Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin

Öğrenilmesi En Zor 25 Dil

Birden fazla dil konuşabilme yeteneği, sizi tekil konuşmacıların bir adım önüne geçirir. İster bir ülke hakkında daha derin bir kültürel anlayış kazanmak için, ister birlikte var olmanın ve hatta iş yapmanın basit gerekliliği için, çok dilli konuşmacılar kendilerini yeni olasılıkların ön saflarına koyarlar. Ayrıca, yeni bir dil öğrenmek dünya görüşünüzü geliştirir, sözsüz iletişimi geliştirir, aynı anda birden fazla görevi yerine getirmenize yardımcı olur ve beyninizin yeni koşullara uyum sağlamasına ve yanıt vermesine yardımcı olur.

blackboard-2721887.jpg

Başlangıçta dil öğrenenler, İspanyolca, Almanca veya İtalyanca gibi daha kolay bir dille başlamak isteyebilirler. Ancak, bir meydan okumaya hazırsanız, bunlar öğrenmesi en zor 25 dildir.

25. Hırvatça

Konuşmacı sayısı: 5,5 milyon

En çok konuşulduğu yer: Hırvatistan

Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

Slav dil grubunun bir parçası olan Hırvatça, öğrenmesi en zor dillerden biri olarak kabul ediliyor. Hırvatça'da yedi vaka varken, İngilizce'de sadece üç vaka var.

Buna ek olarak, Hırvatistan farklı lehçelere sahip küçük bir ülkedir ve bu, oradayken kendinizi dile kaptırmaya çalışıyorsanız bunlardan yalnızca birini kavramanızı zorlaştırır.

24. Tagalogca

Konuşmacı sayısı: 74 milyon

En çok konuşulduğu yer: Filipinler

Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

Bir Austronesian dili olan Tagalog, öğrenmeyi zorlaştıran karmaşık bir gramer ve cümle yapısına sahiptir. Filipin adalarında ortaya çıkan Tagalog, Filipinlilerin çoğunun birinci dilidir.

En ilgi çekici yönlerden biri, vurgunun belirli kelimelerin anlamını tamamen değiştirebilmesidir. "Suka" kelimesine bir bakın. İlk heceyi ("SU-ka") vurgularsanız, "kusmak" dersiniz. İkinciyi ("su-KA") vurgularsanız, "sirke" elde edersiniz. Çok farklı!

23. Danimarkaca

Konuşmacı sayısı: 6 milyon

En çok konuşulduğu yer: Danimarka, Grönland, Faroe Adaları

Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

Telaffuz, Danca'yı öğrenmesi en zor dillerden biri yapar. Fonetik olarak, Danimarka dilinde 20'den fazla ünlü ses vardır.

Bu arada, yazılı Danca'da İngiliz alfabesinden üç sesli harf daha vardır: Æ, Ø ve Å. Æ genellikle "kadınlar"daki E ve "ip"teki Å üzeri O gibi ses çıkarır. Çoğu İngiliz aksanında Ø'nin tam karşılığı yoktur. Sessiz D, öğrenenleri gerçekten bir döngüye sokabilir, DD'nin sesi daha çok L gibi gelir.

22. Galce

Konuşmacı sayısı: 1,2 milyon

En çok konuşulduğu yer: İrlanda

Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

Gaelic'i kullanacak yerler bulmanın yanı sıra (dünyayı boşverin İrlanda'da kullanımda büyük bir düşüş var), dilde ayrıca anlaşılması zor birçok gramer durumu ve lehçe var.

Çoğu için yanıltıcı olabilecek VSO (fiil, özne, nesne) kelime sırasını kullanır.

21. Bulgarca

Konuşmacı sayısı: 10 milyon

En çok konuşulduğu yer: Bulgaristan

Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

Bulgarca, İngilizce konuşanlar için öğrenmesi zor olabilen Kiril alfabesini kullanır. Fiil çekimleri, diğer Slav dillerinden çok daha fazla varyant ve anlaşılması gereken kombinasyonlarla göz korkutucu olabilir.

