Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yeni bir e-posta aracı, AI (Yapay Zeka) devriminin çoktan geldiğini kanıtlıyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Yeni bir e-posta aracı, AI (Yapay Zeka) devriminin çoktan geldiğini kanıtlıyor

Başa çıkabileceğimden daha fazla e-posta alıyorum. Her gün, tüm çabalarıma rağmen gelen kutumdaki okunmamış mesajların biriktiğini görüyorum. Önemli olan e-postalara yanıt vermek için çok fazla zaman harcadığımdan değil, önemli olmayanları okumak için çok fazla zaman harcıyorum.

AA18h1F5.img?w=768&h=384&m=6

Haber bültenleri, marka tanıtım spam'leri, basın bültenleri, işe alım görevlileri, sosyal medya güncellemeleri - neredeyse hiçbir zaman acil olmayan ancak yine de önemli bir şeyi kaçırmadığımdan emin olmak için kontrol etme zorunluluğu hissettiren e-postalar var. Dikkatli bir şekilde dağıtılan filtreler bile, sürekli artan istenmeyen e-posta hacmini uzak tutacak kadar ileri gider. Bir çalışma, e-postalarımızın yarısından fazlasının önemli olmadığını buldu ve başka bir çalışma, ortalama bir Amerikalının iş gününün dörtte birinin e-postaları yanıtlamak ve okumakla geçtiğini buldu. Bu dijital mesajlar dizisi bizi perişan ediyor.

Modern gelen kutusu olan felaket, aksama için en önemli alandır ve şirketler en yeni teknolojiyi kullanarak para kazanmak için yarışıyor: yapay zeka. Eski Google çalışanlarından oluşan bir ekip tarafından kurulan Shortwave adlı bir şirket, e-postalarınızı sizin için özetlemek üzere yapay zekayı kullanan bir araç yarattı. Size zaman kazandırmak amacıyla tüm önemli iletişimlerinizin basit bir özetini çıkarır. AI'nın e-posta sorunumu gerçekten çözüp çözemeyeceğini görmek için denemeye karar verdim ve bir dereceye kadar çözdü.

Araç, gidilecek çok yol olsa da yapay zekanın çevrimiçi yaşamlarımızı iyileştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Yapay zeka, her e-postayı okumak gibi basit görevleri manuel olarak halletme ihtiyacını ortadan kaldırarak, hayatımızın ve işimizin daha önemli ve yaratıcı yönlerine odaklanabilmemiz için daha üretken olmamıza yardımcı olabilir.

AI (Yapay Zeka) devrimi e-posta için geliyor

Google'ın artık feshedilmiş Gelen Kutusu ürününe benzer şekilde Shortwave, insanlarla sohbetlere öncelik vererek ve "bültenler", "seyahat" ve "satın almalar" gibi geri kalanları kendi paketlerine sıkıştırarak gelen kutunuzu düzenler. Geçen hafta başlatılan yapay zeka eklentisi, viral sohbet robotu ChatGPT'nin arkasındaki dil modeli olan GPT-3 üzerinde çalışıyor. Microsoft destekli araştırma firması OpenAI, Kasım ayında ChatGPT'yi halka açtığından beri, 100 milyondan fazla kişi onu film planları oluşturmak, üniversite makalelerini yazmak ve bilgisayar programlarını sıfırdan kodlamak için kullandı. Artık Shortwave gibi şirketler teknolojinin üzerinde ürünler üretiyor.

Tam ürün için ayda 9 dolara mal olan ve ücretsiz sınırlı bir sürüm sunan Shortwave'e giriş yaptığımda, her e-postanın üstünde bir "özetle" düğmesi var. Seçtiğimde, e-postanın içeriğini "okur" ve bana bir TL;DR sürümü vermek için konuyu birkaç cümleye sığdırır. Örneğin, birisi bana en başarılı 10 kripto ülkesi hakkında bir rapor gönderdi. Okumam biraz zaman alacak çok sayıda şekil ve tablo içeren e-postayı incelemek yerine Shortwave'den e-postayı özetlemesini istedim. Uygulama, yaklaşık yarım dakika içinde, öne çıkan kısımlarından yararlanarak raporun 70 kelimelik bir özetini bir araya getirdi. Bu durumda, özet bana e-postanın tamamını okumadan devam etmeye karar vermem için yeterli bilgi verdi. Uygulama bana iki dakika kazandığımı söyledi.

Bu önemsiz görünebilir, ancak aracı kullandığım birkaç hafta içinde, bazen "özetle" düğmesini günde yalnızca birkaç kez kullanmama rağmen, bu dakikalar bir hafta boyunca yaklaşık üç saatlik tasarruf sağladı.

