Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 3 Aralık , 2022 Admin Gönderi tarihi: 3 Aralık , 2022 Finlandiya lideri, acımasız gerçek dedi ve ekledi: Ukrayna Olayı Gösterdi ki Avrupa ABD olmadan 'yeterince güçlü' değil Finlandiya başbakanı, Ukrayna'nın Avrupa'nın güvenlik açısından ABD'ye fazla bağımlı olduğunu gösterdiğini söyledi. Sanna Marin, "Size karşı acımasızca dürüst olmalıyım, Avrupa şu anda yeterince güçlü değil" dedi. "ABD olmadan başımız belada olur" diye ekledi. Finlandiya Başbakanı Sanna Marin Cuma günü yaptığı açıklamada, Ukrayna savaşının Avrupa'nın güvenliği için ABD'ye fazla bağımlı olduğunu gösterdiğini söyledi. Reuters'e göre Marin, Sidney'deki bir düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, "Size karşı acımasızca dürüst olmalıyım, Avrupa şu anda yeterince güçlü değil." "ABD olmasaydı başımız belada olurdu." "ABD Ukrayna'ya çok sayıda silah, çok miktarda mali yardım, çok sayıda insani yardım sağladı ve Avrupa henüz yeterince güçlü değil. Avrupa savunması söz konusu olduğunda bu yetenekleri geliştirdiğimizden emin olmalıyız” dedi. ABD, Ukrayna'ya diğer tüm ülkelerden çok daha fazla güvenlik yardımı sağladı - Rusya'nın Şubat sonunda işgalini başlatmasından bu yana kabaca 19.1 milyar dolar. Rusya'nın Ukrayna'daki kışkırtılmamış savaşı, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki ilk büyük çatışmaya işaret ediyor ve Avrupa güvenliği ve kıtanın ABD'ye güveni hakkında daha acil tartışmalara yol açtı. Aynı zamanda Finlandiya ve İsveç'i -tarihsel olarak tarafsız veya askeri olarak bağlantısız olan iki ülke- NATO'ya katılmaya itti (katılım süreci devam ediyor). Avrupa Birliği'nin dış politika sorumlusu Josep Borrell, geçen ay Avrupalı diplomatlara yaptığı bir konuşmada, Başkan Joe Biden yerine eski Başkan Donald Trump görevde olsaydı ABD'nin Ukrayna savaşını nasıl ele alacağını sorguladı. Trump, ABD'nin Avrupa'daki güvenlik taahhütlerini sık sık eleştiriyordu ve NATO müttefiklerini ABD'ye kıyasla daha düşük savunma harcamaları nedeniyle sık sık azarlıyordu. İlk suçlaması, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy'ye cumhurbaşkanının oğlu Hunter Biden hakkında yolsuzluk iddiaları nedeniyle soruşturma başlatması için baskı yaparken başkenti Kiev'e yapılan yardımın dondurulması da dahil olmak üzere Ukrayna ile olan ilişkileriyle ilgiliydi. Bu doğrultuda Borrell, Avrupa'nın Washington'a bu kadar bağımlı olmamasını sağlamak için daha fazla adım atması gerektiğini söyledi. "Beyaz Saray'da Biden yerine Trump veya onun gibi biri olsaydı ne olurdu? ABD'nin Ukrayna'daki savaşa cevabı ne olurdu? Farklı bir durumda bizim cevabımız ne olurdu? durum?" Borrell, şunları ekledi: "Bunlar kendimize sormamız gereken bazı sorular. Ve benim için cevap açık: "Kendimize daha fazla sorumluluk yüklemeliyiz. Güvenliğin sağlanmasında sorumluluğumuzun daha büyük bir kısmını üstlenmeliyiz." Kaynak: Business Insider Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.