Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Neden Her Otoparkı Güneş Panelleri ile Kaplamıyoruz?


Önerilen İletiler

  • Admin

Neden Her Otoparkı Güneş Panelleri ile Kaplamıyoruz?

Michigan Eyalet Üniversitesi kampüsündeki birkaç banliyö park yerinden birine park ederseniz, muhtemelen birinci sınıf bir park yeri kazanırsınız. Çünkü her otopark güneş panelleri ile güneş, kar ve yağmurdan korunuyor. RV'lerdeki bagaj kapılarının altına park etmesi için yeterince uzun çelik yapılar üzerine arsanın üzerine monte edilmişlerdir. Üniversite, daha keyifli bir otopark deneyimi sağlamanın yanı sıra güneş panellerinden daha ucuza, daha temiz güneş enerjisi elde ediyor.

AA15RzvT.img?w=768&h=512&m=6

20 derecelik havada arabanızı kardan kurtarmak zorunda kalmamak harika bir şey. Biliyorum, çünkü iki yıl boyunca Michigan Eyaletinde işe gidip gelen bir öğrenciydim ve kapalı otoparktan memnuniyetle yararlandım.

Peki neden tüm otoparkların üzerinde güneş panelleri yok? Küresel ısınmanın en kötü etkilerinden kaçınmak için fosil yakıtlardan hızla uzaklaşmalıyız. Ekstrem hava koşulları daha yaygın hale geldikçe, gölge ve sağanak yağışlara karşı koruma, sürücüler için memnuniyet verici bir gelişme olacaktır.

Her güneş paneli kurulumunun farklı bir enerji ve finansal değerlendirmesi vardır. Çatıya ve yere monte güneş panelleri, enlemlerine ve monte edildikleri açıya göre farklı şekilde üretir. Otopark sahipleri, maliyet ve rahatsızlık gibi nedenlerle güneş panellerinden vazgeçebilir. Bununla birlikte, bazı güneş enerjisi uzmanları, sürdürülebilirliğe olan ilginin artmasının (Pew'e göre Amerikalıların %90'ı 2020'de daha fazla güneş enerjisi çiftliği istiyordu), daha fazla güneş enerjisi park yerinin önümüze geldiği anlamına gelebileceğini düşünüyor.

2022'nin En İyi Güneş Enerjisi Şirketleri: Cnet'te Görün

Reklamveren Açıklaması: CNET'in kurumsal ortağı SaveOnEnergy, eviniz için doğru enerjiyi bulmanıza yardımcı olabilir. SaveOnEnergy pazarı, eviniz için doğru enerjiyi aramanıza, karşılaştırmanıza, kaydolmanıza ve tasarruf etmenize yardımcı olur - üstelik hepsi ücretsiz. Güneş enerjisi ile ilgileniyorsanız, güneş enerjisi danışmanlarımızdan kesin bir fiyat teklifi almak için birkaç soruyu yanıtlayın.

Güneş enerjisinin yüksek ön maliyetleri

Birçok ev sahibi için, güneş panelleri kurmak onlara uzun vadede tasarruf sağlayacaktır. Aynı durum büyük kurumlar için de geçerlidir.

Michigan Eyaleti, otopark panellerinin (beş lotta yer alan) 25 yılda 10 milyon dolar tasarruf edeceğini tahmin etti. Üniversite, elektrik satın alma sözleşmesi kapsamında panellerden elektriği alıyor, bu da panellerin sahibi olmadığı ancak gücü satın almayı kabul ettiği anlamına geliyor. Gücü alternatif bir kaynaktan daha düşük bir fiyata alarak tasarruf sağlar.

Bir enerji satın alma sözleşmesinin ekonomisi biraz farklı olsa da, inşaat maliyetlerini karşılayan şirket için başka bir yerde inşa etmek daha iyi bir anlaşma olacaktır.

Michigan State'in sistemini kuran şirket Inovateus Solar'ın araştırma ve politika ortağı Tim Powers, "Bir garaj, yere monte sisteme kıyasla kabaca %40 daha pahalıdır" dedi. Ekstra malzemeler (yerden o kadar uzakta güneş panelleri elde etmek için daha uzun, daha güçlü yapılar gerekir), ekstra işçilik (inşa etmek daha uzun sürer) ve ekstra mühendislik maliyetleri nedeniyle daha pahalıya mal oluyor, dedi.