İngilizce konuşanlar için ek bir endişe, üç cinsiyetli isimdir. Tüm zarflar ve sıfatlar aynı cinsiyete sahip olmalıdır.

20. Sırpça

Konuşmacı sayısı: 12 milyon

En çok konuşulduğu yer: Sırbistan Cumhuriyeti, Bosna, Hersek, Karadağ, Kosova

Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?


Bu Slav dili iki yazıdan (Kiril ve Latince), yedi zamandan ve bazen bir sesli harf olan bir ünsüzden (R) oluşur.

Cinsiyet de büyük bir rol oynar. Örneğin “uenik”, “erkek öğrenci” anlamına gelir. Bazı bireysel harfler de aldatıcıdır. Örneğin, Š harfi SH'ye (şampuan, duş, dükkan) benzer.

19. Çekce

Konuşmacı sayısı: 10 milyon

En çok konuşulduğu yer: Çekya

Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

Çekçe kelimeleri telaffuz etmek, İngilizce konuşanlar için bir kabustur. Dil, ağız dolusu ünsüzlerle doludur, bu da tek tek sözcükleri tam bir tekerleme haline getirir.

Çekçe'de ayrıca her biri eril, dişil ve nötr olmak üzere öğrenilmesi gereken yedi durum vardır. Daha da korkutucu olan, bu durumların her birinin dikkate alınması gereken çoğul biçimlerinin olmasıdır!

18. Arnavutça

Konuşmacı sayısı: 7,5 milyon

En çok konuşulduğu yer: Arnavutluk, Kosova

Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

Arnavutça diğer tüm dillerden, hatta Hint-Avrupa sınıflandırmasından bile farklıdır. Trakya, İlirya ve Dacian dahil olmak üzere bazı soyu tükenmiş dillerden oluşurken, aynı zamanda Yunanca ve Latince'den bazı dilbilgisi kuralları ve kelime dağarcığı da içerir.

Arnavutça isimlerin hem hali hem de numarası vardır, bu da öğrencinin her bir ismi ezberlemesini gerektirir.

17. Gürcüce

Konuşmacı sayısı: 4 milyon

En çok konuşulduğu yer: Gürcistan

Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

Elbette, Gürcüce öğrenmenin en ilgi çekici ama bir o kadar da zor yönü, kendi yazı sistemine sahip olması ve kullanılan harflerin çoğunun inanılmaz derecede benzer görünmesidir.

Artikülasyon, fahiş ünsüz kümeleri nedeniyle de zor olabilir.

16. Estonyaca

Konuşmacı sayısı: 1,1 milyon

En çok konuşulduğu yer: Estonya

Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

Finno-Ugric ailesine ait olan Estonca, öğrenmesi zor olabilecek benzersiz bir dildir. İstisnalarla dolu inanılmaz 14 isim durumu ve grameri var.

Ayrıca ünsüzler ve ünlüler üç özel uzunluktan oluşur: kısa, uzun ve aşırı uzun. Kullanılış biçimleri de dünyanın anlamına yön verir. Örneğin, "lina" Estonca'da "keten" anlamına gelirken "linna", "şehir" anlamına gelir.

15. Türkçe

Konuşmacı sayısı: 75 milyon

En çok konuşulduğu yer: Türkiye, Kıbrıs, Bulgaristan, Yunanistan

Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

Türkçe son derece uzun fiillerle doludur. Bu, anlam ve yön belirlemek için kelimelere öneklerin ve soneklerin eklendiği sondan eklemeli bir dil olmasının sonucudur.

Fiil Türkçede en çok ağırlığı taşıyan fiildir. Cümlenin en sonunda yer aldığı için de cümle bitene kadar ne söylendiğini anlayamazsınız.

14. Farsça

Konuşmacı sayısı: 110 milyon

En çok konuşulduğu yer: İran, Afganistan

Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

BornaMir/Getty Images
Farsça olarak da bilinen bu Hint-Avrupa dili, Farsça kökenli birçok İngilizce kelime sayesinde İngilizce konuşanların tanıyabileceği kelimelerle doludur.

