Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

En kötüden en iyiye doğru 12 Windows sürümünün tümünü sıralıyoruz


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

En kötüden en iyiye doğru 12 Windows sürümünün tümünü sıralıyoruz

Bir kişinin yaşını en sevdiği Windows sürümünden anlayabilirsiniz. XP ve Windows 98 SE ile ilgili güzel anılarım var, bu yüzden benimkini tahmin edebilirsiniz, ancak Windows 7 veya Windows 95'e çok daha fazla aşık olan meslektaşlarım var. Windows Vista hakkında ne kadar az şey söylenirse o kadar iyidir.

Yine de, Windows'un farklı sürümlerini sıralamak, hangi bilgisayar çağında büyüdüğünüzden daha fazlasıdır. Birkaç galibiyet olduğu gibi, Microsoft'un eski kataloğunda da çok ciddi hatalar var. Ancak, Microsoft'un felaketle sonuçlanan bazı sürümlerine gül renkli gözlüklerle dönüp bakabilir veya Microsoft'un yanlış adımlarına içten bir sevgi duyabilirsiniz, Windows'un her sürümü en iyiden en kötüye doğru sıralanmıştır.

12. Windows ME

windows-me-boot-splash.png?width=1198&tr

Hangisinin en kötü Windows işletim sistemi olduğu tam bir tartışma konusu, ancak bizim için Windows ME hemen hemen onu alıyor, çünkü yüce hedeflerine rağmen neredeyse hepsinde başarısız oldu. Nihayetinde yalnızca bir yıl sürdü ve yerini çok sevilen ve sonsuz derecede geliştirilmiş Windows XP aldı.

Windows Millennium Edition, MS-DOS tabanlı son Windows işletim sistemiydi, ancak önyükleme sürelerini iyileştirmek için DOS'a erişimi kısıtladı. Windows XP'nin temelini oluşturan Windows NT çekirdeğinde bulunan iyileştirmelerden yararlanamadığı, ancak aynı zamanda uygun DOS işlevselliği de sağlamadığı için bu, onu her iki dünyanın da en kötüsü yaptı.

Windows ME, zayıf sürücü desteği ve inanılmaz derecede kötü kararlılık sorunlarıyla boğuşuyordu. Ne sıklıkta çöktüğü bilinir ve sadece bir kez çalıştırıp çalıştırdığınızda değil. Kurulum ve kurulum sırasında çöktüğüne dair sayısız rapor var ve Sistem Geri Yükleme gibi çok lanse edilen özellikler, etkilenen sistemleri korumada genellikle düzgün çalışmadı.

Otomatik güvenlik güncellemeleri, yerel ZIP desteğiyle klasör sıkıştırma ve bazı şeyleri düzeltmeyi kolaylaştırmak için yeni bir Yardım ve Destek sistemi gibi birkaç yenilikçi şey yapmaya çalıştı. Ancak, çekirdek işletim sistemi zar zor işlevselse, bunların hiçbiri pek bir fark yaratmaz.

Windows ME bir karmaşaydı ve bizim açımızdan Windows'un şimdiye kadar piyasaya sürülen en kötü sürümü.

11. Windows 8

MS_Windows8_800.jpg?quality=50&strip=all

Windows 8, Microsoft'un geliştirici ofislerinde panik düğmesine bastığını hissediyor. Tabletler ve akıllı telefonlar dünyayı ele geçiriyordu ve PC ölüyordu, bu nedenle Windows'un tabletlerle daha uyumlu olması gerekiyordu. Windows masaüstünü ortaya çıkan tablet sahnesine daha uygun hale getirmeye çalıştı ve bir tablette kullanımı keyifli hale getiren döşeme tasarımı ve hareket kontrolleriyle bir dereceye kadar başardı. Ne yazık ki, deneyimli ve acemi masaüstü PC kullanıcıları için tamamen sezgisel değildi, uzun süredir Windows hayranlarını hemen kapattı.

O kadar kötüydü ki, Microsoft orijinal görev çubuğuna ve Başlat düğmesine Windows 8.1 ile yama yapmak zorunda kaldı, bu da bazı şeylere yardımcı oldu, ancak artık çok geçti.

Orijinal sürümle birlikte Microsoft, Apple'ın App Store'daki başarısına da yan gözle bakıyordu ve dahil olan herkes için bir kabus olan ve hala da öyle olan Windows Mağazası ve Evrensel Windows (UWP) uygulamalarını tanıtarak onu taklit etmeye çalıştı. Microsoft ayrıca DirectX11'i orada bekleyerek oyuncuları yeni platformuna teşvik etmeye çalıştı. Ayrıca işe yaramadı.

