Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Elon Musk'ın 50 milyar dolarlık mahkemesi sona yaklaşıyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Elon Musk'ın 50 milyar dolarlık mahkemesi sona yaklaşıyor

CEO Elon Musk'ın benzeri görülmemiş tazminat paketini inceleyen Tesla hissedarı davasının duruşması Cuma öğleden sonra sona erdi. Şansölye Kathaleen McCormick kürsüden bir karar çıkarmadı ve bir karara kadar haftalar veya aylar geçebilir.

Duruşma sona erdiğinde McCormick her iki tarafın avukatlarına "Önümüzde çok iş var" dedi. "Bu noktada yapacağım ve anlaşmanın hala mümkün olduğu tipik konuşmamla seni aşağılamayacağım."

Tesla, Musk'ı 2018'de dünyadaki en zengin kişi yapmasına yardımcı olan bir maaş paketi ile ödüllendirdi. Tazminat paketinin net değeri, hissedarların paketi onaylamasından bu yana Tesla'nın değerlemesi zirvede %1.000'den fazla artmasının ardından bugün 50.9 milyar dolar.

Davacı Richard Tornetta, ilk olarak Haziran 2018'de Musk'ın "Mars'ı kolonileştirme kişisel hırsını finanse etmek" için tazminatı güvence altına almak için Tesla ve yönetim kurulu üzerindeki kontrolünü kötüye kullandığını iddia ederek davayı açmıştı. Delaware Chancery Mahkemesi bu hafta Wilmington'da tartışmaları dinledi.

Tornetta ve avukatları, Musk ve yönetim kurulunun hissedarlara karşı mali sorumluluklarını yerine getirmediğini iddia ediyor. Tesla, yönetim kurulunun, Musk'ın da dahil olduğu nezaret yönetimine ek olarak, hissedarların parası için yasal bir sorumluluğu olduğunu söylüyor.

Tornetta, zaten Tesla'nın en büyük hissesine sahip olduğu için Musk'ı teşvik etmek için büyük ödeme paketine ihtiyaç olmadığını savundu.

Musk, yönetim kurulu başkanı Robyn Denholm, eski finans müdürü Deepak Ahuja, eski yönetim kurulu üyesi Antonio Gracias ve yönetim kurulu üyeleri Ira Ehrenpreis ve James Murdoch da dahil olmak üzere Tesla'nın içinden kim kim kimden bu hafta ifade geldi.

Cuma günü yapılan duruşmada uzman tanıkların ifadeleri yer aldı.

Güney Kaliforniya Üniversitesi işletme okulu profesörü Kevin Murphy, Tesla ve diğer sanıklar adına ödeme paketinin makul olduğunu ifade etti. Ayrıca Tesla'nın yönetim kurulu üyelerinin NASDAQ standartlarına göre bağımsız kabul edildiğini söyledi. Yöneticilerin bağımsızlığı, davanın ana temasıdır.

Tornetta'nın avukatları, Musk ile anlaşmayı oluşturan birçok yönetim kurulu üyesi arasındaki dostluğun altını çizdi. Kimbal'ın bu hafta mahkemede verdiği ifadeye göre bazıları, sihirbaz David Copperfield'ın Bahamalar'daki özel adası gibi yerlerde birlikte tatil yaptı. Kendisini 2006'dan beri Elon Musk'ın arkadaşı olarak tanımlayan Murdoch, gezinin bir bölümünde Copperfield Adası'nda onlara katıldı ve kısa bir süre sonra yönetim kuruluna katıldı.

Birkaç kurumsal yönetişim uzmanı, CNN Business'a Tesla'nın yönetim kurulunun Musk'tan bağımsız olmadığının açık olduğunu söyledi.

