Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bilim insanları, geleceğin şehirlerini inşa edebilecek çimento yapmak için çılgın bir yol icat ettiler: 'Bu çok kötü sorunu çözme zamanı'


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bilim insanları, geleceğin şehirlerini inşa edebilecek çimento yapmak için çılgın bir yol icat ettiler: 'Bu çok kötü sorunu çözme zamanı'

Başa çıkması en zor çevre sorunlarından biri, şaşırtıcı bir şekilde, çimento yapımından kaynaklanan kirliliktir. Binalarımızı, kaldırımlarımızı ve şehirlerdeki hemen hemen her şeyi oluşturan malzemenin bir maliyeti var - bir ton zararlı karbon kirliliği yaratıyor, bu da küresel toplamımızın yaklaşık %7'si.

AA18jBh3.img?w=640&h=360&m=6

Bu nedenle, gezegenimizin aşırı ısınması ve beraberinde gelen aşırı hava olaylarıyla mücadele etme çabası içinde, bu soruna bazı somut çözümler bulmamız gerekiyor.

Colorado Boulder Üniversitesi'ndeki bir mühendis ve bilim insanı ekibi tam da bunu yapmış olabilir. Olağanüstü bir çabayla, çimento üretim sürecini karbon-nötr veya karbon-negatif hale getirmenin bir yolunu geliştirdiler, bu da yeni çimento üretme yöntemlerinin gezegenimizin daha fazla aşırı ısınmasına neden olmayacağı anlamına geliyor.

Bu harika çimentoyu, doğal olarak karbonu emen okyanusun en küçük canlılarından biri olan mikroalgleri kullanarak geliştirdiler.

Normalde çimento, kum, taş ve su eklenip karıştırılmadan önce taş ocaklarından kireç taşının yakılmasıyla yapılır. Ancak bu araştırmacılar, çimento üreticilerinin "taş ocağından çıkarılan kireç taşı" yerine bu suda yaşayan yaratıklar tarafından üretilen kireç taşını kullanmaları halinde teorik olarak havadan çimento üretimi sırasında yayılandan daha fazla karbon çekebileceğimizi buldular.

Bu, geleneksel çimento üretim sürecini bu harika, yenilikçi alternatifle değiştirerek ciddi ilerleme kaydedebileceğimiz anlamına geliyor.

Öncü ekip, Enerji Bakanlığı'ndan 3,2 milyon dolarlık bir hibe de dahil olmak üzere çalışmaları için şimdiden övgüler almaya başladı.

İnşaat, Çevre ve Mimari Mühendisliği ve CU Boulder'ın Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Programında doçent olmasının yanı sıra projede baş baş araştırmacı olarak görev yapan Wil Srubar, "Bu, ekibimiz için gerçekten heyecan verici bir an," dedi. “Endüstri için şimdi bu çok kötü sorunu çözme zamanı. Çimento ve beton endüstrisinin karbon sorununu çözmesi için en iyi çözüm değilse de en iyi çözümlerden birine sahip olduğumuza inanıyoruz.”

Her gün ne kadar çimento ürettiğimizi, bunun ne kadar kirliliğe yol açtığını ve yarının şehirlerini inşa etmek için ne kadar çimento üretmemiz gerektiğini göz önünde bulundurursak, bu çalışma topluluklarımızı korumada çok önemli olabilir.

Kaynak: The Cool Down

cement-mixer-1438074.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.