Tek motivasyon mümkün olan en ucuz fiyata güneş enerjisi almaksa, garajlar gidilecek yol değildir. Ancak bir kurumun otoparklarında güneş enerjisini benimsemesinin başka nedenleri de var.

Michigan State'in otoparkları ulusal ve eyalet ödülleri kazandı ve kampüsteki enerji tüketiminin %5'ini oluşturuyor -- üniversitenin sürdürülebilirlik hedeflerine doğru bir adım ve iyi bir tanıtım turu. Bu hikaye için görüştüğüm birkaç kişi, bunun üniversiteyi gelen öğrenciler için daha çekici hale getirebileceğini öne sürdü, ancak bir okulun sürdürülebilirliğinin bir öğrencinin onu seçmesi üzerindeki etkisine dair ampirik kanıt bulmak daha zor.

Son zamanlarda yapılan araştırmalar, tüketicilerin %65'inin (öğrenciler olması gerekmez) sürdürülebilir veya yeşil ürünler satın almakla ilgilendiklerini söylerken, yalnızca %26'sının gerçekten ilgilendiğini gösterdi. Alışveriş alışkanlıkları ve üniversite seçimi elma ve portakal gibi görünse de, carport güneş panelleri ve yeşil tüketicilik, gerçek elmalarınızı ve portakallarınızı aldığınız mükemmel bir eşleşme olabilir.

Elektrikli otomobiller yükselişte

İklim değişikliği tehdidi, sera gazı emisyonlarının hızla azaltılmasını gerektirmektedir. Sorunların birçoğu sistemik çözümler gerektirse de, bireyler artan oranlarda çatı güneş panelleri ve elektrikli arabalar gibi yeşil teknolojileri benimsiyor. Çevreci faydaların yanı sıra, hem güneş panelleri hem de elektrikli araçların zaman içinde tasarruf etmesi muhtemeldir. Büyük otoparklara sahip mağazaların her ikisinden de ekonomik olarak faydalanması mümkündür.

Örneğin, Ontario, Londra'daki Western Üniversitesi'nde elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü olan Joshua Pearce, ortalama bir Walmart otoparkını kapsayan bir güneş garajının yaklaşık 3,1 megavatlık bir kapasiteye sahip olacağını söyledi.

Pearce, her yerde bulunabilmesi için Walmart'ı seçerek, büyük kapalı mağazalardaki güneş garajlarının uygulanabilirliğini modelledi. Zincir ayrıca sürdürülebilirlik konusunda kamu taahhütlerinde bulunmuştur ve kurulu güneş enerjisi kapasitesinde lider şirketlerden biridir. Walmart, yerinde 600 yenilenebilir enerji tesisi olduğunu söylüyor, ancak planlanan veya kurulan otopark güneş kanopileri hakkında bilgi paylaşmadı. Kaliforniya'da en az yedi tane kurduğu bildirildi.

Büyük, görünür bir güneş dizisinin çevresel mesajı nedeniyle birinin bir perakendeciyi diğerine tercih edip etmeyeceğini söylemek zor olsa da, bu güneş, kar veya yağmurdan uzak durmak anlamına gelse, bunu yapar mıydı?

Araştırması bu soruya doğrudan bakmasa da, Pearce'ın olabilecekleri bir önsezisi var. Mağazaların, alışveriş yapanlara indirimli veya ücretsiz elektrikli araç şarjı sağlayarak daha fazla müşteri çekebileceğini düşünüyor.

Pearce'ın araştırması, ortalama bir Walmart otoparkının güneş panelleriyle kaplanması durumunda yaklaşık 100 elektrikli araç şarj cihazını destekleyebileceğini buldu.

"Elektrikli aracınızı şarj edebilecek gölgelik altında ücretsiz park yeri verilirse, şarj olmasını bekleyeceğiniz için mağazada biraz daha fazla zaman geçireceğinize inanıyorum" dedi. "Sadece bir şey satın alsanız bile, bu mağaza için net bir kâr olacaktır."

Pearce, şarj gerçekten sağlandığında ne olacağını görerek yakın gelecekte bu önseziyi araştırmak istiyor. Elektrikli olmayan araçlar oraya park ediyor mu? İnsanlar mağazada daha uzun süre mi kalıyor?

