Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Elon Musk'ın sansür çılgınlığı, Amerikan sağının "ifade özgürlüğü" tanımındaki temel kusurunu ortaya koyuyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Elon Musk'ın sansür çılgınlığı, Amerikan sağının "ifade özgürlüğü" tanımındaki temel kusurunu ortaya koyuyor

Twitter'ın kendisinde adeta "nasıl başladı/nasıl gidiyor" diye yalvarır meme: İlk fotoğraf: Tesla CEO'su Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasıyla burayı "dijital bir şehir meydanına" dönüştüreceğini iddia ettiği bir ekran görüntüsü. çok çeşitli inançların tartışılabileceği bir yer." İkinci fotoğraf: Musk'ın, kendini "konuşma özgürlüğü" savunucusu ilan eden kişinin daha karanlık hareketlerinden bazılarını haber yapmaya cüret ettikleri için gazetecilerin hesaplarını yasakladığına dair manşetler.

BB1bTBQs.img?w=768&h=518&m=6&x=649&y=479

Tepkiden sonra Musk, hayranlarından oluşan lejyonunun sonuçları değiştireceğini umarak, hesapları eski haline getirip getirmemesi gerektiğini soran bir Twitter anketiyle eylemlerini haklı çıkarmaya çalıştı. Sıradan Twitter kullanıcıları bundan haberdar oldu ve eski haline döndürmek için oy kullandı. Zavallı bir şekilde, Musk ikinci bir anketle tekrar denedi, ancak aynı sonucu elde etti. Bu yüzden isteksizce gazetecilerin çoğunun geri dönmesine izin verdi. Cumartesi gecesi yine işe koyuldu ve Washington Post teknoloji köşe yazarı Taylor Lorenz'i bir haber hakkında yorum istemek gibi yüksek suçtan yasakladı. Ardından, saf kaos modunda tekrar pes etti ve hesabını eski durumuna getirdi.

Musk'ın Twitter'ın yeni patronu olarak her zamankinden daha komik hale gelen kendi kendisiyle çelişen davranışının en basit açıklaması, adamın bir narsist ve ikiyüzlü olmasıdır. Sağcı kardeşleri gibi (hayır, siyaseti "karmaşık" değil), Musk "benim için ifade özgürlüğü, ama senin için değil" felsefesini benimsiyor, bu da elbette ifade özgürlüğüne hiçbir zaman inanmadığı anlamına geliyor.

Ancak biraz daha derine inmeye değer, çünkü tüm bu (son derece eğlenceli) fiyasko, Musk'ın zihnini kolonileştiren "ifade özgürlüğü" etrafındaki sağcı mitoloji hakkında da epeyce bilgi vermeye yardımcı oluyor. Düz eski ikiyüzlülüğün ötesine geçer ve sağın psikolojisine, özellikle de kendi sözde kurbanlıklarının kendi kendine hizmet eden hikayesine gider.

"Kültürü iptal et" ve "kalabalıkları uyandır" gibi sağcı kültür savaşçısı sloganlarının arkasında çok yanlış ama çok ısrarcı bir mitoloji vardır: Liberallerin sağcı fikirleri, özellikle de "doğal" insan hiyerarşileri hakkındaki korkularını önleyici bir şekilde reddetmeleri. Her liberalin içinde, liberallerin yalnızca "farklı" fikirlere maruz kalmalarını dikkatli bir şekilde sınırlandırarak kontrol altında tuttukları bir gerici ve bağnaz olduğu. Bu fantazide, beyaz üstünlüğü veya homofobi gibi ideolojiler o kadar ikna edici ki, onlarla karşılaşmak bile din değiştirmeye giden kesin bir yol. Her şeye gücü yeten liberal "seçkinler" kendilerini ayartmaya kapılmaktan alıkoymak, kendi hassas zihinlerini karanlık tarafa geçmekten korumak için bu "tehlikeli" fikirleri bastırıyor.

Bu fikir, 1964'te ayrımcılığa karşı özür dileyen GOP adayı Barry Goldwater'ın "Kalbinde onun haklı olduğunu biliyorsun" sloganında ifade edildi ve aslında Amerikalılar onunla gizlice aynı fikirde olmadığı için kaybetti. Modern tezahürü, abartılı "kültürü iptal etme" efsanesinin izniyle gelir.

Bu romantik ve çok eski bir fikir elbette - "yasak bilgi" o kadar ikna edici ki, güçlüler onu gizlemek için ellerinden geleni yapacak. Cennet Bahçesindeki elmanın ve Prometheus tarafından insanlığa miras kalan ateşin hikayesi. Doğru olmadığı bile değil. Sadece, genellikle yasaklanmış bilgi doğası gereği ilerici veya bilimseldir ve bu nedenle sağa aforoz edilir. Kilise yetkililerinin Galileo'yu Dünya'nın güneşin yörüngesinde döndüğünü iddia ettiği için hapse atmasından Cumhuriyetçi Vali Ron DeSantis'in "söyleme" imzalamasına kadar, tarih boyunca yetkililer, kontrol etmeye çalıştıkları insanların zihinlerini açacağını bildikleri bilgileri bastırmaya çalıştılar. Florida'da eşcinsel "yasası.

