Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Araştırmacılar, ölmekte olan bombus arılarının yerini alabilecek küçük, 'peri benzeri' robotlar yarattılar: 'Doğal benzerlerinden üstün'


Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Araştırmacılar, ölmekte olan bombus arılarının yerini alabilecek küçük, 'peri benzeri' robotlar yarattılar: 'Doğal benzerlerinden üstün'

Finlandiya'daki araştırmacılar, dünya genelinde hayati mahsullerin tozlaşmasına yardımcı olabilecek, uçabilen küçük, peri benzeri robotlar geliştirdiler.

AA18OjXH.img?w=640&h=426&m=6

Tampere Üniversitesi'nde yaratılan bu küçük robotlar, geçmişte yumuşak gövdeli, uzaktan kumandalı robotlarda yapı malzemesi olarak kullanılmış olan uyaranlara duyarlı polimerlerden yapılmıştır.

Önceki araştırmalar, bu polimerlerin robotları yürümesini, yüzmesini veya zıplamasını sağlayabildiğini göstermiştir. Bu, araştırmacıların uyaranlara duyarlı robotlarını uçurmanın bir yolunu ilk kez bulmalarıdır.

Bu yeni "Tinkerbell" robotlar o kadar gözenekli ve küçüktürler ki (sadece 1,2 miligram ağırlığındadırlar), rüzgarda süzülerek seyahat edebilirler. Ayrıca ışığa duyarlıdırlar, yani ışık girişleri kullanılarak kontrol edilebilirler.

Başka bir deyişle, hedeflenen bir lazer robotun şekil değiştirmesine neden olabilir, bu da robotun rüzgarda hareket ederken yön veya hız değiştirmesine neden olabilir.

Light Robots grubunun lideri Hao Zeng yaptığı açıklamada, "Doğal benzerlerinden üstün olan bu yapay tohum, yumuşak bir aktüatör ile donatılmıştır." Dedi. "Aktüatör, görünür ışık uyarımı üzerine kılların açılma veya kapanma hareketlerini indükleyen, ışığa duyarlı sıvı kristal elastomerden yapılmıştır."

Bu yeni keşif, polen taşıyan milyonlarca yapay karahindiba tohumunun bir gün tüm dünyaya dağıtılacağı anlamına gelebilir. Işık kullanarak, bu robot tozlayıcılar, tozlanması gereken herhangi bir ağaç ve bitkiye doğru yönlendirilebilir.

Arılar gibi değerli tozlayıcılar dünya genelinde yok olmaya devam ederse, bunun gibi yapay tozlayıcılar tasarlamak hayati önem taşıyabilir.

Bir çalışma, 2006 ile 2015 yılları arasında 1990'lardan önceki sayılara kıyasla %25 daha az tozlayıcı türün rapor edildiğini buldu. Ve 2015 ile 2016 arasında, ABD'de yönetilen bal arısı kolonilerinin %44'ü hastalık nedeniyle kaybedildi.

Tozlayıcıların bu kaybı büyük ölçüde insan faaliyetlerinden kaynaklanmaktadır. Habitat kaybı, tarımda ve bahçelerde zararlı böcek ilaçlarının kullanımı, ısınma sıcaklıkları ve hastalık gibi faktörlerin hepsi rol oynuyor.

Değişim şimdiden küresel gıda arzını etkiliyor. Dünyadaki gıdanın %90'ını sağlayan 100 mahsulden 70'i büyük ölçüde tozlayıcılara dayanıyor. Bir araştırmaya göre, tozlayıcıların popülasyonundaki düşüş, üretebildiğimiz meyve, sebze ve yemişlerde %3-5'lik bir azalmaya yol açtı.

Pestisit kullanımını azaltmak ve biyoçeşitliliği artırmak gibi eylemler, doğal tozlayıcıların eski haline gelmesine yardımcı olurken, Tampere Üniversitesi tarafından geliştirilen robotlar, arıların dünya mahsullerini tozlaştırma işini tamamlayabilir.

Kavram kanıtı deneyleri üreten ekip, şimdi tozlayıcılarını daha hassas hale getirmeye devam ediyor.

Kaynak: The Cool Down

bee-7413333.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.