Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Airbus Bird Of Prey Konsepti ile Tanışın - Gelecek Nesil Uçak Mühendislerine İlham Verecek

2019'da tanıtılan Airbus, tasarımı kuşa benzeyen bir uçak konsepti ortaya koydu. Ancak üretici, konsept üzerindeki çalışmalarının böyle bir uçağı ciddi bir şekilde piyasaya sürmek olmadığını o sırada belirtmişti. Daha ziyade amacı, yeni nesil havacılık mühendislerini çeşitli ileri teknolojilerin uygulanmasıyla 'kutunun dışında' düşünmeye motive etmekti. Bu konsepti tekrar gözden geçirelim ve Airbus'ın ne yapmaya çalıştığına daha yakından bakalım.

AA14Cuhx.img?w=768&h=576&m=6

Daha temiz, daha yeşil havacılık
Temmuz 2019'da Birleşik Krallık'taki Royal International Air Tattoo'da halka açıklanan Airbus'ın "Bird of Prey" tasarımı, "bölgesel ulaşım için hibrit elektrikli, turbo pervaneli bir uçak için teorik bir konseptti."

"Bir kuşun verimli mekaniğinden esinlenerek, bir yırtıcı kuşunkini taklit eden kanat ve kuyruk yapılarına sahipken, aktif uçuş kontrolü sağlayan bireysel olarak kontrol edilen tüylere sahip." - Airbus

Böyle bir konsept, özellikle bugün havalanan bölgesel uçaklarla karşılaştırıldığında, enerji tüketiminde oldukça verimli olacaktır. Daha spesifik olarak, Royal Aeronautical Society (Airbus ile konsept üzerinde bir ortak), Bird of Prey'in aşağıdaki teorik özelliklerine dikkat çekti:

Kapasite: 80 koltuk

Menzil: 1.500 km (810 NM)

Türü: Hibrit-elektrik

Kraliyet Havacılık Derneği, uçağın "geleceğin en çevreci uçağını yaratmak için aerodinamik ve uçuş kontrolü, yapıları ve dağıtılmış itme gücündeki en son düşünceyi bir araya getirdiğini" ekledi;

Gerçekçi fikirlere dayanan kurgusal bir uçak

Airbus, tasarımın gerçek bir uçağı temsil etme niyetinde olmadığının altını çizdi. Daha ziyade, bu “Yırtıcı Kuş” gerçekçi fikirlere dayanan teorik bir tasarımdı ve gelecekteki bir bölgesel uçağın nasıl olabileceğine dair bir fikir veriyordu.

Alışılmadık tasarımının özünde, "bir kartalın veya şahinin zarif ve aerodinamik kemerini yansıtan" kanattan gövdeye harmanlanmış bir bağlantı bulunur. Airbus, bunun "doğadan ilham alan malzemelerin, yapıların ve sistemlerin tasarımı ve üretimi" olan biyomimikrinin potansiyelini temsil ettiğini kaydetti.

Airbus'ın "Bird of Prey" ile hayata geçirdiği biyomimikri konsepti kartaldan geliyor. Uçağın kartalın kanat ve kuyruk yapısını taklit ettiğini söyleyen Airbus, kartallarda bulunan geniş kanatların daha hızlı uçuşa katkı sağladığına dikkat çekti. Airbus, süzülen kuşların mühendislere sert rüzgarlarla ve daha fazlasıyla başa çıkma konusunda büyük ölçüde içgörü sağlayabileceğinin altını çizdi.

Airbus'ta üst düzey bir yönetici olan Martin Aston, günün sonunda, gelecek nesillere havacılığı daha sürdürülebilir hale getirme konusunda ilham vermekle ilgili - "her zamankinden daha temiz, daha yeşil ve daha sessiz uçmak" dedi. Şirketinin A350 XWB yolcu jeti üzerinde yaptığı çalışmalardan, doğanın tasarım hakkında öğrenebileceği en iyi derslerden bazılarının biyomimikri yoluyla alındığını anladığını da sözlerine ekledi.

endüstri genelinde
Airbus uzun zamandır ilham almak için doğanın el ilanlarına bakmanın hayranı olmuştur. Özellikle, gelecekteki yapımlar için kuş gibi kanat çırpmayı test etti. AlbatrossONE, üretkenliği artırmak için kanat uçlarını kullanır.

Ayrıca, şirketin A350'leri Atlantik Okyanusu'nu kuş benzeri bir formasyonda uçarken görüldü. Bu hareket, diziliş uçuşunun sürdürülebilirlik amaçlarına nasıl yardımcı olabileceğini göstermek amacıyla gerçekleştirildi.

Yine de Airbus, bir uçak projesine Bird of Prey adını veren ilk şirket değildi. Boeing Bird of Prey ilk olarak 11 Eylül 1996'da uçtu. Uçak, gizli teknolojiyi göstermek için konuşlandırıldı ve yüzyılın başından önce hem McDonnell Douglas hem de Boeing tarafından geliştirildi. Göstericiden elde edilen bulgular, yerini X-45 programının bir parçası olmaya devam edecek yeni kaynaklara bıraktı.

Simple Flying, önceki makalelerde birkaç fütüristik konsept tasarımını ele aldı: SE200'den Air Yacht'a. Bu tasarımların hiçbiri henüz tam ölçekli modellere dönüşmemiş olsa da, umarız bu tür fikirler bizi yakın gelecekte daha verimli jetlere doğru götürür.

Bird of Prey konsepti hakkında ne düşünüyorsunuz? Genel beklentiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Uçaklar bundan 30 yıl sonra büyük ölçüde farklı görünecek mi? Veya bugün piyasadaki en yeni jetlere oldukça benzer mi? Yorum bölümünde ne düşündüğünüzü bize bildirin.

hava otobüsü

Stok Kodu: HAVA
Kuruluş Tarihi: 1970-12-18
CEO: Guillaume Faury
Genel Merkez Konum: Toulouse, Fransa
Ana Ürün Grupları: Airbus A220, Airbus A320, Airbus A330, Airbus A340, Airbus A350, Airbus A380
İş Türü: Uçakçı

Kaynak: SimpleFlying

airbus-Bird-Of-Prey.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.