Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bu yüzen rüzgar türbini ilk kilovat saatlik enerjiyi üretti


Önerilen İletiler

  • Admin

Bu yüzen rüzgar türbini ilk kilovat saatlik enerjiyi üretti

X1 Wind'in X30 prototipi, deniz tabanı üzerindeki etkisini azaltmak için bir gergi ayağı platformu kullanır.

AA18nA1z.img?w=768&h=432&m=6

Yüzen bir rüzgar türbini prototipi, ilk 1kWh'lik gücünü İspanya'nın Kanarya Adaları kıyılarında üretti ve bu, üreticilerinin yeni tasarımlarını büyük ölçekte üretmeye başlama hedeflerinde önemli bir kilometre taşını işaret ediyor. Deniz tabanlarına verilen zararı büyük ölçüde azaltan bir yenilik olan germe bacak platformuna (TLP) sahip ilk konuşlandırılmış yüzer türbinlerden biri olduğundan bahsetmiyorum bile.

İspanya merkezli X1 Wind tarafından yaratılan başlangıç şirketinin X30 yüzen prototipi, yıllarca süren planlama ve ince ayarın bir sonucudur ve ayrıca birkaç benzersiz bileşen ve uyarlama içerir. Önerilen nihai türbinin üçte biri boyutunda olan X30, yüzen platformun klasik bir rüzgar gülü gibi pasif bir şekilde rüzgar akımlarıyla hizalanmasına izin veren artırılmış bir tek nokta bağlama (SPM) kurulumu olan PivotBuoy'u kullanır. Bu, aktif sapma aktüatörü ve balast sistemleri gereksinimini ortadan kaldırarak türbinin toplam ağırlığını ve bakım ihtiyaçlarını en aza indirir.

X30'un gergi ayağı platformu ilavesi, artırılmış çevresel faydalar sağlar. Bu kurulumda, bir TLP, emme ankrajları veya kesonlarla deniz tabanına sabitlenmiş çelik çubuklar kullanılarak sabit ve hareketsiz tutulur. Bacaklar, su hattının altındaki türbin platform gerilimi aracılığıyla gergin kalır ve destekleri, türbinin dalgaların üzerindeki dikey hareketini sınırlar.

Oradan, 1,4 km'lik bir su altı kablosu, X30 prototipinin enerji üretimini Kanarya Adaları Okyanus Platformu'nun (PLOCAN) mevcut açık deniz test sahası akıllı şebekesine besliyor.

X1 Wind'in yüzer türbin tasarımı ilk olarak 2012 yılında şirketin kurucu ortağı Carlos Casanovas tarafından MIT'de bir öğrenciyken tasarlandı. O zamandan beri Casanova'nın ekibi, konsepti gerçek dünyaya taşımak için çalıştı. Proje, COVID-19 salgınının başlangıcında üretim aşamasına geçmeden önce ilk olarak Nisan 2019'da tasarım aşamasına başladı. Son montaj ve inşaat, Ekim 2022'de Kanarya Adaları'nın 50 m derinliğindeki sularında tamamlandı.

Bir zamanlar boş bir hayal olduğu düşünülen açık deniz yüzer rüzgar türbinleri, sürdürülebilir küresel enerji üretiminde son derece umut verici bir varlık olarak kendilerini giderek daha fazla gösteriyor. 2022'de konuşan Delft Teknoloji Üniversitesi'nde Yüzer Açık Deniz Rüzgarı doçenti Axelle Viré, yüzer rüzgar türbinlerinin önümüzdeki yıllarda 150-200 gigawatt arasında enerji üretmesinin beklenebileceğini tahmin ediyor. Şu anda, sabit rüzgar türbinleri yalnızca 12 gigawatt üretiyor.

Casanovas Salı günü yaptığı açıklamada, "Yüzen rüzgar, gelecekteki enerji geçişini, küresel dekarbonizasyonu ve iddialı net sıfır hedeflerini destekleyen hayati bir rol oynayacak" dedi. "Bugünün duyurusu, X1 Wind için, dünya genelindeki derin su sahalarında 15 MW'lık platformlar ve ötesini sunmaya yönelik sertifikasyon ve ticari ölçek hedeflerine doğru hızlanan bir başka önemli adımı işaret ediyor."

X1 Wind, prototip testi tamamlandıktan sonra, dünyanın dört bir yanındaki derin deniz ortamlarına demirlemiş her biri 15 mW temiz enerji üreten yüzer rüzgar türbinleriyle tam ölçekli üretime geçmeyi umuyor.

Kaynak: Popular Science

yuzen-ruzgar-turbini.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.