Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yeni Güneş Teknolojisi Pencerenizi Daha İşlevsel Hale Getirebilir


Önerilen İletiler

  • Admin

Yeni Güneş Teknolojisi Pencerenizi Daha İşlevsel Hale Getirebilir

Hızla değişen teknoloji, evinizdeki pek çok şeyi alt üst etti. Termostatınız akıllı olabilir, kapılarınız telefonla açılıyor olabilir ve buzdolabınızın dokunmatik ekranı olabilir.

AA17SgkX.img?w=768&h=512&m=6

Ama pencerelerin? Hala bir çerçeve içinde cam bölmeler. Geliştirilmiş olabilir, ama yine de büyükbabanızın sahip olduklarına benzer. Bu değişmek üzere olabilir. Çok da uzak olmayan bir gelecekte elektrik üretip dağıtabilirler.

Gelişmekte olan teknolojiler, sıradan görünümlü pencereleri kısa sürede şeffaf güneş panellerine dönüştürebilir. Henüz hırdavatçıya gidip yenilenebilir enerji üreten bir pencere camı alamasanız da, o günler çok uzak değil.

Reklamveren Açıklaması: CNET'in ana şirketi Red Ventures'ın sahibi olduğu SaveOnEnergy, eviniz için doğru enerjiyi bulmanıza yardımcı olabilir. SaveOnEnergy pazarı, eviniz için doğru enerjiyi aramanıza, karşılaştırmanıza, kaydolmanıza ve tasarruf etmenize yardımcı olur - üstelik hepsi ücretsiz. Güneş enerjisi ile ilgileniyorsanız, güneş enerjisi danışmanlarımızdan kesin bir fiyat teklifi almak için birkaç soruyu yanıtlayın.

Ancak tüm evinize güç sağlamayı veya EV'nizi sadece birkaç yeni pencere ile şarj etmeyi beklemeyin. Şeffaf güneş enerjisi teknolojisi, çatılara takılan opak fotovoltaik panellerden önemli ölçüde daha az verimlidir.

Carnegie Mellon'un Wilton E. Scott Enerji İnovasyonu Enstitüsü'nde profesör olan Vivian Loftness, CNET'e verdiği demeçte, "Önümüzdeki 10 yıl içinde [güneş] pencerelerini çatı fotovoltaiğine bir alternatif olarak düşüneceğimizi gerçekten görmüyorum." Üniversitenin Mimarlık Fakültesi'nin eski başkanı olan Loftness, çevresel tasarım ve sürdürülebilirlik konusunda onlarca yıllık deneyime sahiptir.

"Potansiyellerinin bizim bir çatıdan çıkarabileceğimize yakın olacağını düşünmüyorum" diye ekledi.

Bu sınırlamalar, güneş pencerelerinin değerli olmayacağı anlamına gelmez. Elektrikli jaluziler gibi pencereye bitişik cihazlara potansiyel olarak güç sağlayabilirler veya komut üzerine cam filmini değiştirmek gibi bugün evlerde yaygın olmayan işlemleri çalıştırabilirler.

Ortaya çıkan bu şeffaf güneş enerjisi teknolojisi ve ev sahiplerine bu ek gücün nasıl kullanılacağı konusunda yeni seçenekler sunabileceği hakkında bilmeniz gerekenler burada.

Güneş pencereleri nasıl çalışır?

Bir güneş penceresinde şeffaf bir kaplama veya malzeme, pencereden geçen ışıktan gelen enerjinin bir kısmını toplar ve elektrik olarak depolar. Güneş panellerinden farklı olarak, göremediğimiz kızılötesi ve ultraviyole ışıktan enerji toplarken ışık spektrumunun bir kısmının - görünür ışığın - geçmesine izin verir.

Loftness, "Camın içine, çerçevenin kenarına taşınacak kadar yeterli enerji toplayan bir şey yerleştirebileceğimize ve çerçevenin bir yerinde bir mikro pile bağlı bir toplayıcıya sahip olabileceğimize şüphe yok." Dedi.

Güneş pencereleri geliştiren şirketlerden biri olan Ubiquitous Energy, ultraviyole ve kızılötesi ışık enerjisini yakalamak için pencerelerin normal üretim sürecinde uygulanan özel bir cam kaplama kullanıyor. Şirket, bu pencerelerin tamamen şeffaf olduğunu ve görünür spektrumun geçmesine izin verdiğini söylüyor.

Güneş penceresi teknolojisinin diğer biçimleri de geliştirme aşamasındadır. Michigan Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, iki cam arasına sıkıştırılmış plastik, yarı saydam ışık emiciler kullanarak güneş ışınlarını yakalamanın başka bir yolunu buldular.

Loftness, bu projelerin bize güneş penceresi teknolojisinin uygulanabilir olduğunu ve evlerin ve binaların tüm bölümlerini elektriklendirmek için teknolojiye yönelik daha geniş bir çabanın parçası olduğunu gösterdiğini söyledi.

Ev için güneş enerjisi pencereleri

Güneş pencerelerinden bazı faydalar elde etmek için mutlaka şebekeye bağlı bir çatı güneş enerjisi sistemine, bir bataryaya ve hatta bir elektrikçiye ihtiyacınız olmayacak.

Pencere çerçevesindeki bir elektrik bağlantı noktası, yakalanan enerjiyi kullanarak telefonunuzu, dizüstü bilgisayarınızı veya diğer cihazlarınızı şarj etmenize izin verebilir. Loftness, otomasyon - bir motorla çalışan panjurlar - evinize daha fazla fayda sağlayabilir, örneğin, soğuk havalarda alanı ısıtmak için daha fazla ışığa izin vermek gibi.