Sözde bastırılmış sağcı fikirler hiçbir şekilde saklanmıyor. Çok eskiler, çok iyi belgelenmişler ve yüzyıllardır tartışılıyorlar. Beyazların doğal olarak renkli insanlardan üstün olduğu veya queer insanların "doğal olmadığı" fikri, zamanla unutulmuş, tozlu bir ciltte kilitli kavramlar değildir. Aksine yüzyıllardır birçok toplumun hakim ideolojileriydiler. Yeterince tartışılmazlar. Bunlar uzun uzadıya tartışıldı ve genellikle onlara meydan okuyanlara büyük kişisel bedeller ödedi. Ve bu uzun tarih, bağnaz teorilerin birer birer tartışmayı kaybettiğini gösteriyor.

Musk'ın Andrew Anglin gibi neo-Nazilerin Twitter'a geri dönmesine izin verme konusundaki argümanı, sanki "Nazilerin neye inandığı", "Ucuz Roman"daki evrak çantasının içindekiler gibi harika bir gizemmiş gibi, fikirlerinin duyulmayı hak ettiği yönünde. Gerçekte, çoğu okul çocuğu tarih dersinde Nazi ideolojisinin temel parametrelerini öğrenir. Twitter'da eski durumuna getirilen diğer sağcı çöplerin görüşleriyle aynı. Hiç kimse beyazların Siyahlardan, erkeklerin kadınlardan veya heteroseksüellerin queer insanlardan üstün olduğunu tartışan birini görmez ve "Vay canına, bu yeni bir argüman! Lütfen bana bir kavram hakkında daha fazla bilgi verin" diye düşünmez. bu daha önce hiç radarıma girmemişti." Aslında ondan çok uzak. Ne yazık ki çoğumuz için, bu fikirlerin yol gösterici varsayımlar olduğu topluluklarda büyüdük.

Düz Dünyacıların astrofizik tartışmasını geliştirmesi gibi, bağnazların da "şehir meydanına" ekleyecek aydınlatıcı bir şeyleri yoktur. Gerçekten de, 2018 tarihli "Troll Nation" kitabımda öne sürdüğüm gibi, sağcılar görüşlerinin fikir piyasasında zaten reddedildiğini anlıyorlar, bu yüzden artık onların rasyonel argümanlar üretmeye çalıştıklarını nadiren görüyorsunuz. Bunun yerine, hepsi kötü niyet, yalanlar ve trollük.

Musk tarafından eski durumuna getirilen aşırı sağcı figürler, fikirleri hakkında mantığa dayalı tartışmalar nedeniyle yasaklanmadı. Taciz veya yalandan ya da eski başkan Donald Trump durumunda şiddeti kışkırtmaktan paketlendiler. Gerçekten de, Amerikan sağındaki mevcut faşizme dönüşü körükleyen, fikirlerinin savunulamazlığıdır. İnsanları sözlerle ikna edemezler. Bunun yerine, güce yönelirler.

Bir anlamda, Musk ve DeSantis gibi diğer sağcı kültür savaşçıları, "kültürü iptal edin" konusunda mızmızlanmakta ve ardından güçlerini kitapları yasaklamak ve meşru gazeteciliği bastırmak için kullanmakta oldukça tutarlıdırlar. Ortak nokta, tartışma ve söylemden kaçınmaktır. "Kültürü iptal et" konusundaki şikayetlerin büyük çoğunluğu, gerçek sansüre değil, sağcı görüşlerin eleştirisine bir yanıttır. Dave Chappelle ve Elon Musk, izleyicilerle onlar kadar zengin olmadıkları için alay eden Marie Antoinette tarzı "mizahları" nedeniyle yuhalandıklarında, bir şekilde ifade özgürlüğü şehitleri olduklarını böyle hayal edebiliyorlar. Gerçekte, özgür bir fikir alışverişine katılıyorlar. Fikirleri o pazarda iyi performans göstermiyor.

Haksız yere Twitter'dan yasaklanan gazeteciler için büyük bir acı olsa da, Musk bir anlamda istemeden herkese büyük bir iyilik yaptı. Sağın "ifade özgürlüğü" anlatısını eleştirenlerin uzun süredir söylediklerini kanıtladı: Muhafazakar sansür iddiaları sadece psikolojik yansıtma. Gerçekte, inandırıcılıklarından duyulan gerçek korku nedeniyle bastırılanlar sol kanat fikirlerdir. Çocuklar LGBTQ bireylerin normal olduğunu veya ırkçılığın yanlış olduğunu öğrenmesinler diye okullarda kitaplar yasaklandı. Musk, "uyanık zihin virüsünün" "yenilmesi" gerektiğini açıkça savunuyor, yani insan eşitliğine dair tehditkar ikna edici fikirler, insanları kazanmamaları için söylemden çıkarılmalı. Bu görüş pek çok şeydir - otoriter, faşist, korku dolu - ama ifade özgürlüğü savunuculuğu değildir. Bunun daha önce açık olması gerekirdi. Artık Musk gazetecileri yasakladığına göre, inkar etmek imkansız hale geliyor.

Kaynak: Salon

censorship-4266441.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.