Walmart'ta (veya başka bir büyük mağazada) ücretsiz elektrik şarjının olduğu bir gelecekte, alışveriş yapanlar evlerine yalnızca alışverişleriyle değil, aynı zamanda araçlarında ayrıldıklarından daha fazla şarjla dönebilecekler. Pearce ve bir meslektaşı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Amerikalıların %90'ı bir Walmart'ın 15 mil yakınında yaşıyor ve bir saatlik bir alışveriş gezisi, bir arabanın 20 mil şarj etmesini sağlayabilir.

AA15RzvY.img?w=768&h=512&m=6

Araştırmacılar, "Bu, EV'li birçok müşteri için Walmart'a gidip gelmenin potansiyel olarak otomobille ilgili sıfır enerji maliyetine sahip olacağı anlamına geliyor" diye yazdı.

Mağazaların müşterilerinin elektrikli araçlarını ücretsiz olarak şarj ettiği ve bu süreçte daha fazla para kazandığı bir dünya kulağa harika gelse de, bu noktada hala varsayımsal.

Özellikle mevcut bir otoparkı bir güneş tentesi ile donatırken aşılması gereken engeller var. İnşaat devam ederken otoparkın bazı bölümlerinin kapatılmasını içerir, bu da bir mağazayı en azından bir süre için potansiyel olarak daha elverişsiz bir seçim haline getirir.

Pearce, Inovateus'tan Powers'ın söylediklerini yineledi: Yalnızca kurulum maliyeti hesaba katıldığında, şu anda mağazanın çatısına kurulum yapmak, açık zeminde bir güneş enerjisi çiftliğinden daha mantıklı.

Pearce, "Ama sonra, ek arazi almak istemiyorsam, belki bir nedenden dolayı arazi kısıtlıyım, o zaman park yeri gitmenin yolu," dedi.

Potansiyel değişiklik geliyor

Inovateus'un sürdürülebilirlikten sorumlu başkan yardımcısı Tyler Kanczuzewski, "Otoparklardaki otoparkları harika bir ikili kullanım hikayesi olarak görüyoruz" dedi. Çift kullanım, araziyi iki şey için kullanma pratiğini ifade eder, örneğin güneş enerjisi ve mahsul yetiştirmek.

Nature'da yayınlanan bir araştırmaya göre, ABD'deki büyük ölçekli güneş enerjisi büyük ölçüde şehirlerin dışında bulunuyor. Yüzde elli biri çöllerde, %33'ü tarım arazilerinde ve %2,5'i kentsel alanlarda bulunuyor.

AA15RrRb.img?w=768&h=512&m=6

Arazi kullanım kararları genellikle sorunludur. Çöllere güneş enerjisi koymak, kültürel ve ekolojik kaygıları artırıyor. Kırsal güneş çiftlikleri tartışmalara yol açtı. Michigan State'in kurulumu, 45 dönümlük tarım arazisini üretimde tuttu; Michigan State, dizi için kazandığı birkaç ödülden birini tanıtırken seslendi.

Öte yandan otoparklar, esas olarak bir şey için iyidir - park etme - ve güneş kanopileri muhtemelen bu deneyimi geliştirir.

Sürdürülebilirliğe artan ilgi, gelecekte güneş park alanlarını daha yaygın hale getirecek mi?

Kanczuzewski, "Projeksiyon yapmak zor," dedi. Güneybatıda daha yaygın olsalar da, Inovateus'un işinin çoğunu yaptığı Orta Batı'da otoparkların üzerine güneş enerjisi kurmak çok yaygın değil. Güneş enerjisi kapasitesine göre, Inovateus'un kurulumlarının %95'i zemine monte kamu hizmeti projeleridir. Proje sayısına göre, %65'i zemine monte, %30'u çatıya ve yaklaşık %5'i (toplam sadece üç proje) otoparkların üzerindedir.

Powers, "Çok yaygın bir seçenek değiller" dedi.

Yine de, özellikle sürdürülebilir olabilirler.

Kanczuzewski, "Süper sürdürülebilir olduğunu düşünüyorum" dedi. "Yeni arazi veya ek mülk almak yerine, neden mevcut bir alanı alıp güneş enerjisi kullanmıyorsunuz?"

Kaynak: CNeT

solar-panel-4249315.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.