Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Lula kimdir? Brezilya'da cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Lula kimdir? Brezilya'da cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi

Pazar günü, Brezilya seçmenleri Lula adıyla bilinen yeni cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva'yı seçti.

Lula, dört yıl boyunca Amazon yağmur ormanlarının ormansızlaşmasını hızlandırdığı ve yönetiminin pandemiyi ele aldığı için kötü bir üne kavuşan görevdeki aşırı sağ cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro'yu az farkla yendi. Brezilya, ABD'nin ardından dünyada COVID-19'dan en yüksek ikinci ölüm oranını yaşadı.

DAHA: Brezilya seçimleri bitti ama mücadele daha yeni başlıyor: Analiz
Bolsnaro Salı günü yaptığı açıklamada seçimleri resmen kabul etmemiş ve geçmişte ülkedeki seçimlerin bütünlüğünü sorgulayan efsaneler yaymış olsa da, Lula'nın 1 Ocak'ta yemin etmesi bekleniyor.

Peki Brezilya'nın yeni başkanı kim?

Lula, eski bir işçi örgütleyicisi ve ülkenin İşçi Partisi'nin kurucu üyesi. 2003'ten 2010'a kadar iki dönem Brezilya cumhurbaşkanı olarak görev yaptı ve %80'lik bir onay derecesi ile görevi bıraktı.

AA13Dfaa.img?w=768&h=576&m=6&x=75&y=229&

Başkanlığı sırasında geniş bir aile yardım programı da dahil olmak üzere sosyal refah programlarını genişletti, asgari ücreti yükseltti, ekonomiyi büyüttü ve ticareti genişletti. Programlarının milyonlarca Brezilyalıyı yoksulluktan kurtardığı ve ülkenin orta sınıfını büyüttüğü tahmin ediliyor.

Et ve soya fasulyesi gibi Brezilya malları için dış pazarları genişletmeye yardımcı olan pragmatik bir müzakereci olarak biliniyordu. Eski Başkan Barack Obama bir keresinde onu “Dünyadaki en popüler politikacılardan biri” olarak nitelendirdi.

Ülkenin anayasası Lula'nın üçüncü dönem için aday olmasını yasakladı ve eski enerji bakanı ve yakın müttefiki Dilma Rousseff'in cumhurbaşkanı seçilmesine yardımcı oldu. Ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olacaktı.

Popülerliğine rağmen, başkanlığı, İşçi Partisi'nin siyasi yetkililere aylık rüşvet ya da “mensalão” ödediğinin ifşa edilmesi ve birçok yıl süren bir ceza soruşturması olan “Oto Yıkama Operasyonu” da dahil olmak üzere bir dizi kamu skandalıyla gölgelendi. devlete ait petrol şirketi Petrobras ile birlikte kamu ve özel sektörden onlarca kişi.

DAHA FAZLA: Brezilyalı kamyoncular Bolsonaro kaybını protesto etmek için trafiği sıktı
Yolsuzluk ve kara para aklama suçlamalarından hüküm giydi ve sonunda 2018'de tutuklandı. Lula masum olduğunu iddia etti. Suçlamaları 2021'de Yüksek Federal Mahkemenin davadaki yargıcın kendisine karşı önyargılı olduğunu tespit eden kararıyla iptal edilmeden önce bir buçuk yıl hapis yattı.

Lula, 2018'de cumhurbaşkanlığına aday olmaya çalıştı ancak bir mahkeme tutukluluğu nedeniyle adaylığını reddetti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini, aşırı sağcı bir platformda yarışan eski bir askeri subay ve muhafazakar Kongre üyesi Jair Bolsonaro kazandı.

AA13DhjW.img?w=768&h=567&m=6&x=16&y=76&s

Lula, kuzeydoğu Brezilya'da fakir bir ailede dünyaya geldi ve genç yaşta ailesiyle birlikte São Paulo metropolüne taşındı. Henüz ortaokul eğitimi almış ve çok genç yaşta önce ayakkabı boyacısı olarak, ardından fabrikalarda çalışmaya başlamıştır. Metal sanayiinde çalışırken ilk olarak sendika örgütlenmesinde yer aldı.

Bir çelik işçileri sendikasının lideri olarak hizmet etmeye devam edecek ve 1970'lerin sonlarında askeri yönetim sırasında grevlerin örgütlenmesine yardım edecekti. Brezilya'daki askeri diktatörlük 1964'ten 1985'e kadar sürdü.

1980'de diğer sendika liderleri, politikacılar, örgütçüler ve aydınlarla birlikte ulusal siyasi parti olan İşçi Partisi'nin kurulmasına yardım etti. İşçi Partisi, “Diretas Já!” adlı bir kampanya ve toplumsal hareketin örgütlenmesine yardımcı oldu. 1984'te ülke cumhurbaşkanlarının halk oyu ile seçilmesini savunan.

Lula ilk siyasi görevini 1986'da Kongre'ye seçildiğinde yaptı. Partisi, ülkenin 1988'de onaylanan yeni Anayasasının hazırlanmasına yardımcı oldu.

AA13Dfab.img?w=768&h=788&m=6&x=477&y=403

1989 seçimlerinden başlayarak, 2002'de seçilmeden önce üç kez cumhurbaşkanlığına aday oldu ve başarısız oldu.

2011 yılında Lula'ya gırtlak kanseri teşhisi kondu ve başarılı bir kemoterapi aldı. Üç kez evlendi ve bu yılın Mayıs ayında üçüncü karısı Rosangela Silva ile evlendi.

Amazon yağmur ormanlarının ormansızlaşmasını azaltmak, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve zenginler üzerindeki vergileri artırmak da dahil olmak üzere sosyal refah hizmetlerini genişletmek için kampanya yürüttü.

DAHA: Bolsonaro ilk adreste Brezilya yenilgisini kabul etmeyi reddetti
Lula Pazar gecesi yaptığı zafer konuşmasında, “Kendimi Brezilya siyasetinde yeniden diriliş süreci yaşayan bir vatandaş olarak görüyorum” dedi. "Beni diri diri gömmeye çalıştılar"

Çok zor bir durumda yönetmek için buradayım” dedi. Ama Tanrı'ya inanıyorum ki, halkımızın yardımıyla bu ülkeye bir çıkış yolu bulacağız."

Kaynak: ABC News

flag-742573.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.