10.Windows Vista

windowsvistahero_0.jpg?itok=MmTi6px0

Biraz mem gibi, Windows Vista ne kadar kötüydü. Genellikle herkesin "En Kötü Windows" listelerinin başında bulunur, ancak haksız yere kötülendiğini düşünüyoruz - en azından biraz. Donanım gereksinimleri o zamanlar inanılmaz derecede yüksekti ve yalnızca yüklemek için 1 GHz işlemci, 1 GB RAM ve 15 GB depolama alanı gerektiriyordu. Ayrıca, 128 MB VRAM'li DirectX 9 destekli bir grafik yongasına da ihtiyacı vardı. Bu şimdi çok fazla görünmeyebilir, ancak bu, XP'nin depolama gereksinimlerinin 10 katı ve RAM gereksinimlerinin neredeyse 20 katıydı.

Bu, nihayetinde Vista'yı erken benimseyen birçok kişi için sıcak bir çöp gibi koştuğu anlamına geliyordu. Bu gerçekten utanç verici çünkü geriye dönüp baktığınızda Microsoft'un ne yapmaya çalıştığını görebilirsiniz. Windows Vista piyasaya sürüldüğünde, pek çok güzel Aero şeffaflık efektiyle inanılmaz derecede modern görünüyordu. Eski sürücülerle uyumluluk eksikliği nedeniyle daha da zedelendi, bu nedenle neredeyse her şey için yenilerinin piyasaya sürülmesi gerekiyordu, bu da zaman aldı ya da hiç çıkmadı, bu da onu aksesuarlar ve çevre birimleri için bir kabus haline getirdi.

Windows Live için Oyunlar kısa bir süre sonra geldi ve Vista ile birlikte, PC oyunlarında hiçbir şeyin işe yaramadığı ve performansın korkunç olduğu bir düşük noktaya işaret etti. Widget'lar iyi karşılanmadı ve hiç kimse yönetici onayı isteyen yeni Kullanıcı Hesabı Denetimi açılır pencerelerinin hayranı değildi.

Bu özelliklerin çoğunun birkaç yıl sonra Windows 7 ile birlikte geri gelmesi ve çok daha iyi karşılanması önemli değildi. Windows Vista çok yeniydi, çok erken ve çok az kişi onunla ilgili güzel anılara sahip.

9. Windows 1

1561999680_windows_10_story.jpg

İlk büyük Windows sürümü bu listede daha yüksek olmalıdır, ancak bir işletim sistemindeki ilk girişim, en azından bugün onları bildiğimiz kadarıyla bir işletim sistemi değildi. Windows'u yıllar boyunca böylesine işlevsel bir platform haline getiren programların veya pencerelerin üst üste gelme yeteneği olmadan, çalışması inanılmaz derecede sınırlıydı.

Ancak, Windows 1 hala tarihteki yerini koruyor. MS-DOS Executive olarak bilinen bir kabuk programı olarak MS-DOS'un üzerine inşa edildi ve platform için her türlü potansiyeli açtı. Fareyi bir arabirim aygıtı olarak tanıttı ve Hesap Makinesi, Paint ve Not Defteri gibi klasik Windows programlarını başlattı.

Ne yazık ki, Windows 1 o zamanlar bile pek iyi karşılanmadı. Gözden geçirenler, Apple'ın GUI işletim sistemiyle yeterince rekabet edemeyeceğini düşündüler ve hızını ve mevcut yazılımlarla zayıf uyumluluğunu eleştirdiler. Bazıları, özellikle klavyeye özel arayüzlerde kullanılanlar olmak üzere, fare girişlerine güvendiğinden şikayet etti.

8. Windows 2

Windows_2.03_booting.png

Windows 2, Windows 3.0/3.1'in büyük başarısının tadını çıkarmadı, ancak nispeten sınırlı Windows 1'e göre önemli bir iyileştirmeydi. Hala Macintosh OS ile gerçekten rekabet edemiyordu, ancak pencereleri üst üste bindirme ve yeniden boyutlandırma yeteneği ekledi ( Windows 1'de eksik olan önemli bir özellik), 16 renkli VGA grafik desteği ve masaüstü simgeleri. Windows 1'in "Simgeleştir" ve "Yakınlaştır" komutlarının yerini alarak ekranı kapla ve küçült gibi önemli terminolojiyi tanıttı.

