Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Toyota Prius Tutkunların Otomobilidir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Toyota Prius Tutkunların Aracıdır.

Size Prius'un şaşırtıcı bir gaz kelebeği tepkisi, bıçak keskinliğinde yol tutuşu veya en sevdiğiniz dağ geçidinden geçerken sizinle konuşan parlak direksiyonu olduğunu söylemek için burada değilim. Prius'un sizi tekrar koltuğunuza oturttuğunu söylemek için burada değilim (yenisi 220 beygir gücü sağlasa da). Ama şunu söylemek için buradayım, beğenin ya da beğenmeyin, Prius bir meraklı aracı haline geldi. Ne demek istediğimi anlamak için sadece azalan satışlarına bakmanız yeterli.

Ayrıca Prius'un kullanımının berbat olduğunu da söylemiyorum. Birkaç farklı Prii'de binlerce mil kaydettim ve bunların çoğu yüzümde sapık bir gülümsemeyle, arabayı kesinlikle iki şeritli bir taşrada mahvetti. Prius'u kendine rağmen sürmek eğlencelidir. Gücün olmadığını biliyorsun. Biliyorsunuz, motorun herhangi bir zamanda herhangi bir şey yapacağına dair bir umut bile yok. Keskin bir dönüşten çıkan gaz kelebeğine uzanmak için kesinlikle mükemmel zamanı yakalamış olsanız bile, CVT motoru belirsiz bir araba ileri git/araba ileri gitme ayrımı şeklinde karıştıracaktır. Böylece ayağınızı doğru ana yakın bir yerde yere vurursunuz ve işleri oradan halledersiniz. Bir Porsche'ye kıyasla farklı bir sürüş tarzı ama yine de heyecanlı bir sürüş.

AA14bfAf.img?w=768&h=576&m=6

Hatta yenisi garip bir şekilde yakışıklı. Satıştaki en hızlı görünen ön cama sahip, yatırılmış ve uzatılmış, arabayı uçan bir yumurtaya çeviriyor. Etkili bir şekil. Yetmişlerde bir süre araba tasarımcıları tüm arabaların bu tür aerodinamik kama olacağını düşündüler ve dünyayı Lamborghini Countach ve Ferrari 512BB ile sattılar. 1990'lara kadar spor arabaların, Porsche Boxster ve Ferrari 550 gibi arabaların arkasında isteyerek yeniden retro olmaya başlaması değildi.

AA14bWJC.img?w=768&h=388&m=6

Konudan uzaklaşıyorum. Prius bir sürücü arabası değildir; bu farklı bir şey. Yine de, yalnızca kesinlikle en verimli, gaz tüketen, çevre dostu arabaya sahip olmak zorunda olan insanlar tarafından satın alınan bir araba. Bir Prius alıcısı, normalde bir Miata'yı sürerken veya bir Dodge Challenger'da fren yaparak ne kadar geç paçayı sıyırabileceğimizi gördüğümüzde bahsettiğimizden farklı bir coşkuya sahiptir.

Sana bir sahne hazırlayayım. Yıl 2009. Tanıdığınız insanların yarısı işten çıkarıldı, benzin fiyatları kontrolden çıktı ve alabildiğiniz kadar iyi yakıt tüketen bir arabaya ihtiyacınız var. 50 MPG diyelim. Sadece iki koltukla yaşayabiliyorsanız, bir Honda Insight alabilirsiniz. Bir yıl önce birkaç yüz dolara mal olan kullanılmış bir hatchback'e birkaç bin dolar harcayarak yaşayabilirseniz Geo Metro alabilirsiniz. Veya bir Prius alırsınız. Şu anda hibritlerle ilişkilendirdiğimiz düzeyde yaşanabilir, pratik ve yakıt açısından verimli olan tek şey bu.

AA14bfAA.img?w=768&h=445&m=6

2022'deki manzara çok farklı. Hibrit seviyesinde kilometre yapan normal bir araba istiyorsanız, RAV4 Hybrid Toyota bayisinde tam önünüzde oturuyor. Herhangi bir bayilik ile aynı - hibrit bir geçit sunmayan büyük bir otomobil üreticisi varsa, bunu bilmiyorum ve Amerikan araba satın alan kamuoyu da bilmiyor. Cehennem, Jeep bir eklenti hibrit Wrangler satıyor. En küçük Ford pikap standart olarak hibrit olarak başlar. Prius, bir zamanlar olduğu gibi bir go-to-araba değil.

Satışlar bunu destekliyor. 2012 ve 2013'te Toyota, küçük C'den büyük V'ye kadar çeşitli modellerde yaklaşık yarım milyon Prius sattı. CarSalesBase tarafından belirtildiği gibi, 13'ten beri Prius satışları 2021'de 59.010'a düşerek 2013'teki bir yıllık zirvenin çeyreği oldu.

Prius'u gaz bilincine sahip alıcıların zihninden uzaklaştıran sadece diğer melezler değil. Prius, Aught'ların dünyasından veya Twenty-Tens'in başlarından tamamen farklı olarak artık tamamen elektrik piyasasıyla mücadele ediyor. Tesla, 2021'de CarSalesBase katalogları olarak 121.610 Model 3'ü müşterilere ulaştırdı. Prius, artık satın alabileceğiniz en erdemli sinyal veren eko araba bile değil. Ve EV'ler de o kadar yabancı değil. Volkswagen size bir ID.4 satacak, Ford size bir Mach-E satacak.

Peki Prius satın alan bu son Amerikalılar kimler? Onlar bir Prius isteyen insanlar. Biraz hipermil yaparlarsa bu rakamlarla oynayabileceklerini bilmelerine rağmen, nasıl sürerlerse sürsünler olağanüstü kilometre yapan bir araba istiyorlar. Uzun inişlerde gazı tamamen bırakmak, stop lambalarından dikkatli bir şekilde gaza basmak, gaz motoru çalışmadan önce arabayı olabildiğince ileri götürmek. Yalnızca bu satış rakamlarına bakarsanız, artık bu kalıba uyan yaklaşık 60.000 kişi var. Böyle bir sürpriz mi? Ne de olsa bu beş kapılı bir hatchback! Artık kimse beş kapılı ambar almıyor! Artık bir geçiş ülkesinde yaşıyoruz. Hatta Toyota yeni nesil modeli gümüş renginde değil, ailemin arabası gibi arduvaz mavisi renginde değil sarı renkte gösterdi. Bugünlerde kimse sarı araba satmıyor! Artık Yetmişler değil! Prius garip. Asla yanlışlıkla satın alınmayan bir araba. Bir tane satın almak bir seçimdir.

AA14bqaV.img?w=768&h=576&m=6

Yeni bir arabaya ihtiyacım olsaydı, ben de bu seçimi yapardım. Bir Prius geniş, pratik, sessiz ve arazide kullanmam gerekmediği sürece bir arabadan istediğim her şeyi yapıyor. İçinde uyuyabilirim. İçine birkaç bisiklet atabilirim. Bir masa, birkaç sıra, biraz daha kutu, dolap, taşımam gereken ne varsa, bir Prius onu yutuyor. Ne kadar zor sürersem süreyim, galon başına 50 küsur mil bile gidecek.

Kaynak: Road and Track

traffic-7096874.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.