Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Cinsel İlişkiden Sonra Neden Üzgün Hissediyorum? Postkoital Disfori Sorumlu Olabilir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Cinsel İlişkiden Sonra Neden Üzgün Hissediyorum? Postkoital Disfori Sorumlu Olabilir

Cinsel İlişki birçok duyguyu tetikleyebilir. Bazıları iyi duygulardır, örneğin barış, bağ kurma ve tatmin gibi ilişki sonrası mutluluk. Ancak kaygı, sinirlilik ve üzüntü gibi bazıları pek de iyi olmayan duygulardır. Cinsel İlişki harika olsa bile, ruh halinizde bir düşüş hissedebilirsiniz. Cinsel İlişki sonrası hüznü yaşadıysanız, yalnız değilsiniz. Aslında, postkoital disfori (PCD) olarak bilinen şeyi yaşama olasılığınız daha yüksektir.

AA15WmpX.img?w=500&h=334&m=6

Tabii ki, Cinsel İlişkiden sonra üzgün hissetmek oldukça kafa karıştırıcı olabilir - bu tam olarak istenen sonuç değildir. PCD'yi anlamak, bunun neden olduğu ve bir daha başınıza geldiğinde ne yapabileceğiniz konusunda netlik sağlayabilir. Scary Mommy yardımcı olmak için Cinsel İlişki terapisti Aliyah Moore ile konuştu. İşte bilmeniz gerekenler.

Postkoital disfori nedir?

Moore, Scary Mommy'ye "Postkoital disfori, kişinin rızaya dayalı cinsel ilişki yaptıktan sonra, deneyim sağlıklı ve eğlenceli olsa bile yoğun üzüntü veya sıkıntı hissetmesidir" diyor. "Ani duygu akışı aşırı güçlü olabilir ve ağlamaya, uzaklaşmaya, sinirliliğe veya bir dizi başka duygusal tepkiye yol açabilir. PCD ile ilgili araştırmalar seyrektir, ancak mevcut araştırmalar bunun cinsiyet veya cinsiyetten bağımsız olarak yaygın bir olay olduğunu göstermektedir - ancak kadınlar Bunu ağlayarak ifade etme olasılığı erkeklerden çok daha fazla."

Moore, PCD'nin cinsel ilişkinin korkunç olduğu, bir partnerin yanlış bir şey yaptığı veya "hatta bunu yaşayan kişinin altta yatan psikolojik sorunları olduğu" anlamına gelmediğini vurguluyor.

"PCD'nin geçmiş cinsel travma, mevcut ilişki sorunları veya kaygı, genel kaygı, hormonal değişimler veya düşük benlik saygısı ile ilişkili olabileceği teorileştirildi" diyor. "Ancak, PCD yaşamış olmanız bu sorunlarla uğraştığınız anlamına gelmez. Kendi muayenehanemde, sadece telleri çaprazlamış gibi görünen bazı hastalarım oldu; cinsel ilişkinn yoğun bağlanma hissi bazen öfori yerine üzüntüyü tetikler."

PCD neden olur?

PCD için hala somut bir açıklama bulunmamakla birlikte Moore, geçmişte cinsel travma yaşadıysanız veya cinsel aktiviteye karşı olumsuz duygularınız varsa, bunun için daha yüksek risk altında olduğunuzu söylüyor.

"Düşük benlik saygısı veya terk edilme korkusu cinsel ilişkiden sonra yeniden su yüzüne çıkabilir ve olumsuz duyguların akınına neden olabilir" diye açıklıyor. "Aslında bazı insanların başına geldiğinden ve diğerlerinde olmadığından emin değilim. Bana göre, sürekli olarak cinsel olarak aktif olursak, çoğumuzun hayatımızda en az bir kez bir dereceye kadar PCD yaşayacağımızı düşünüyorum. PCD üzerine çalışmalar genellikle sınırlı cinsel deneyimi olan ancak yine de yüksek yaygınlık oranları gösteren gençlere odaklanır. İnsanlar yaşlandıkça ve daha fazla cinsel deneyim yaşadıkça bu oranın artması mümkündür."

