Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çin ve Hindistan Sınır Problemi Hakkında En Son Haberler


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çin ve Hindistan Sınır Problemi Hakkında En Son Haberler

Hintli ve Çinli askerler arasında tartışmalı Himalaya sınırında daha önce bildirilmemiş şiddetli bir çatışma olduğu anlaşılan video internette yayınlandı ve iki Asyalı güç arasındaki uzun süredir kaynayan bölgesel gerilimlere nadir bir pencere sunuyor.

Çin-Hindistan sınırındaki çatışmalar hakkında bilgi sahibi olan görevdeki bir Hintli subaya göre video, Hindistan'ın dağlık Arunaçal Pradeş eyaletinde, iki ülke arasındaki fiili sınır olan Fiili Kontrol Hattında Eylül ayında çekildi. 28, 2021.

CNN, video hakkında yorum yapması için Çin Dışişleri Bakanlığı'na ulaştı.

Videoyu kimin çektiği veya yayınladığı belli olmasa da video, Hindistan Savunma Bakanlığı'nın Cuma günü kuzeydoğu Hindistan'ın uzak Tawang bölgesindeki sınırda bir arbede yaşandığını doğrulamasından birkaç saat sonra Hindistan sosyal medyasında dolaşmaya başladı. Yaklaşık iki yıldır bildirilen ilk olay.

CNN'in bağımsız olarak doğrulayamadığı videoda, her iki ülkeden askerler, görünüşe göre kışın el değmemiş yeşil tepelerle çevrili dağlık arazide görülüyor. Dikenli tellerle ayrılmış olsalar da, görüntülerde Hint birliklerinin Çinli askerleri tahta çubuklar ve metal borular gibi görünen geçici silahlarla dövdüğü görülüyor. Birkaç durumda, Hintli askerlerin tuğla veya taş fırlattığı görülebilir.

Telin diğer tarafında toplanan Çinli askerlerin çoğu da uzun sopalar veya coplar tutuyor gibi görünüyor.

Sonunda dikenli tel çöker ve Hintli askerler ilerleyerek Çin birliklerinin kısa bir taş duvarın üzerinden atlamasına ve Hint tarafından tezahürat yapmak için bölgeyi terk etmesine neden olur.

Hindistan askeri kaynağı, iki tarafın sınır hakkındaki farklı algıları ve LAC boyunca yürüttükleri devriyeler nedeniyle ihlallerin sık sık meydana geldiğini söyledi.

CNN'e konuşan birkaç uzman, görünür kar olmadığı için videonun son zamanlarda yaşanan bir çatışmayı tasvir etmediği konusunda hemfikir. Bununla birlikte, video, bilgileri genellikle yetkililer tarafından büyük ölçüde kısıtlanan, devam eden gerilimler hakkında bir fikir veriyor.

Hintli bir düşünce kuruluşu olan Politika Araştırma Merkezi'nin kıdemli üyesi Sushant Singh, "Bu, iki taraf arasındaki gerilimler azaltılmazsa işlerin ne kadar çabuk ters gidebileceğinin bir örneği" dedi.

sınır itişmeleri
Paylaşılan 2.100 mil (3.379 kilometre) sınır, uzun süredir Hindistan ile Çin arasındaki sürtüşmenin kaynağı olmuştur. İki ülke kesin konumu konusunda hemfikir değil ve her ikisi de diğerini düzenli olarak sınırı aşmakla veya topraklarını genişletmeye çalışmakla suçluyor.

Yıllar içinde sınırın konumuyla ilgili çoğunlukla ölümcül olmayan bir dizi çekişme yaşanmış olsa da, Haziran 2020'de iki taraf arasındaki göğüs göğüse çarpışmanın en az 20 Hintli ve dört kişinin ölümüyle sonuçlanmasıyla gerilim keskin bir şekilde arttı. Çinli askerler.

Uzmanlar, o zamandan beri patlak veren diğer çatışmaların yetkililer tarafından önemsenmediğini söylüyor. "Yetkililerle konuştuğumda Hint düşüncesi, eğer durum çok yerel düzeyde, yerel komutanlar arasında operasyonel düzeyde çözülebilirse, siyasi liderliğin çözdüğü büyük ve büyük bir uluslararası soruna dönüşmez. dahil olmak, ”dedi Singh.

Ancak görünüşte küçümsenen olayların aksine, Cuma günkü çatışma Hint medyası tarafından bildirildi. Singh, bu haberin ve yerel siyasi muhalefetin baskısının Hindistan hükümetini olayı kamuoyu önünde tartışmaya itmiş olabileceğini söyledi.

Salı günü milletvekillerine konuşan Hindistan savunma bakanı, Çin birliklerini statükoyu "tek taraflı olarak" değiştirmeye çalıştıklarını söyleyerek LAC'ı geçmeye çalışmakla suçladı. Her iki taraftan askerlerin hafif şekilde yaralandığını söyledi.

O akşam daha sonra internette yayınlanan bir bildiride, Çin ordusunun Batı Cephesi Komutanlığı, Hint birliklerini sınırın Çin tarafına "yasadışı bir şekilde" geçmekle suçladı.