Shortwave'in aracı özellikle uzun e-posta zincirleri için kullanışlı oldu - her yeni e-postayı okumak yerine, yeni e-postalardan herhangi birinin beni ilgilendirip endişelendirmediğini görmek için tüm ileti dizisini özetleyen AI özetini kontrol edebilirim. Başka bir kişide döngüye girmek istersem, özeti onlarla paylaşma seçeneğim var. Ayrıca takip etmek istediğim ancak okumaya vaktim olmadığı için haber bültenleri için de harika çalışıyor. Bir haber bülteninin ne hakkında olduğuna dair genel bir bakışa sahip olduğumda, daha derine inecek kadar ilgilenip ilgilenmediğime karar vermem daha kolay oluyor.

Shortwave ayrıca, bir toplantı programını onaylamak veya bir makbuzu onaylamak gibi yalnızca birkaç kelime gerektiren e-postalar için harcadığımız zamanı da ortadan kaldırmayı planlıyor. Şirket, önümüzdeki aylarda kullanıma sunulacak bir özelliği test etmeme izin verdi: Yapay zeka tarafından oluşturulan yanıtlar. Birisi bana bir mesaj gönderip mesajı aldığımı bildirmemi istediğinde, e-posta gövdesine "alındığını onayla" yazıp "akıllı düzenleme" düğmesini tıklardım. Shortwave daha sonra mesajımı bir selamlama ve bir imza ile uygun bir e-postaya genişletir ve gerektiğinde anında daha neşeli veya resmi görünmesini sağlayan seçeneklerle birlikte. Deneyimlerime göre, Gmail'in birkaç kelimeyle sınırlı ve özelleştirme sunmayan otomatik olarak oluşturulmuş yanıtlarından çok daha kullanışlı.

MIT'de bilgisayar bilimi profesörü olan Yoon Kim, hızlı e-postalar için bunun gibi otomatikleştirilmiş araçların çalışan üretkenliğini artıracağını söyledi. Shortwave'in arkasındaki ana vizyon budur. Shortwave'in kurucu ortağı ve ürün başkanı Jacob Wenger, düşüncesini şöyle özetledi: "Gelen kutusu sıfıra ulaşmak için gelen kutunuzdaki her e-postayı tamamen okumanız ve bunlarla etkileşim kurmanız gerekmez."

'AI (Yapay Zeka) bizi sıradan ve tekrarlayan görevlerden kurtaracak'

Shortwave, e-postaları otomatikleştirme görevinde yalnız değil. Geçtiğimiz yıl boyunca, birçok firma insanların e-postalarını onlar adına yazmak, otomatik olarak toplantı notları oluşturmak ve onlar adına internet faturalarını müzakere etmek için ChatGPT benzeri dil modellerinden yararlandı. Microsoft, Outlook'a bir özet aracı eklemeye hazırlanıyor ve Google yıllardır Gmail için e-posta oluşturmanıza yardımcı olan araçlar sunuyor. 2021'den beri, üretkenlik girişimi Flowrite, e-postaların tamamını sizin için oluşturmak üzere GPT-3'ü kullanıyor.

OthersideAI girişimi tarafından geliştirilen bir e-posta yazma aracı olan HyperWrite, yapay zeka tarafından oluşturulan metni daha da ileri götürdü. Yalnızca e-posta metni oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda bir kullanıcının nasıl yazdığını ve genel olarak ne tür konulardan bahsettiğini öğrenir, böylece yapay zekayı düzenlemek için daha az zaman harcayabilir. OthersideAI'nin CEO'su ve kurucu ortağı Matt Shumer, kişiselleştirilmiş AI modellerinin genel bir sistemden daha doğru ve ilgili bilgiler üretmesini bekliyor.

E-postanın ötesinde, AI'nın bir sürü bilgi tüketme ve bunları parçalama yeteneği, web'in bazı temel sorunlarını çözecektir. İsveç'teki Blekinge Teknoloji Enstitüsü'nde bilgisayar bilimi araştırmacısı olan Anton Borg, yapay zekanın rutin görevleri otomatikleştireceğini ve fotoğraf düzenleme yazılımı gibi araçları kullanmak için gereken beceri düzeyini düşüreceğini söyledi. Sonunda Shumer bana, "Yapay zeka bizi zamanımızın ve enerjimizin çoğunu alan sıradan ve tekrarlanan görevlerden kurtaracak" dedi.

Artık aradığınızı tam olarak belirlemek için bir arama motorundaki bağlantı listesinde gezinmek zorunda kalmayacaksınız; bir chatbot sizin için son bir yanıt getirecek. Uzun bir belge okumak istemiyor musunuz? Yapay zekanın sizin için yapmasına izin verin. Bir sosyal medya gönderisi tasarlamanız mı gerekiyor? Birkaç anahtar kelime girin ve Canva'nın araçları hiç yoktan resim ve metin üretebilir. Heyday gibi araçlar, çevrimiçi araştırmalarınızı sizin yerinize sıralayacak ve okuduklarınızı daha iyi hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Benzer şekilde, GitHub'ın Yardımcı Pilotu, programcıların daha hızlı kod yazmasını ve temel ve sıradan işlevleri manuel olarak geliştirme ihtiyacını ortadan kaldırmasını sağlar.

