Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Lityum pillerin yol açtığı yangınlar çoğalmaya başladı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Lityum pillerin yol açtığı yangınlar çoğalmaya başladı

İtfaiyeciler ve diğer uzmanlar, lityum pillerin neden olduğu yangınların ABD genelinde hızla artmasıyla birlikte, bunlarla etkili bir şekilde mücadele etmek için gereken eğitimin birçok yerde geciktiğini söylüyor.

Geçen Temmuz ayında, Connecticut'ta bir elektrikli toplu taşıma otobüsü bir depoya park halindeyken alevler içinde kaldı. Bir ay sonra, elektrikli bir scooter, New York City'deki bir apartman dairesinde 5 yaşındaki bir kız çocuğu ile 36 yaşındaki bir kadının ölümüne neden olan bir yangın çıkardı. Ve geçen ay, elektrikli bir scooter'daki pillerin neden olduğuna inanılan bir yangın, Massachusetts, Brockton'da çok aileli bir evi yuttu.

Lityum-iyon piller, yeni ulaşım şekillerinde ve yaygın ev ürünlerinde her yerde bulunan bir özellik haline geldi. Ancak bu piller arızalandığında veya aşırı ısındığında, hızla yayılan ve söndürülmesi son derece zor olan bir yangını kıvılcımlandırabilen yanıcı, zehirli gazlar salarlar.

Austin'deki Texas Üniversitesi'nde bir yangın bilimcisi ve makine mühendisliği profesörü olan Ofodike Ezekoye, "Alevleri oluşturan gazların kaynağı, suyun içeri girmesine izin vermeyecek bir hücre pili içinde tutuluyor" dedi. "İtfaiyeciler bu tür olaylara müdahale ederken, çok daha fazla su gerektirdiği için yangını kontrol edebilmek çok daha uzun sürüyor."

İtfaiyeciler ve diğer uzmanlar, lityum pillerin neden olduğu yangınların ABD genelinde hızla artmasıyla birlikte, bunlarla etkili bir şekilde mücadele etmek için gereken eğitimin birçok yerde geciktiğini söylüyor. İtfaiyeciler ve belediye yetkilileri de pilleri yeniden tasarlamaları için üreticilere yalvarıyorlar, böylece piller arızalandığında ortaya çıkan yangınlar daha kolay söndürülebiliyor.

Kâr amacı gütmeyen UL Fire'ın yönetici direktörü Steve Kerber, "Gördüğümüz şey, bu yeni teknolojilerin, ne kadar önemli olsalar da, biz onlardan gelebilecek tüm olası sonuçları bilmeden önce sahada ortaya çıkmaları" dedi. Güvenlik Araştırma Enstitüsü. "İtfaiye teşkilatı, arızalar meydana gelmeye başlayana kadar sonuçların ne olduğunu anlamıyor. Yakalama oyununa başlamamız gereken yer burasıdır."

230113-ESS-BATTERIES-FSRI-TEST-ew-344p-9

Kerber, ekibinin lityum-iyon piller üzerinde testler yaptığını ve bu testlerde ilk duman belirtisinin bir evin pencerelerinin patlamasından sadece 15 saniye sürdüğünü söyledi. Geleneksel bir yangında, bir odanın yutulmasının tipik olarak yaklaşık üç dakika sürdüğünü söyledi.

Kerber, "Böyle patlama tehlikelerinde, itfaiyecilerin nasıl güvenli bir şekilde çalışacaklarını anlamalarını sağlamamız inanılmaz derecede önemli" dedi.

Arizona, Peoria'daki itfaiye teşkilatında çalışan Hunter Clare ve Justin Lopez, tehlikelerle ilgili ilk elden deneyime sahipler.

Nisan 2019'da, iki itfaiye kaptanı, bir elektrik şebekesi için enerji depolamak için kullanılan binlerce lityum-iyon pili barındıran bir tesisteki bir çağrıya yanıt verdi. Binadan sızan ve çölde sürüklenen beyaz bir buhar bulutu bulmak için diğer ilk müdahale ekipleriyle birlikte geldiler.

Clare, "Yerden yaklaşık 3 ila 4 fit yukarıda kalıyordu ve deniz suyu gibi sallanıyordu" dedi.

İtfaiyeciler bunun bir tür kimyasal kokteyl olduğundan şüphelendiler. Bölgeyi emniyete aldılar ve havayı test etmek için tehlikeli seviyelerde hidrojen siyanür ve karbon monoksit gösteren özel cihazlar kullandılar.

Ardından, binadan dışarı akan buharlar durana ve yanıcı gaz seviyeleri düşene kadar beklediler. İtfaiyeciler tesisin ön kapısına gidene kadar yaklaşık iki saat geçti. Açtıklarında binadan büyük bir bulut kaçtı. Güvenli bir yere geri çekilemeden, alan tutuştu ve güçlü bir patlama meydana geldi.

Yangın Güvenliği Araştırma Enstitüsü'nün bir raporuna göre Lopez 30 metre uzağa indi. Clare, vücudu alevler içinde yaklaşık 70 fit fırlatıldı.

"Patlamayı hatırlamıyorum. Oradan hiçbir şey hatırlamıyorum, dedi Clare.

Her iki adam da beyin travması da dahil olmak üzere ciddi şekilde yaralandı.

Rapora göre Lopez'in akciğeri çökmüş, kaburgaları kırılmış, bacağı kırılmış, omuzu ayrılmış, karaciğerinde yırtık ve çok sayıda termal ve kimyasal yanık vardı.

Clare bir göz yaralanması, omurga hasarı, kırık kaburgalar, kırık ayak bilekleri, kırık bir kürek kemiği, iç kanama ve termal ve kimyasal yanıklar yaşadı.

Kaynak: NBC News

flame-726268.jpg

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.