Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dünyanın en büyük teleskop dizisi doğrudan güneşe bakmaya neredeyse hazır


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Dünyanın en büyük teleskop dizisi doğrudan güneşe bakmaya neredeyse hazır

Çin'in en yeni teleskop kurulumu, gelecekteki güneş patlamaları ve plazma patlamaları hakkında bizi uyarmaya yardımcı olabilir.

AA146X70.img?w=768&h=521&m=6

Çin, Tibet Platosu'nun kenarında şu anda dünyanın en büyük teleskop dizisinin inşaatını yeni tamamladı. Ülke, bir uzmanın "güneş astronomisinin altın çağı" dediği şeyin bir parçası olarak güneşimize nişan almayı planlıyor. Bugün daha önce Nature'da bildirildiği üzere, Daocheng Solar Radyo Teleskobu (DSRT) 100 milyon yuan'a (14 milyon ABD Doları) mal oldu ve 3 kilometrelik (1,87 mil) bir çevre oluşumunda yer alan 300'den fazla çanak antenden oluşuyor. İlk testler Haziran 2024'te başlayacak ve önümüzdeki birkaç yıl içinde güneş aktivitesinde, özellikle de güneş patlamalarının Dünya'yı nasıl etkileyeceği konusunda yaklaşan artışa odaklanacak.

Karasal olarak konumlandırılan DSRT, güneşin karmaşıklıklarını incelemeye yönelik devam eden çabalarda sırasıyla 2018 ve 2020'de başlatılan NASA'nın Parker Solar Probe ve Avrupa Uzay Ajansı Solar Orbiter'e katılıyor. DSRT gibi radyo teleskoplar, güneşin üst atmosferindeki veya güneş patlamaları gibi koronadaki faaliyetleri incelerken özellikle yararlıdır. Başka bir güneş hava olayı, bir koronal kütle fırlatma (CME), daha sonra Dünya'ya gidebilecek yüksek enerjili parçacıkları serbest bırakan sıcak plazma patlamalarını içerir. Bu radyasyon genellikle elektrik şebekelerine ve uydulara zarar verir; örneğin Şubat 2022'de bir güneş fırtınası 40 Starlink uydusunu yörüngeden çıkardığında olduğu gibi.

Pekin'deki Pekin Üniversitesi'nden bir güneş fizikçisi olan Hui Tian, Nature'a “Çin artık yüzeyinden en dıştaki atmosfere kadar güneşin tüm seviyelerini gözlemleyebilen araçlara sahip” dedi.

Benzer teleskopik dizilerle karşılaştırıldığında, DSRT daha hassas bir şekilde ayarlanacak ve bu nedenle potansiyel olarak CME olayları sırasında yayılan yüksek enerjili parçacıklardan gelen daha zayıf sinyalleri yakalayacaktır. Üstümüzdeki gökyüzü uydularla giderek daha fazla ve bazen sorunlu bir şekilde kalabalıklaştıkça, daha güvenilir, doğru ve ayrıntılı güneş aktivitesi analizi geliştirmek, daha fazla genişleme için kritik olacaktır.

Kaynak: Popular Science

moon-3182407.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.