Bu liste bu yıl büyümeye devam edecek. 1 Mart'ta OpenAI, işletmelerin hizmetlerine ChatGPT eklemelerine olanak tanıyacak ve daha fazla şirketin yapay zekayı kullanmasını kolaylaştıracak yeni bir arayüz yayınladı. Snap, ilk uygulayıcılarından biridir ve Snapchat+ aboneleri için soruları yanıtlayan ve bir arkadaş için doğum günü hediyesi fikirleri gibi öneriler sunan "My AI" adlı bir sohbet robotu kullanıma sundu.

AI (Yapay Zeka) sınırlamaları

Birçok kişi, ChatGPT ve Bing'in sohbet robotunun "halüsinasyon" eğilimi veya üzerinde eğitildikleri metnin önyargılarını yanıtlara dahil etme eğilimi gibi konulara atıfta bulunarak, bir yapay zeka devrimine haklı olarak şüpheyle yaklaşıyor. Metin oluşturma zordur. Carnegie Mellon Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi profesörü olan Vincent Conitzer, bir yapay zekanın bir insan adı kisvesi altında iletişim kurmaya başlar başlamaz etik bir gri alana girdiğini söyledi.

Conitzer, iyi yazılmış bir e-postanın birçok şeye işaret ettiğini söyledi. Kişinin onu oluşturmak için zaman ayırdığını ve konuyu önemsediğini gösterir. AI devralırsa, bu önemli sinyalleri kaybedebiliriz. Bunu ele almak için Conitzer, "mesajın bir insan tarafından yazıldığına dair kanıta sahip olmanın yararlı olacağını" söyledi.

Herhangi bir teknoloji gibi, AI araçları da hatalarla karşılaşabilir. Çoğu durumda, Shortwave'in özet aracı bir veya iki cümleden fazlasını üretmeyi reddetti ve onu konu satırından daha kullanışlı bırakmadı. Birkaç kez, "beklenmedik bir hata" nedeniyle hiç bir özet oluşturmadı.

Bununla birlikte, benim için daha acil bir endişe, e-postada yapay zekanın varlığının mahremiyet için ne anlama geleceğidir. Bu, ChatGPT ile ilgili bir sorun olmuştur, çünkü şirket, bir gazetecinin telefon numarasını verdiğinde olduğu gibi, yapay zeka modellerini eğitmek veya gelecekteki konuşmalarına bilgi koymak için insanların sohbet robotuna söylediklerini kullanabilir. Bu nedenle, yapay zeka modelinin e-postalarımı sızdıracağından ve bunların başka birinin ChatGPT görüşmesinde görüneceğinden endişelendim. OpenAI'nin en büyük yatırımcısı Microsoft da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki şirketler, çalışanlarından ChatGPT ile herhangi bir hassas veri paylaşmamalarını istedi. Ancak Shortwave, bu sorunların önüne geçmeye çalışıyor: Wenger'e göre, özetlediğiniz e-posta metni OpenAI'ye gidiyor, ancak hiçbir zaman saklanmıyor. Daha da önemlisi, Shortwave'in "özetleme" aracı isteğe bağlıdır ve varsayılan olarak etkinleşmez. Yalnızca özetlemeyi seçtiğim e-postalar işleniyor, bu nedenle, kimliğimi tehlikeye atma riski çok az olsa da, hassas bilgiler içeren e-postalar için asla kullanmadım.

ChatGPT gibi teknolojiler, önceki AI araçlarından çok daha fazla veri toplayıp işlediğinden, Conitzer bunun yalnızca gizlilik için değil, aynı zamanda sistemik önyargılar için de düzenlenmesini bekliyor. Birisi ChatGPT'den iyi bilim insanı olabilecek cinsiyet ve ırktan insanları filtreleyecek bir kod yazmasını istediğinde, iki önkoşul olarak "erkek" ve "beyaz"ı belirledi. Uzmanlar, çevrimiçi ortamda komplo teorilerinin ve dezenformasyonun yayılmasını artıran bu tür önyargılar ve olgusal yanlışlıklar konusunda alarma geçti. Yapay zekanın daha yaygın bir şekilde kullanılması için, bu modelleri oluşturan şirketlerin bu sorunların farkında olması ve düzenleyicilerin bu platformlar üzerinde bağımsız bir denetim olduğundan emin olması önemlidir.

MIT profesörü Kim, bu zorluklara rağmen "bu teknolojilerin internet faaliyetlerimizi derinden değiştirebileceğini" kabul etti. Şimdilik, bir yığın istenmeyen e-postayı inceleyerek saatler harcamamayı dört gözle bekliyorum. GPT-3 gibi AI modellerinin artan kullanımı, teknolojinin çevrimiçi dünyamız üzerinde gerçek bir etki yaratmasına izin veriyor. Ve Shortwave'in AI aracı bir göstergeyse, bunun bizim geleceğimiz olduğuna inanıyorum.

Kaynak: Business Insider

email-3597088.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.