Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çin parası, çok az şeffaflıkla Amerikan yüksek öğrenimine akıyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Rapora göre Çin parası, çok az şeffaflıkla Amerikan yüksek öğrenimine akıyor

Çin, küresel düşmanlarımızın çoğu gibi, Amerika'nın kolejleri ve üniversiteleri aracılığıyla casusluk yapmaktan başka bir şey yapmıyor - öğretimi etkileme, fikri mülkiyetimizi çalma ve ABD dış politikasını manipüle etme yolunu satın alıyor.

Üniversitenin Biden Dış Politika Merkezi yanlış yönetilen çok sayıda gizli belgeye ev sahipliği yaptığı halde, Pensilvanya Üniversitesi'nin Çin'den ve yabancı ülkelerden gizli bağışlardan milyonlarca dolar aldığı ortaya çıktığında bu konu daha da odak noktasına geldi.

Başkan Biden'ın göreve başlamasından bu yana Penn, Çin ve Hong Kong'dan 14 milyon dolardan fazla isimsiz hediye dahil olmak üzere 50 milyon dolardan fazla yabancı fon aldı. Bu, Biden Center'ın 2017'de kullanıma sunulmasından bu yana Penn'in aldığı 60 milyon dolardan fazla paraya ek olarak.

university-library-4825366.jpg

Eşzamanlı olarak Biden Center, bazılarının "bekleyen ulusal güvenlik konseyi" dediği şeye ev sahipliği yaptı.

Penn Biden Center, Pennsylvania Üniversitesi'nin yabancı bağışlarının odak noktası olmuştur. REUTERS

Biden'ın dışişleri bakanı Antony Blinken, 2017'den 2019'a kadar merkezin direktörüydü. Savunma Bakanlığı'nın Politikadan Sorumlu Müsteşarı Colin Kahl ve Beyaz Saray danışmanı Steven Ricchetti, her ikisi de genel müdür olarak görev yaptı. Biden, eski Penn başkanı Amy Gutmann'ı Almanya büyükelçisi olarak atadı. Ve liste uzayıp gidiyor.

Çin bağışlarının ne kadarının Biden Center'a yapıldığı veya bu paranın nasıl bir etkisi olduğu bilinmiyor. Ancak Çin Komünist Partisinin, Biden ekibinin karar alma sürecinde beğenecek çok şey bulması gerektiğine şüphe yok.

Biden Adalet Bakanlığı'nın, Trump yönetiminin Çin'in ABD'ye yönelik oluşturduğu ulusal güvenlik tehditlerine karşı başlattığı bir program olan "Çin Girişimi"ni sona erdirme kararını düşünün. Diğer önemli ifşaatlar ve sonuçların yanı sıra, girişim, çalışmaları ÇKP tarafından gizlice finanse edilen ve akademik casuslukla suçlanan Harvard kimya bölümü başkanı Charles Lieber'in tutuklanmasına yol açtı.

Özgürlük Savunması Enstitüsü'nün ayrıntılı olarak açıkladığı gibi, Biden ekibi, kolejlerin ve üniversitelerin değeri 250.000 dolardan fazla olan herhangi bir yabancı parayı veya sözleşmeyi Eğitim Bakanlığı'na bildirmesini gerektiren federal yasanın uygulanmasını da azalttı.

50 yıldır kayıtlarda olmasına rağmen, bu basit şeffaflık gerekliliği genellikle göz ardı edildi. Ben sekreterken sadece 12 üst düzey kurumun yaptığı incelemeler, daha önce bildirilmemiş yabancı katkılarda 6,5 milyar dolardan fazla olduğunu ortaya çıkardı.

Pennsylvania Üniversitesi, Çin'den 50 milyon doların üzerinde bağış aldı.

Bu muhtemelen Amerikan akademisine ne kadar açıklanmayan yabancı para enjekte edildiğinin yüzeyini çiziyor. Daha önceki bir Senato raporu, bir Konfüçyüs Enstitüsüne (eğitim ileri karakolları kılığına giren Çin hükümeti tarafından finanse edilen propaganda makineleri) ev sahipliği yapan okulların yaklaşık %70'inin Çin hükümeti tarafından sağlanan fonları doğru bir şekilde rapor etmediğini ortaya koydu.

Yabancı kaynaklı hediyelerle ilgili olarak doğası gereği uygunsuz hiçbir şey bulunmamakla birlikte, bu hediyelerin yasaların gerektirdiği şekilde ifşa edilmemesi durumunda endişelenmek için önemli bir neden vardır.

Ne yazık ki, üst düzey lobi, gerçek şeffaflığa karşı olduğunu bir sır haline getirmedi. Kolejler ve üniversiteler için lobi kuruluşu olan Amerikan Eğitim Konseyi, açık bir mektupta Biden yönetimini, yasayı çiğneyen ve yabancı para kaynaklarını bildirmeyen okullara yönelik başlattığımız soruşturmaları sona erdirdiği için övdü.

Başlıca endişe nedenlerinden biri, özellikle jeopolitik hasımlarımızdan gelen yabancı hediyeler ile Savunma Bakanlığı sözleşmeleri olanlar da dahil olmak üzere büyük araştırma laboratuvarlarına ev sahipliği yapan Amerikan üniversiteleri arasındaki yüksek korelasyondur.

Neyse ki, Kongre bu endişeyi paylaştı ve yakın zamanda kabul edilen CHIPS ve Bilim Yasasına, yabancı kaynaklarla finanse edilen araştırmacılardan daha katı açıklamalar gerektirecek bir hüküm ekledi. Özellikle Biden Beyaz Sarayı, yasa hakkındaki bilgi notunda bu iki partili şeffaflık hükmünden bahsetmedi.

Tüm bu sorunların çözümü açık: daha fazla şeffaflık ve hesap verebilirlik. Üniversiteler, özellikle de kamu tarafından finanse edilenler, hangi yabancı finansmanı kabul ettiklerini ve eğer varsa, hangi iplerin veya beklentilerin bağlı olduğunu açıkça belirtmelidir.

Başkan, Pensilvanya Üniversitesi'nden Çin'le olan ilişkilerinin ayrıntılarını gecikmeden açıklayarak standardı belirlemesini talep etmelidir. Ve Amerikan halkı, düşman yabancı ülkelerin neden Amerikan üniversitelerine bu kadar yoğun yatırım yaptığını ve okullarımızın neden yabancı fonları kabul etmeye bu kadar hevesli olduğunu sorgulamaya devam etmeli.

Kaynak: New York Post

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.