Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çin ile teknoloji savaşında Amerika'nın avantajı kendi ülkesinde bulunuyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çin ile teknoloji savaşında Amerika'nın avantajı kendi ülkesinde bulunuyor

Amerika ve Çin arasında devasa bir mücadele sürüyor. Kalbinde teknolojik üstünlük için bir savaş var.

AA13kr57.img?w=768&h=431&m=6

FBI Direktörü Christopher Wray, Çin'i "ülkemizin bilgi ve fikri mülkiyetine ve ekonomik canlılığımıza yönelik en büyük uzun vadeli tehdit" olarak nitelendirdi. Çin Komünist Partisinin (ÇKP) teknolojik liderlikte ABD'yi geçmek için kuşaklar arası bir mücadele içinde olduğuna nasıl inandığı hakkında konuştu.

Amiral gemisi Huawei liderliğindeki Çin, 20 yıldır küresel telekom ekipmanı sektöründe hakimiyet arayışında. Yol boyunca, teknoloji elde etmek ve rakiplerini baltalamak için çeşitli şüpheli taktikler uyguladı.

Örneğin, 2019'da federal savcılar, ABD'li iş ortaklarından ticari sırları çaldığı iddiasıyla Çinli şirket hakkında cezai soruşturma başlattı. Ardından, Ekim 2022'de Adalet Bakanlığı, iki Çinli istihbarat görevlisinin, ABD'nin Huawei aleyhindeki ceza davası hakkında içeriden bilgi elde etme umuduyla bir ABD kolluk görevlisine rüşvet vermeye çalıştığını söyledi.

Bu olaylar, temel bir gerçeğin en son örnekleridir: Amerika geleceğini güvence altına almak istiyorsa, kendi teknolojik kaderini kontrol etmelidir. Bu, artık teknolojik gelişimini giderek daha fazla düşman gibi görünen ülkelere devredemeyeceği anlamına gelir. Bunun yerine yerli inovasyon ve üretim üssünü yeniden inşa etmesi gerekiyor.

Silikon Vadisi ve Boston, küresel teknoloji dünyasının gıpta ettiği bir yer olmaya devam ederken, Intel CEO'su Pat Gelsinger'in "Silicon Heartland" dediği yerdeki teknoloji merkezleri öne çıkarken, bu ulusal tepki ihtiyacının öne çıktığı için Amerika da şanslı. Gelsinger'ın firması yakın zamanda Columbus, Ohio'daki bir çip üretim tesisine 20 milyar dolar yatırım yaparak bu konsepti hayata geçirdi.

Potansiyel bir teknoloji merkezi olarak ortaya çıkan başka bir kasaba, Syracuse, N.Y., burada Boise, Idaho merkezli Micron, eyalet tarihindeki en büyük tek yatırım olan mega çip tesisine 100 milyar dolarlık bir yatırım yaptığını duyurdu. Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer'in (D-N.Y.) "Huawei'nin Panzehiri" olarak adlandırdığı bir şirket olan JMA Wireless, geçen yıl yine Syracuse yakınlarında, ülkedeki ABD'ye ait tek 5G üretim kampüsünü açtı.

Bazı küçük merkezler de teknolojik büyüme görüyor. Örneğin, Missoula, Mont. merkezli bir yazılım şirketi olan Submittable, kısa süre önce C Serisi Finansman için 47 milyon dolar topladı ve şu anda şehirde 90 çalışanı var.

Detroit ve Chicago gibi geleneksel sanayi merkezleri de teknoloji merkezlerinin ülke geneline yayılmasından yararlanıyor. Detroit merkezli otomobil üreticileri, elektrikli araçlara giden yolu yönlendirecek yeni teknolojilere milyarlarca dolar yatırım yapıyor ve Chicago, geçen yıl 7 milyar dolarlık risk sermayesi fonu sağladı.

Amerika'nın teknoloji yoluyla rönesansı, birçok düzeyde memnuniyet verici bir işarettir. Bunların arasında, ABD'nin tüm ülkeyi aynı yöne çekmesi durumunda Çin ile teknoloji rekabetinde başarılı olma olasılığı daha yüksektir.

Muhtemelen, önümüzdeki yıllardaki en önemli yetenekler dizisinin kökleri iletişim teknolojilerinde olacaktır. Bu araçları yayma ve uygulama yeteneği, ağ altyapısının kalitesine ve sağlamlığına bağlıdır.

Şu anda Amerika Birleşik Devletleri beşinci nesil veya 5G telekomünikasyon altyapısını inşa ediyor. 4G'den 5G'ye geçişte hız, gecikme ve güvenilirlikteki gelişme o kadar büyük ki anlamak zor olabilir ve teknoloji şirketleri bu gelişmeden yararlanmanın yollarını daha yeni bulmaya başladılar.

JMA Wireless CEO'su John Mezzalingua kısa süre önce 5G yarışını kazanmanın yüksek risklerini ortaya koydu. “5G, diğer tüm altyapıyı birbirine bağlayan ve kontrol eden merkezi sinir sistemi haline gelecek” dedi. “Özgür dünya buna bağlı olacak - evlerimiz, okullarımız, işlerimiz, su sistemlerimiz, elektrik şebekelerimiz, ulaşım ağlarımız, imalat ve ordumuz. Amerika'nın sahip olması gereken stratejik bir varlık."

ABD pazarında Huawei'yi yasaklamak harika bir ilk adımdı, ancak yerel seçeneklere yatırım yapmaya ve evde yenilik yapmaya devam etmeliyiz. Amerika'nın teknoloji üssünün - telekomünikasyon ekipmanı sektörü dahil - yeniden inşasını desteklemek için sağlam kamu politikası, yetenek, altyapı ve tabii ki girişimcilik ile bağlantılı olmalıdır. Amerika'nın ulusal ve ekonomik güvenliği buna bağlı.

Kaynak: TheHill

processor-3079887.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.