Bununla birlikte Moore, herkesin duygularını aynı şekilde işlemediğine dikkat çekiyor. "PCD'yi deneyimlemek için gözyaşlarına boğulmanıza veya eşinize saldırmanıza gerek yok" diyor. "Bence altta yatan psikolojik sorunları veya travma geçmişi olan kişiler PCD'yi yoğun bir şekilde ifade etmeye ve bunu daha sık yaşamaya daha yatkın. Diğer sorunlarla birleştiğinde daha da kötüleşen yaygın bir fenomen olduğuna inanıyorum."

İşaretler nelerdir?

Duygularınızın postkoital disforinin bir işareti olup olmadığını merak mı ediyorsunuz? "Çoğu insan PCD'yi bilmiyor, bu yüzden onu genel üzüntü ile ayırt etmek zor olabilir" diyor. "PCD ile üzüntüyü ayırt etmenin en iyi yolu, sebebini belirlemeye çalışmaktır. Eğer üzgün olmanız sizin için mantıklıysa, o zaman bu muhtemelen normal bir duygudur. Duygularınızın net bir nedeni yoksa, o zaman muhtemelen PCD'dir."

Moore'a göre, PCD'niz olup olmadığını belirlemek için Cinsel İlişkiden sonra not almanız gereken bazı şeyler:

Cinsel İlişkiden sonra güçlü, neredeyse kontrol edilemeyen üzüntü veya sinirlilik hisleriniz var ama Cinsel İlişki sırasında veya öncesinde böyle hissetmiyorsunuz.

Duyguların net bir nedeni yok. Partneriniz sizi üzmedi, acı çekmediniz ve cinsel ilişkiden sonra bu duyguları tetikleyecek hiçbir şey olmadı.

Duygular, cinsel aktivitenin hemen ardından veya sonuna doğru sizi etkiler. Sürekli birikmezler; bir anda yığılıyorlar.
PCD yaşarsanız ne yapabilirsiniz?

PCD ile Moore, ne hissettiğinizi hissetmenize izin vermenin önemli olduğunu söylüyor. Yeni bir partnerle rahatsız edici olsa da, bunu saklamanın ikinize de zarar vereceğini belirtiyor.

Moore, "Hissettiğiniz şey, üzerinde hiçbir kontrolünüz olmayan kimyasal bir tepkidir" diyor. "Tamamen geçerli, senin hatan değil ve çok yaygın bir deneyim. Eylemlerinden sen sorumlusun, bu yüzden kendini kontrol etmek için elinden gelenin en iyisini yap ama bu duyguyla savaşmaya çalışma."

Kendinizi hislerin içinde bulursanız, Moore sakinleşmeye yardımcı olmak için beş saniye nefes alıp verme ve birkaç dakika boyunca beş saniye nefes verme gibi yardımcı olup olmadığını görmek için nefes egzersizleri önerir. Ayrıca, ne hissettiğinizi ve sizi neyin yatıştırabileceğini belirlemek için bedeninize ve zihninize dikkat etmenizi önerir.

"Bir bardak su veya battaniye gibi bir şeye ihtiyacınız olup olmadığını düşünün ve bu ihtiyaçları karşılayın veya eşinizden yardım isteyin" diyor. "Bu kulağa tuhaf gelebilir, ancak ben genellikle hastalarıma bunu bir vızıltı veya yüksekmiş gibi tedavi etmelerini tavsiye ederim - siz bunu yapmayana kadar bu şekilde hissedeceksiniz, ancak bu sonsuza kadar sürmeyecek." Moore'un hastalarından bazıları, nefes alma, esneme, partnerinizden masaj alma veya cinsel ilişkifden önce diğer sakinleştirici aktiviteler gibi cinsel ilişki öncesi veya sonrası ritüellerin de zihninizi rahatlatabileceğini ve PCD'yi önlemeye yardımcı olabileceğini söylediler.

Moore, "Herkes farklıdır, bu nedenle sizin için neyin işe yaradığını bulmak biraz deneme yanılma gerektirebilir" diyor. "Sen kendini herkesten daha iyi biliyorsun." PCD'nin bir kişinin hayatı boyunca bir veya iki kez meydana gelmesinin yaygın olduğunu, bu nedenle tek bir bölümden sonra endişelenmenize gerek olmadığını ekliyor. Ancak, aynı ayda sadece iki kez bile olsa, sık sık meydana geliyorsa, bir doktor veya cinsel ilişki terapisti ile görüşmelisiniz.

couple-1934204.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.