Muhtemelen Windows 2'nin en önemli yönü, işletim sisteminin kendisi değil, beraberinde getirdiği programlardı. Windows 2, Windows Hesap Makinesi ve Windows Takvimi gibi yararlı varsayılan uygulamalarla doluydu. Ayrıca ikonik Microsoft Word ve Excel desteğiyle birlikte geldi.

7.Windows 95

logo-preview.png

Windows 95, Windows'un önümüzdeki yıllarda nasıl görüneceğine dair trendi belirleyen işletim sistemiydi. Programları bölümlere ayırmayı kolaylaştırmak ve giderek daha yoğun hale gelen görsel arayüzde organizasyonu geliştirmek için uygulamaları alt menüler içine yerleştiren ikonik Başlat menüsünü tanıttı. MS-DOS tabanı ile ön ucunun grafik arabirimi arasındaki boşluğu doldurarak, eski oyunları desteklerken yeni oyunlara ve programlara kapı açtı. En azından teoride.

Windows 95 çökmeye eğilimliydi ve Windows 98'in piyasaya sürülmesiyle onu rahatsız eden birçok sorunun çözülmesi gerekti, ancak dünyaya modern masaüstü bilgisayarları tanıttı ve Microsoft'un on yılın en popüler işletim sistemi olmaya devam edecekti. 1990'ların sonlarına kadar PC pazarının %60'ı.

Artık yaygın olan diğer önemli yeni özellikler arasında ihtiyacınız olanı bulmanızı kolaylaştıran görev çubuğu, daha fazla klavye kısayolu, geri dönüşüm kutusu ve dosya kısayolları yer alıyor.

6.Windows 98

logo-preview.png

İnternete hazır ilk gerçek Windows işletim sistemi olan Windows 98, rüzgarın yönünü ölçmüştü ve önüne geçmek için çaresizdi. Internet Explorer'ın olgun bir sürümü 4.0'ı, artık ikonik olan Windows Update'i ve Internet Bağlantı Paylaşımı'nı tanıttı. Ayrıca, daha iyi sürücü uyumluluğu ve geliştirilmiş USB desteğinin yanı sıra DVD oynatıcı desteği ekledi.

Tekerleğin yeniden icadından çok, Windows 95'in büyük bir yükseltmesi olarak tasarlanan Windows 98, piyasaya sürüldüğünde iyi karşılandı ve İkinci Sürüm (SE), bir yıl sonra yığınla hata düzeltmesi ve UI ayarlamasıyla onu daha da güçlendirdi. Windows 95'ten çok daha kararlıydı ve MS-DOS çekirdeğini hâlâ elinde tutuyor olsa da, sonunda Komut İstemi'nin kısıtlamalarının ötesine geçmeye başlıyordu.

Bu, on yılın en tanımlayıcı oyunlarından bazılarının da evlerini bulduğu işletim sistemidir. Age of Empires, Half Life ve orijinal Unreal gibi oyunlar, Windows 98'in önde gelen masaüstü oyun platformu olmasına yardımcı oldu. O zamanlar kullanıcılar, Windows 98'in bağımsız bir işletim sistemi olarak satılmasına biraz içerlemişlerdi, bunun çoğunlukla daha az hata içeren yükseltilmiş bir Windows 95 olduğunu düşünüyorlardı, ancak yine de daha iyiydi ve bu listedeki yerini buna göre aldı.

5. Windows 11

Hero-Bloom-Logo-800x533.jpg

Mahalledeki en yeni çocuğun kanıtlayacak çok şeyi var ama şimdiden iz bırakmaya başladı. Başlat menüsünü ve görev çubuğunu dramatik bir şekilde yeniden tasarlamak gibi cesur bir adım atan Windows 11, Windows 8'e benzer bir şekilde yüzüstü düşebilirdi - ama olmadı. Nasıl göründüğünü değiştirmiş olabilir, ancak Windows 11, Windows 10'un bir evrimidir. Eski Windows 7 arayüzlerinden bazılarını çıkarır ve bazı Windows rakiplerinden şeffaflık efektleri ödünç alarak tüm deneyimi daha tekdüze ve çekici hale getirir. Ayrıca masaüstünüzün birden çok sürümünü aynı anda çalıştırabilir, üretkenliği ve bölümlere ayırmayı kolaylaştırmak için bunlar arasında geçiş yapabilirsiniz.