Loftness, bir güneş penceresinin bir fırsatının, elde taşınan bir hesap makinesindeki küçük fotovoltaik şeridinkine benzer olduğunu söyledi. Çok fazla güç üretmeyebilir, ancak pencerenin kendi işlemlerine güç sağlamak için yeterli olabilir.

Aynı zamanda, esas olarak pencereleri kısılabilir yapan elektrokromik cam gibi daha gelişmiş pencere teknolojisi için fırsatlar sunar.

Loftness, güneş pencerelerinin ucuz olmayacağını, çünkü pencerelerin ve güneş enerjisi çözümlerinin ucuz olmadığını, ancak uzun ömürlü olmaları gerektiğini söyledi. Windows 50 yıl sürebilir. Loftness, kurulumu düşündüğünüzde tek bir yüksek kaliteli geleneksel pencerenin 1.000 ABD Dolarına mal olabileceğini söyledi. Bir evdeki her pencereyi değiştirmek o kadar pahalıya mal olur.

Ancak yine de pencereleri değiştirme pazarındaysanız, özellikle güneş panelleri kurmak için %30 federal vergi kredisi bu pencereler için geçerliyse, %30 ila %40 arasında fazladan ödeme yapmak mantıklı olabilir.

Loftness, "Bu pencerelerin elektrifikasyonu, yüksek kaliteli bir pencereye ek olarak mütevazı bir maliyet primi olabilirse, kesinlikle bunu yapıyor olmalıyız." Dedi.

Zaten pencerelerinizi değiştirmeyi planlıyorsanız ve mevcut güneş sisteminizi tamamlamak veya pencerelerinizi otomatikleştirip etraflarındakileri elektriklendirmek istiyorsanız, güneş pencereleri sizin için anlamlı olabilir. Güneş enerjisi pencereleri, en başından elektrik sistemine kurulabilecekleri ve kablolanabilecekleri yeni evlere daha iyi uyabilir. Yakın zamanda elektrik faturanızı ortadan kaldırmalarını veya çatı panellerinizi değiştirmelerini beklemeyin.

Güneş pencereleri ve güneş panelleri

Güneş pencereleri, çatıdaki güneş panellerini tamamlayıcı olarak çalışabilir. Ana elektrik kutunuza kabloyla bağlanabilirler, potansiyel olarak bir pil yedekleme sistemine bağlanabilirler ve elektrik faturanızı azaltmanıza veya ortadan kaldırmanıza yardımcı olurlar.

Bununla birlikte, güneş pencerelerini evinizin geri kalanına bağlamak bazı engeller oluşturabilir. Geleneksel pencereler elektrik işi gerektirmez. Yeni pencerelerin maliyetine ek olarak, bazı alışılmadık işler yapması için bir elektrikçiye ödeme yapmayı bekleyebilirsiniz.

Loftness, "Tüm bu küçük elektrik noktalarını alıp büyük bir bataryaya veya şebekeye bağlamanın bir yolunu bulmak çok daha zor" dedi.

Verimlilik açısından, yüksek kaliteli çatı tipi PV ünitelerini takip etmelerini bekleyin. Tipik bir çatı panelinin verimlilik oranı yaklaşık %19 iken, Michigan araştırmacıları yarı şeffaf ünitelerle yaklaşık %10 verimlilik elde ettiler. Ubiquitous Energy, pencerelerinin üst çatı panellerinin yaklaşık beşte biri kadar verimli olacağını söylüyor. Çatı panelleri ile aynı para tasarrufu sağlayan getiriyi sağlamayabilirler, ancak zaten yeni pencereler kuruyorsanız dikkate almaya değer olabilirler.

AA17Tc2Q.img?w=768&h=432&m=6

Güneş pencereleri satın alabilir misiniz?

Henüz değil. Şu anda, ticari olarak bulunabilen en yakın seçenekler, üzerlerine monte edilmiş geleneksel PV şeritleri olan ve pencerenin işlevlerine güç sağlayabilen pencerelerdir.

CEO Susan Stone, CNET'e verdiği demeçte, Ubiquitous Energy'nin 2025 veya 2026'da satılık güneş pencerelerine sahip olmayı beklediğini söyledi. Şirket şu anda ilk üretim hattı için para topluyor; showroomlarda vitrin olması yaklaşık iki yıl sürecek.

Stone, bu pencerelerin fiyatının henüz belirlenmediğini söyledi.

Üniversite, Temmuz 2022 tarihli bir haber bülteninde, Michigan Üniversitesi araştırmacılarının teknoloji pazarlarını getirmek için ortaklar bulma sürecinde olduğunu söyledi.

Peki ya daha büyük binalar?

Bir cam evde yaşamıyorsanız, güneş pencerelerinin buzdolabınıza ve ısı pompanıza güç sağlamaya yetecek kadar elektrik üretmesi pek olası değildir. Peki ya bir ofis binanız varsa? Bu, şeffaf güneş enerjisi teknolojisi için hazırlanmış bir pazar.

Stone, "Siz yüksek ofis binaları görüyorsunuz, biz dikey güneş çiftlikleri görüyoruz" dedi. "Vizyonumuz, her cam parçasının enerji üreten olması."

Ofis çalışanlarıyla dolu bir gökdelenin oldukça küçük bir çatısı olabilir, bir çatı dizisi için çok az yer olabilir, ancak bol miktarda camı vardır. Güneş pencereleri, geleceğin faks makinelerini ve dinlenme odası buzdolaplarını çalıştırmak için gereken yenilenebilir enerji kaynağı olabilir.

Kaynak: CNeT

architecture-1719526.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.