Ancak, birçok batı dilinden farklı olan kendine özgü alfabesi ve yazısı nedeniyle öğrenmesi en zor dillerden biri olmaya devam ediyor. Farsça da sağdan sola okunur.

13. Yunanca

Konuşmacı sayısı: 13 milyon

En çok konuşulduğu yer: Yunanistan, Kıbrıs

Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

Yaşayan en eski Hint-Avrupa dili olan Yunanca, öğrenenler için zorluklarla dolu eski bir dildir. İsimler için üç farklı cinsiyet ve İngilizce konuşanlara yabancı olan çeşitli gramer kuralları vardır.

Ayrıca, Avrupa dillerinin çoğu için bir gereklilik olmayan Yunan alfabesini öğrenmeyi gerektirir.

12. Rusça

Konuşmacı sayısı: 258 milyon

En çok konuşulduğu yer: Rusya, Ukrayna, Beyaz Rusya, Polonya, Kazakistan

Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

Rusça, kafa karıştırıcı telaffuz nedeniyle İngilizce konuşanlar için zor olabilir. Örneğin, dil Latin harflerinden oluşurken, birçok harf kulağa tamamen farklı geliyor. "b" harfi "v" gibi ses çıkarır ve "h" harfi "n" gibi gelir.

Rusçada ayrıca ünsüzlerin bir arada gruplandığı birçok kelime vardır, bu da hecelemeyi ve telaffuzu zorlaştırır.

11. Lehçe

Konuşmacı sayısı: 50 milyon

En çok konuşulduğu yer: Polonya

Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

Lehçe telaffuz, öğrenciler için bir baş belası olabilir. Örneğin, Lehçe mutluluk için kullanılan kelime "szcezcie"dir ve Lehçe digraflar (sz, cz) ve nazal bir E sesi içerir. Lehçe'de ayrıca cinsiyetten etkilenen yedi farklı gramer durumu vardır.

Başka bir sersemlik, sayılar için 17 farklı durum, yani bir sayıyı söylemenin 17 farklı yolu var.

10. Fince

Konuşmacı sayısı: 6 milyon

En çok konuşulduğu yer: Finlandiya

Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

Bir Finno-Ugric dili olan Fince, karmaşık bir fiil çekimi, vaka sistemi, ünsüz derecelendirme ve klitiklere sahiptir. Örneğin, 15 gramer durumu, bir kelimenin sonundaki en ufak bir değişikliğin bile anlamını değiştirebileceği anlamına gelir.

Bu arada hal ekleri kelime köklerine ek olarak eklenir. Bu sonlar, önermelerin İngilizce'de yaptığı şeylerin aynısını ifade etmek için kullanılır.

9. Macarca

Konuşmacı sayısı: 13 milyon

En çok konuşulduğu yer: Macaristan, Romanya, Slovakya

Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

Macarca sondan eklemeli bir dildir. Bu, tek tek edatlar içermek yerine, kelimelere öneklerin ve soneklerin eklendiği anlamına gelir.

Çoğu zaman, Macarca'da bir kelime bütün bir cümleye eşittir. Ve yine de, bu tek kelime akıllara durgunluk verecek kadar uzun. Macarca'daki en uzun kelime olan "megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért", İngilizce'de "[çoğul] sürekli davranışınız için, sanki saygısızlık edilemezmişsiniz gibi" anlamına gelir.

8. İzlandaca

Konuşmacı sayısı: 350.000

En çok konuşulduğu yer: İzlanda

Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

İzlanda dili, öğrenmesi en zor dillerden biri olmaya devam ediyor ve bu, dilin dokuzuncu ve 10. yüzyıllarda yerleşmesinden bu yana değişmediğini düşünürsek mantıklı.

Arkaik dil son derece uzun kelimelerden oluşurken, belirli heceler tipik İngilizce hecelerinden tamamen farklı şekilde telaffuz edilir. Dil ayrıca çok kafa karıştırıcı çekimlere sahip olmasıyla da bilinir.