Android uygulamalarının Windows 11 ile yerel desteği var, bu da onunla Chrome OS çağdaşları arasındaki çizgileri tekrar bulanıklaştırıyor ve Microsoft Mağazası, Windows 11'de çok fazla zorlanmasa da, Epic Games gibi Win32 uygulamaları için yeni destekle genişletiliyor. Mağaza ve Firefox.

Windows 10'un modern PC oyuncularının evi haline gelmesiyle, Windows 11 ile Windows 10 karşılaştırmamızda ana hatlarıyla belirttiğimiz gibi, Windows 11 birkaç yeni özellikle onları cezbetmeye çalışıyor. Oyunları pencereli modda çalıştırmak için daha iyi optimizasyonlara sahiptir ve AutoHDR ve DirectStorage için destek ekler.

Windows 11'in mütevazi Windows 10'un yerini alması uzun yıllar alabilir, ancak benimseme oranları yavaş yavaş artmaya devam ederse, bir gün en iyi köpek olacak - ve o gün, yapaylıkla uğraşmaya devam ederse, o gün hepimizin düşündüğünden daha erken olabilir. Bing ChatGPT sohbet robotunun kullanıma sunulmasından sonraki bir ay içinde Bing'in günlük 100 milyondan fazla aktif kullanıcıya ulaşmasını sağlayan ChatGPT gibi istihbarat araçları ve şimdi bunu masaüstüne entegre etmek istiyor. Microsoft daha önce değiştirmediği sürece.

4. Windows 3.1

windows31.png

XP gibi, Windows 3.1 de Windows'un piyasaya sürülmesinden önceki on yılda doğan birçok kişinin kullandığı ilk sürümüydü. Keskin beyazı ve grisi, DOS köklerini, gerçekten kullanılabilir bir şey yaratmak için tümü önceki Windows nesillerinin üzerine yığılmış olan birkaç rahatlık ve kullanılabilirlik katmanının altına sakladı.

Bugün. Windows 3.1, işletim sistemi için büyük bir içerik güncellemesi olabilirdi, ancak 90'larda bu önemli sürümün kendi kutusu ve kurulum için disket yığınları vardı. Windows 3.0'ın başarısını temel alan Windows 3.1, IBM'in çıkışından kısa bir süre sonra milyonlarca PC satmasına yardımcı olan bir çıkıştı. Windows makinelerini gerçekten yetenekli kelime işlemciler ve yayımlama makineleri yapan çok önemli TrueType yazı tipi sistemini tanıttı.

Dosyaları sürükleyip bırakmak, Windows'un bu sürümüyle aniden mümkün hale geldi ve kullanımı daha özelleştirilebilir ve sezgisel hale getirdi. Ayrıca, masaüstü bilgisayarların görsel açıdan o kadar çarpıcı bir parçası olan ekran koruyucuları da tanıttı ki, bazı insanlar için işletim sistemini tanımlayan bellek olacaklardı.

3. Windows 10

Windows-10-Banner21-1.jpg

Bu listedeki diğer en iyi yarışmacılar gibi, Windows 10 da başarısızlığın ardından başarılı oldu ve bu da onu daha da tatlı kıldı. Tabletler için tasarlanmış arabirimi ilk kez deneyimledikten sonra Windows 8'i atlayan bizler için Windows 10, modern bilgi işleme geçişte hafif bir rampa ve Windows 7'den sonra ev diyebileceğimiz tanıdık bir yer gibi geldi. özelliklerle dolu ve masaüstü kullanımı ön planda olacak şekilde net bir şekilde tasarlanmış ve aynı zamanda gelişmiş dokunmatik uyumluluğunu koruyor. Basitçe söylemek gerekirse, Windows deneyimini bugün etkili bir şekilde kaldığı yere yükseltti.

Windows 10, Edge tarayıcısını beraberinde getirdi ve sonunda Internet Explorer olan açıklardan yararlanma kara deliğini ortadan kaldırdı. Başlat menüsünü çok daha işlevsel hale getirdi, parmak izi ve yüz tanıma gibi yeni oturum açma yöntemleri ekledi ve daha iyi yüksek çözünürlük desteği için iyileştirilmiş ölçeklendirme yaptı. Microsoft Mağazasını öne ve merkeze itti ve daha geleneksel oturum açma işlemleri yerine çevrimiçi Microsoft hesaplarını teşvik etti. Bir hizmet olarak Windows fikri kesinlikle Windows 10 ile doğdu ve veri toplamayı gerçekten hızlandırdı. Herkese Cortana'yı zorla beslemek de akıllıca bir hareket değildi.