Emory Üniversitesi hukuk fakültesinde kurumsal yönetişim okuyan bir profesör olan George S. Georgiev, CNN Business'a verdiği demeçte, "Musk'un Tesla yönetim kurulu üzerinde çok fazla güce ve muhtemelen çok fazla güce sahip olduğunu söylemek güvenlidir." "Tesla yönetim kurulu, Musk'ın SEC ile çatışmaları da dahil olmak üzere yıllar boyunca yaptığı birçok ihlale rağmen son derece hoşgörülü davrandı."

Tesla'nın yönetim kurulu başkanı Denholm, ifadesindeki kapsamlı sorgulamanın ardından, Musk'ın Tesla'nın mali durumu ve yeni iş kolları gibi belirli konular hakkında tweet atmamasını gerektiren bir SEC anlaşmasını nasıl ele aldığının ayrıntılarından habersiz olduğunu açıkladı. “deneyimli bir menkul kıymetler avukatından” ön onay aldı.

Musk, ifadesinde, belirli tweet'leri onay için gönderdiğini ve belirsiz bir süre içinde yanıt alamadığında bunları yayınladığını açıkladı. Bu düzenleme, Musk'ın tweet'lerinin gerekli inceleme yapılmadan yayınlanması olasılığını açık bırakıyor.

Denholm, Tesla'nın yönetim kuruluna ilk olarak 2014'te katıldı ve 2018'de Musk, SEC suçlamalarının ardından bu pozisyondan ayrılmayı kabul ettiğinde başkanı oldu. İfadesinde, yönetim kuruluna katılmadan önce Musk ile görüştüğünü söyledi.

Georgiev, bunun gibi davalar için çok fazla emsal olmadığını çünkü ya reddedildiklerini ya da karara bağlandıklarını söyledi.

Georgiev ayrıca bunun Delaware Yüksek Mahkemesine başvurmayı daha olası hale getirdiğini, bu nedenle davanın uzayabileceğini söyledi. Kısa bir süre için Disney CEO'su olan Michael Ovitz'in yaklaşık on yıl süren tazminat davasına işaret etti.

İfade veren Tesla yönetim kurulu üyeleri, Musk'ı Tesla ile meşgul tutmak için gerekli olan büyük ödeme paketinden genel olarak bahsetti.

“Aklında 100 şirket fikri var. Size yemin ederim ki sadece çok azını yaptı, ”diye ifade verdi Gracias. "Ve odaklanmasını istedik. Odaklanmasına ihtiyacımız vardı.”

Tesla'nın uzman tanığı Murphy, Cuma günü Tesla hissedarlarının Musk'ın Mars misyonunu sübvanse ettiği fikrini de geri itti.

"Bunun, USC'nin tatilimi sübvanse etmesinden daha doğru olduğunu düşünmüyorum. Makul hizmetler karşılığında bana makul bir ücret ödüyorlar," dedi Murphy.

Hissedarların Musk'ın parasını nasıl harcadığıyla özel bir ilgisi olduğunu düşünmediğini söyledi.

"Bay Musk'ın potansiyel olarak bu parayla teşvik edilmiş olması Tesla hissedarları için iyi bir şey" dedi.

Musk aynı zamanda SpaceX'in CEO'su ve bir tünel ve geçiş girişimi olan Boring Company'nin yanı sıra beyinlere bilgisayar çipleri yerleştirmek için çalışan Neuralink'i kurdu. Musk kısa süre önce Twitter'ı 44 milyar dolara satın aldı ve kendisini "Şef Twit" olarak tanımladı.

Musk'ın kardeşi Kimbal, ifadesinde biraz farklıydı. 2018 tazminat paketi sırasında Kimbal, Elon'un Tesla'daki CEO rolünden uzaklaşmasının "pek olası olmadığını" söyledi.

“Şirkete karşı hissedarlara karşı sorumludur. Elon böyle çalışmıyor," dedi Kimbal Musk.

Kaynak: CNN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin başlığı şöyle değiştirdi Elon Musk'ın 50 milyar dolarlık mahkemesi sona yaklaşıyor

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.