Singh, Cuma günkü çatışmanın yerinin de önemli olduğunu söyledi. Bir Budist kasabası olan Tawang, Tibet'in iç siyasetinde merkezi bir rol oynayan saygın bir manastıra ev sahipliği yapıyor ve kasabanın kendisi Çin'in Tibet meselelerini ele almasında stratejik bir öneme sahip.

Tibet, Çin Halk Cumhuriyeti içinde uluslararası düzeyde tanınan özerk bir bölgedir, ancak birçok Tibetli Çin yönetiminin meşruiyetine itiraz etmektedir. Tibetli ruhani lider Dalai Lama, 1959'da Çin'in Tibet'i işgaline karşı başarısız bir isyandan bu yana Hindistan'da sürgünde.

'Hint zaferi'
Yeni ortaya çıkan videonun kaynağı belirsiz olsa da, Hindistan makamlarının Cuma günkü Tawang çatışmasını doğrulamasından kısa bir süre sonra yayınlanmasının zamanlaması soru işaretleri uyandırdı.

Griffith Asya Enstitüsü müdür yardımcısı Ian Hall, videonun "Hintlilerin zaferini" gösterdiğini söyledi. "Hindistan hükümetinin, Hindistan'ın iddialarını güçlü bir şekilde savunduğuna dair anlatısını güçlendirmek için yayınlandığını düşünüyorum."

Sınır durumuyla ilgili bilgilerin belirsizliği göz önüne alındığında, hükümetin 2020'den beri "tam olarak ne olduğu ve ne kadar zemin kaybedildiği konusunda" siyasi muhaliflerinin artan baskısı altında olduğunu da sözlerine ekledi.

Singh, Başbakan Narendra Modi liderliğindeki Hindistan hükümetinin Çin'e karşı daha güçlü bir duruş sergilemediği için ülke içinde eleştirilere maruz kaldığını da sözlerine ekledi. Nüfus ve siyasi muhalefet.

"Bence bu tür videolar, bu siyasi anlatının ülke içinde oynanmasına izin veriyor - bu bakış, güçlü yanıt veriyoruz" dedi ve videonun ülke liderliğine desteği artırmak için "yüksek derecede mümkün" olduğunu da sözlerine ekledi. askeri.

Ancak daha da önemlisi, video, sınırdaki durumun ne kadar tehlikeli olduğunu ve şiddetin ne kadar çabuk patlak verebileceğini ve potansiyel olarak tırmanabileceğini gösteriyor.

Çinli ve Hintli yetkililer, son birkaç yılda Çin'in karşılıklı bir tasfiye anlaşması kapsamında 2021'de askerlerini çekmesi ve sınır boyunca altyapıyı kaldırmasıyla bir dizi görüşme yaptı. Ancak o zamandan beri ilerleme durdu ve Hindistan ABD'ye yaklaştıkça ilişkiler daha da yıpranırken, ABD-Çin ilişkileri yeni diplere indi.

Hall, "Video, dünyanın geri kalanına LAC'nin hala değişken olduğunu hatırlatıyor - 2020 öncesine göre çok daha fazla" dedi.

Kaynak: CNN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 ay sonra...
  • 4 ay sonra...
  • Admin

Reuters, Çin Lideri Xi'nin Hindistan'daki G-20 Zirvesini Atlayabileceğini Söyledi

(Bloomberg) -- Reuters'in konuya aşina olan hükümet ve diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in önümüzdeki ay Hindistan'da yapılacak olan Yirmiler Grubu liderler zirvesini muhtemelen atlayacağını bildirdi.

İki Hintli yetkilinin, Çin merkezli bir diplomatın ve G-20 ülkesinden bir hükümet yetkilisinin yer aldığı rapora göre, bunun yerine Çin Başbakanı Li Qiang'ın Yeni Delhi'de yapılacak toplantıda Pekin'i temsil etmesi bekleniyor.

ABD, Başkan Joe Biden'ın 7-10 Eylül tarihleri arasında zirve için Hindistan'ı ziyaret edeceğini duyururken Rusya, ülkenin lideri Vladimir Putin'in seyahat etmeyeceği için Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'u göndereceğini açıkladı.

Xi, bu yıl şu ana kadar ülke dışında yalnızca altı gün geçirdi; Mart ayında Moskova'yı ziyaret etti ve bu ayın başlarında Güney Afrika'da gelişen ekonomilerin zirvesine katıldı.

Kaynak: Bloomberg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Hindistan ordusu Çin'in Tayvan'a saldırması ve savaş çıkarması durumunda ne yapacağını gözden geçiyor

(Bloomberg) -- Menaka Doshi'nin Hindistan Sürümü haber bültenine kaydolun; yükselen ekonomik güç merkezi ve yükselişinin arkasındaki milyarderler ve işletmeler hakkında içeriden bilgi veren, haftalık olarak yayınlanan bir rehber.

