Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Neandertaller 70 bin yıl önce bakliyatla yemek pişirdi

En eski yanmış yiyecek kalıntılarının bazılarının analizi, Taş Devri aşçılarının, bir dizi malzemeyi bir araya getirerek ve yemeklerini hazırlamak ve tatlandırmak için farklı teknikler kullanarak şaşırtıcı derecede sofistike olduklarını ileri sürdü.

Çiçeklerle çevrili bir Neandertal gömülmesiyle ünlü olan Kuzey Irak'taki Shanidar Mağarası'nda ve Yunanistan'daki Franchthi Mağarası'nda bulunan bitki materyali, Neandertallerin ve erken modern insanın tarih öncesi yemek pişirmesinin birkaç adımdan oluşan karmaşık olduğunu ve kullanılan yiyeceklerin karmaşık olduğunu ortaya çıkardı. Antiquity dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre çok çeşitliydi.

Yabani yemişler, bezelye, fiğ, yenilebilir tohum kabukları olan bir baklagil ve otlar genellikle en yaygın olarak tanımlanan bileşen olan fasulye veya mercimek gibi bakliyatlarla ve bazen de yabani hardalla birleştirildi. Bitkileri daha lezzetli hale getirmek için, doğal olarak acı bir tada sahip olan bakliyatlar, kabuklarını çıkarmak için ıslatılır, kaba öğütülür veya taşlarla dövülürdü.

AA14qVDn.img?w=768&h=432&m=6&x=458&y=270

Kömürleşmiş yiyecek kalıntıları, aynı zamanda avcı-toplayıcı Homo sapiens tarafından işgal edildiği 12.000 yıl öncesine tarihlenen Franchthi Mağarası'ndan geliyor.

Birleşik Krallık'taki Liverpool Üniversitesi'nde bir arkeobotanik bilim insanı olan çalışmanın baş yazarı Dr. Ceren Kabukçu, zaman ve mekandaki mesafeye rağmen, her iki bölgede de benzer bitkiler ve pişirme tekniklerinin tespit edildiğini ve bunun muhtemelen ortak bir mutfak geleneği olduğunu öne sürdüğünü söyledi.

Araştırmacılar, analiz edilen yiyecek kalıntılarına dayanarak, yaklaşık 40.000 yıl önce ortadan kaybolan kalın kaşlı homininler olan Neandertaller ve Homo sapiens'in benzer malzemeler ve teknikler kullandığı göründüğünü, ancak yabani hardalın yalnızca Shanidar Mağarası'nda bulunmasına rağmen, o zamana kadar uzandığını ekledi. Homo sapiens tarafından işgal edildi.

Erken işlenmiş gıda

Yunan mağarasında neyden yapıldığı belli olmamakla birlikte ekmek benzeri bir madde bulundu. Kabukçu'ya göre, eski insanların 70.000 yıl önce Shanidar Mağarası'nda baklagilleri dövüp ıslattığına dair kanıt, Afrika dışındaki bitkilerin yiyecek için işlenmesine ilişkin en eski doğrudan kanıttır.

Kabukçu, tarihöncesi insanların bitki bileşenlerini bu şekilde birleştirdiğini görünce şaşırdığını, bunun da lezzetin açıkça önemli olduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi. Yalnızca, görünüşte daha besleyici görünen ve hazırlanması daha kolay olan kökler ve yumrular gibi nişastalı bitkiler bulmayı ummuştu.

Tarih öncesi diyetler üzerine yapılan birçok araştırma, ilk insanların ağırlıklı olarak et yiyici olup olmadığına odaklandı, ancak Kabukcu, onların sadece yünlü mamut bifteklerini yemediklerinin açık olduğunu söyledi. Eski atalarımız, yaşadıkları yere bağlı olarak çeşitli bir diyetle beslendiler ve bu muhtemelen çok çeşitli bitkileri içeriyordu.

AA14r5zp.img?w=768&h=432&m=6

Yanmış bitki kalıntılarının da bulunduğu Shanidar Mağarası'nda bir Neandertal ocağı ortaya çıkarıldı. - Graeme Barker
Bir zamanlar bu tür yaratıcı pişirme tekniklerinin, yalnızca 6.000 ila 10.000 yıl önce gerçekleşen - Neolitik geçiş olarak bilinen - avcı-toplayıcı yaşam tarzından insanların tarıma odaklanmasıyla ortaya çıktığı düşünülüyordu.

Dahası, araştırmanın, Taş Devri'ndeki yaşamın, en azından bu iki bölgede sadece acımasız bir hayatta kalma mücadelesi olmadığını ve tarih öncesi insanların seçici bir şekilde çeşitli farklı bitkileri topladığını ve bunların farklı tat profillerini anladığını öne sürdüğünü söyledi.

Birleşik Krallık'taki Southampton Üniversitesi İnsan Kökenleri Arkeoloji Merkezi'nde profesör olan John McNabb, Neandertal beslenmesine ilişkin bilimsel anlayışın önemli ölçüde değiştiğini söyledi: et."

"Shanidar'dan daha fazla veriye ihtiyaç var, ancak bu sonuçlar desteklenirse, Neandertaller bakliyat ve tüketimden önce dikkatli hazırlık gerektiren çim ailesinden bazı türleri yiyorlardı. Araştırmaya dahil olmayan McNabb, e-posta yoluyla, sofistike yemek hazırlama tekniklerinin daha önce düşünülenden çok daha derin bir geçmişi olduğunu söyledi.

"Daha da ilgi çekici olan, tüm tatsız toksinleri kasıtlı olarak çıkarmamış olmaları olasılığıdır. Bazıları, tohum kaplamalarının varlığından da anlaşılacağı gibi - tohumun acılığın özellikle bulunduğu kısmı - gıdada kaldı. Seçilmiş bir Neandertal aroması.”

Tarih öncesi mikrobiyomlar izlendi

Yine Salı günü yayınlanan tarih öncesi diyetlerle ilgili ayrı bir çalışma, diş plağından eski DNA'yı kullanarak eski insanların oral mikrobiyomunu (ağızda yaşayan mantarlar, bakteriler ve virüsler) analiz etti.

İtalya'daki Padua Üniversitesi'nde karşılaştırmalı biyotıp ve gıda alanında doktora sonrası araştırma görevlisi olan Andrea Quagliariello liderliğindeki araştırmacılar, tarih öncesi İtalya'da 30.000 yıllık bir süre boyunca yaşayan 76 kişinin ağız mikrobiyomlarını ve ayrıca bulunan mikroskobik yiyecek kalıntılarını inceledi. kalsifiye plak.

AA14r2r4.img?w=768&h=432&m=6

Güney İtalya'daki Neolitik bir bölgeden bir insan çene kemiği çıkarıldı. - Andrea Quagliariello

Quagliariello ve ekibi, fermantasyon ve sütün tanıtılması gibi diyet ve pişirme tekniklerindeki eğilimleri ve tarıma dayalı bir diyetle bağlantılı olarak karbonhidratlara daha fazla güvenmeye geçiş yapmayı başardı.

McNabb, araştırmacıların bu kadar uzun bir süre boyunca değişiklikleri grafikleyebilmesinin etkileyici olduğunu söyledi.

"Çalışma aynı zamanda Neolitik Çağ'ın bir zamanlar sanıldığı gibi yeni geçim pratiklerinin ve yeni kültürlerin aniden gelişi olmadığı yönündeki büyüyen fikri destekliyor. Daha yavaş bir geçiş gibi görünüyor, "dedi çalışmaya dahil olmayan McNabb, e-posta yoluyla.

Kaynak: CNN

skull-3960791.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.