7. Hintçe

Konuşmacı sayısı: 615 milyon

En çok konuşulduğu yer: Hindistan, Fiji, Pakistan

Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

Eski Güney Asya dili Sanskrit'ten gelen Hintçe, fonetik bir dildir, ancak birçok ses İngilizce konuşanlar için yabancıdır. Bu arada, Hintçe'nin Devanagari alfabesiyle yazılan yazılı versiyonu, öğrencilerin kelimeleri nasıl telaffuz edeceklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olacak belirli fonetik işaretlerden yoksundur.

Çok ince dil, ses ve bağlamdaki küçük değişiklikleri de içeriyor.

6. Vietnamca

Konuşmacı sayısı: 77 milyon

En çok konuşulduğu yer: Vietnam

Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

Avustraasyatik dil ailesinin bir parçası olan Vietnamca, İngilizce konuşanlar tarafından yabancı telaffuzları nedeniyle de zor olabilir. Aksan işaretleri ile belirlenen altı ton varyasyonu vardır.

Dil ayrıca, İngilizce konuşanların çoğunun ustalaşmasının zor olduğu düşünülen çok sayıda ünlü sese sahiptir.

5. Taylandca

Konuşmacı sayısı: 60 milyon

En çok konuşulduğu yer: Tayland

Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

Tayca tonal bir dildir. Bunu anlamak için, dünyanın bağlamı ve genel cümle ile ilgili olarak bir tonun perdesini tanımalısınız. Dil, bazıları İngilizce dilinde bulunmayan beş ton içerir.

Dahası, Tay dilinin ezberlenmesi gereken 44 ünsüz, 18 ünlü ve altı çift ünlüden oluşan kendi senaryosu vardır.

4. Korece

Konuşmacı sayısı: 80 milyon

En çok konuşulduğu yer: Kuzey Kore, Güney Kore

Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

10'u sesli ve 14'ü ünsüz olmak üzere sadece 24 sembolden oluşan bir alfabe ile dünyadaki en mantıklı yazı sistemi olarak kabul edilen sisteme sahip olmasına rağmen, dil öğrenmesi zor bir iş olmaya devam ediyor. O kadar çok kelime birbirine çok benziyor ki. Ve hiç karakter olmadığı için onları ezberleme amacıyla görselleştirmek daha zordur.

Cümle yapısı da İngilizceden çok farklıdır. Korece'de özne, nesne, fiil, İngilizce'den farklı olarak özne, fiil, nesne.

3. Japonca

Konuşmacı sayısı: 126 milyon

En çok konuşulduğu yer: Japonya

Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

Japonca öğrenmenin en zorlu yönlerinden biri, "kanji" olarak adlandırılan on binlerce karakter içeren yazı sistemidir.

Örneğin, birçok İngilizce konuşan için ilgi çekici ancak yabancı bir kavram, saygılı konuşmaya yapılan vurgudur. "Keigo" olarak bilinen kelimeyi nasıl söylediğiniz, bir durumun formalitesine bağlıdır. Sonuç olarak bir kelime 10 farklı tercümeye muktedirdir.

2. Arapça

Konuşmacı sayısı: 274 milyon

En çok konuşulduğu yer: Arap Yarımadası, Orta Doğu, Kuzey Afrika

Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

Arapça 28 harf içerir, sağdan sola yazılır ve kelimelerdeki çoğu sesli harfi hariç tutar. Dilde yapılan ve diğer birçok dilde bulunmayan çeşitli sesler de vardır.

Dilbilgisel olarak, fiiller genellikle özneden önce gelirken, kelimelerin tekil ve çoğul biçimlerine ek olarak pek çok ikili biçimi vardır.


1. Çince (Mandarin)

Konuşmacı sayısı: 1,3 milyar

En çok konuşulduğu yer: Çin, Tayvan, Malezya, Endonezya, Singapur


Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

Mandarin Çincesi, dünyada en çok konuşulan ana dil olmasına rağmen, öğrenilmesi en zor dillerin başında gelir. Dil, binlerce özel karakterin ezberlenmesini gerektirir.

Ton dilinin de dört tonu vardır, bu nedenle bir kelime dört farklı şekilde telaffuz edilebilirken, her telaffuzun farklı bir anlamı vardır.

Kaynak: Far and Wide

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.