Üst düzey Hint hükümet yetkililerine göre Hindistan, ABD'nin Güney Asya ülkesinin bir savaş durumunda nasıl katkıda bulunabileceğine dair gizli soruşturmalarının ardından Çin'in Tayvan'ı işgal etmesi ihtimaline karşı olası tepkileri araştırıyor.

Yaklaşık altı hafta önce, Hindistan'ın en üst düzey askeri komutanı Savunma Genel Müdürü Anil Chauhan, ada üzerinde ABD ve müttefiklerini de kapsayan herhangi bir savaşın daha geniş etkisini ve Hindistan'ın buna yanıt olarak ne gibi eylemlerde bulunabileceğini incelemek için bir çalışma yaptırdı. Görüşmelerin özel olması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen iki üst düzey Hintli yetkili. Yetkililer, emrin ABD'nin konuyu birkaç farklı forumda gündeme getirmesinden sonra geldiğini söylediler.

Çalışmanın çeşitli savaş senaryolarını değerlendireceği ve bir çatışma çıkması durumunda Hindistan'a seçenekler sunacağı belirtildi. Yetkililer, bazı Hintli askeri komutanların, savaşın kısa sürmesi durumunda güçlü açıklamaların yanıt olarak yeterli olabileceğine inandığını, ancak çatışmanın Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı gibi sürmesi halinde sonuçta bunun yeterli olmayacağını söyledi.

-1x-1.png

Hindistan'ın Tayvan'a karşı potansiyel bir savaşa hazırlığı, ABD-Çin ilişkilerinin ciddi bir şekilde kötüleşmesi durumunda "çoklu uyum" politikasının nasıl test edileceğini gösteriyor. Başbakan Narendra Modi yönetiminde Hindistan, Rusya'ya yönelik uluslararası yaptırımlara katılmayı reddederken ABD ile yakın ilişkiler geliştirerek bahislerini etkili bir şekilde koruyarak uluslararası ilişkilerde kendi yolunu çizdi.

Ancak Çin ile gerginlikler tartışmalı Himalaya sınırında da alevlendi ve bu durum, Başkan Xi Jinping'in bu hafta sonu Yeni Delhi'de yapılacak olan Grup 20 zirvesini atlamasına yol açabilecek ilişkilerdeki bozulmaya katkıda bulundu. Hindistan, son yıllarda ABD ile savunma bağlarını güçlendirdi ve Çin'in artan nüfuzuna karşı koymayı amaçlayan bir demokrasiler grubu olan Japonya ve Avustralya ile birlikte Dörtlü Güvenlik Diyaloğu'na katıldı.

Yetkililer, Hindistan ordusunun inceleyeceği seçeneklerden birinin, müttefik savaş gemileri ve uçakları için tamir ve bakım tesislerinin yanı sıra Çin'e direnen ordular için gıda, yakıt ve tıbbi ekipman sağlayacak bir lojistik merkez olarak hizmet vermeyi içerdiğini söyledi. Daha uç bir senaryonun, Hindistan'ın kuzey sınırlarına doğrudan müdahale etme potansiyelini değerlendireceğini ve Çin için yeni bir savaş alanı açacağını eklediler.

Yetkililerden biri, çalışmanın tamamlanması için herhangi bir son tarih belirlenmemiş olsa da, Hindistan ordusuna çalışmayı mümkün olan en kısa sürede bitirme emri verildiğini söyledi. Yetkili, hazırlanan seçeneklerin Modi ve diğer siyasi liderlere, ihtiyaç duyulması halinde herhangi bir eyleme ilişkin son bir çağrı yapmaları için sunulacağını söyledi.

Hindistan Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı e-postayla gönderilen sorulara yanıt vermedi. ABD Dışişleri Bakanlığı yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Hindistan ve Çin, kabaca ABD-Meksika sınırı kadar olan yaklaşık 3.500 kilometrelik (2.200 mil) işaretsiz sınıra yakın binlerce askeri, topçu silahını, tankı ve füzeyi seferber etti. Diplomatik görüşmeler pek sonuç vermedi; Çin geçen ay, Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar'ın "saçma" olarak tanımladığı, Hindistan'ın kontrolündeki toprakları iddia eden yeni bir harita yayınladı.

Hindistan, Dörtlü'nün askeri bir ittifak gibi görünmesini sağlama çabalarına açıkça direndi ve herhangi bir bölgesel savaşta kullanılacak silahlar konusunda Çin'in en önemli diplomatik ortağı olan Rusya'ya güvenmeye devam ediyor. Buna rağmen sessizce Tayvan'la daha iyi ilişkiler kurmaya çalıştı: Geçtiğimiz yıl istifa eden üç eski Hintli askeri şefin tümü geçen ay Tayvan'ı ziyaret etti.

Beş yıl önce Hindistan ve ABD, savaş gemileri ve uçaklara yakıt ikmali ve ikmalinin yanı sıra gerektiğinde üslere erişime izin veren temel bir anlaşma olan Lojistik-Değişim Anlaşması Anlaşmasını imzaladı.

Kaynak: Bloomberg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.