Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Suudi Arabistan Tesla'ya meydan okumak için elektrikli otomobil şirketi kurdu


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Suudi Arabistan Tesla'ya meydan okumak için elektrikli otomobil şirketi kurdu

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Tesla'yı devralmak ve krallığın otomotiv sektörünü güçlendirmek için bir elektrikli otomobil şirketi kurdu.

AA13HJT1.img?w=768&h=480&m=6&x=431&y=104

Suudi Arabistan'ın fiili hükümdarı Muhammed bin Salman, ülkenin ilk elektrikli otomobil şirketi Ceer için planlarını açıkladı.

Krallığın egemen servet fonu ile Tayvanlı teknoloji şirketi Foxconn arasında ortak bir girişim olan yeni şirket, Almanya'nın BMW'sinden lisanslı teknolojiyi kullanacak ve Orta Doğu'da otomobil satacak.

Suudi Kamu Yatırım Fonu (PIF), daha önce Elon Musk'ın elektrikli otomobil şirketi Tesla'nın önemli bir yatırımcısıydı, ancak 2019'da milyarlarca dolarlık hissesinin neredeyse tamamını sattı.

PIF ve Bay Musk, Tesla milyarderinin 2018'de elektrikli otomobil şirketini satın alma konusundaki başarısız çabası üzerine özel bir düşüş yaşadı.

Bir ABD mahkemesi davasının bir parçası olarak ortaya çıkan kısa mesajlara göre, Bay Musk, PIF başkanını, şirketi hisse başına 420 dolardan özel hale getirme çabaları sırasında ayakları yere bastıktan sonra “beni otobüsün altına atmakla” suçladı.

Metin mesajları, Suudi yetkililerin krallıkta bir Tesla fabrikası kurma arzusunu da ortaya çıkardı, ancak bu gerçekleşmedi.

Suudi Arabistan o zamandan beri, Lucid Motors'a 1 milyar dolar pompalamak da dahil olmak üzere rakip elektrikli araç şirketlerine büyük yatırımlar yaptı. Lucid ülkede bir fabrika kuruyor.

Suudi Arabistan, Veliaht Prens yönetiminde, ekonomisini bir petrostat statüsünden uzaklaştırmak için bir dizi iddialı altyapı ve teknoloji projesi üstlendi.

Teklifleri arasında, Suudi Arabistan'ın "Vision 2030" programının bir parçası olarak The Line adlı 110 mil uzunluğundaki bir şehri içerecek olan Neom adlı 500 milyar dolarlık bir megakent yer alıyor.

Ceer, Apple'ın iPhone'larını bir araya getiren PIF ve Foxconn arasında bir ortak girişim olacak. Dünyanın elektrikli otomobillerinin yarısını üretmeyi hedefleyen Tayvanlı şirket, kendi prototip elektrikli araçlarını ortaya çıkardı.

Foxconn'un Çin anakarasındaki fabrikaları, Pekin'in katı sıfır Covid önlemleri nedeniyle baskı altına girdi. Çinli işçiler, korkunç koronavirüs kurallarından kaçmak için çitlerin üzerinden tırmanırken ve fabrikalarından yürüyerek kaçarken görüntülendi.

Bir Foxconn sözcüsü bu hafta "200.000'den fazla çalışanın sağlığını ve güvenliğini korumak için uzun bir savaşta" olduğunu söyledi.

Suudi ortak girişiminin temsilcileri, 150 milyon dolarlık doğrudan yabancı yatırım üreteceğini ve ülkede 30.000 kişiye kadar işi destekleyeceğini iddia etti. Araçların 2025 yılına kadar hazır olması bekleniyor.

Veliaht Prens, “Suudi Arabistan sadece yeni bir otomotiv markası inşa etmiyor, yeni bir endüstriyi ateşliyoruz” dedi.

Kaynak: The Telegraph

saudi-arabia-2132733.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.