Yine de, Windows 10, Windows 7 veya onun dönemi olduğunu kanıtladı ve PC kullanıcılarının çoğu, halefinin piyasaya sürülmesinden bu yana bir buçuk yıldan fazla bir süredir onu kullanıyor. Şu anda zamanın sınavından geçiyor ve önümüzdeki yıllarda da bunu yapacak gibi görünüyor.

2.Windows XP

windows-xp-633x422.jpg

Windows ME'nin çöplük yangınından sonra Microsoft, Windows XP ile inanılmaz derecede güçlü bir şekilde geri döndü. Birçoğu için bu, kullandıkları ilk işletim sistemidir ve Vista'nın başarısızlıkları göz önüne alındığında, çoğu durumda yaklaşık on yıldır kullandıkları işletim sistemidir. Milyonlarca insanı World Wide Web ile tanıştıran, dünyanın her yerindeki büyükanne ve büyükbabaların Internet Explorer'ı web tarayıcısıyla birleştirmeye devam etmesini sağlayan ve sayısız popüler sohbet uygulamasında iletişimin kilidini açan işletim sistemiydi. MSN Messenger, AIM ve ICQ, dünyayı ilk kez genç PC kullanıcılarına açtı ve Limewire, Kazaa ve eDonkey, daha önce hiç olmadığı gibi veri paylaşmalarına izin verdi.

Bu listedeki tüm işletim sistemlerinden Windows XP en ikonik görünüme sahip olabilir. Yalnızca yeşil Başlat düğmesi nedeniyle değil, aynı zamanda inişli çıkışlı duvar kağıdı nedeniyle. Ayrıca Windows Media Player, Windows Movie Maker ve tabii ki Solitaire gibi bazı gerçekten güçlü varsayılan uygulamalarla birlikte geldi.

Bununla birlikte, 32-bit ile sınırlandırılmış olan Windows XP, 4GB RAM'in ötesine asla geçemedi ve 64-bit işlemciler piyasaya çıkmaya başladıktan sonra kullanımını sınırladı. Yıllar geçtikçe, kötü amaçlı yazılımlarla da ünlü oldu - Internet Explorer'ın sızdıran süzgeci ve Windows'a ait güvenlik araçlarının olmaması sayesinde kolaylaştırıldı. Yine de, Windows XP'nin arkasında değerli bir miras vardır ve Microsoft'un yükseltmeleri teşvik etmek için yaklaşık on yıldır yaptığı girişimlere rağmen, dünyanın her yerindeki bilgisayarlarda hâlâ bulunabilir.

1. Windows 7

windows-7-logo.jpeg

Windows 7'nin, insanların onu düzgün bir şekilde çalıştırabilecek türden bir donanıma sahip olduğu bir zamanda piyasaya sürülen, Windows Vista'nın yalnızca geliştirilmiş bir sürümü olduğu konusunda ileri sürülecek bir tartışma var. Ancak Windows sürümlerinin bu kralı bundan çok daha fazlasını yaptı. Windows'un önceki sürümlerine göre birçok önemli görsel yükseltme ile hızlı ve duyarlıydı. Eski donanım ve yazılımlarla benzer şekilde çalışarak mükemmel uyumluluğa sahipti ve bugün hala Windows'un temel dayanakları olan önemli özellikleri tanıttı. Görev çubuğuna sabitleme uygulamaları ekledi, daha iyi düzenleme için Windows'u yığınlayarak tanıttı, pencereleri görev çubuğu küçük resimleriyle önizlemenizi sağladı ve Windows'u ekranın farklı bölümlerine tutturmayı mümkün kıldı.

Windows 7, sahip olmadığı şeyler için de önemlidir. Hızlı ve modern olan ancak dokunmatik hedefli UI öğeleri veya akıllı asistan entegrasyonu gibi diğer platformlar için tasarlanmış özellikleri henüz takip etmeye başlamamış son Windows işletim sistemi gibi hissettiriyor. Microsoft Store'a veya abartılı veri toplamaya sahip değildi ve sizi oturum açmak için çevrimiçi bir hesap kullanmaya zorlama girişiminde bulunulmadı.

Temiz, duyarlı bir işletim sistemiydi ve Microsoft ve benzer şekilde modern donanımlar tarafından hâlâ destekleniyorsa, bugün birçok kişinin muhtemelen kullanmaya devam edeceği bir işletim sistemiydi.

Kaynak: Digital Trends

windows-8-528467.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.