Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Son Kullanma Tarihinden Sonra Atmanız Gereken 12 Yiyecek


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Son Kullanma Tarihinden Sonra Atmanız Gereken 12 Yiyecek

AA10KP0l.img?w=800&h=415&q=60&m=2&f=jpg

Son kullanma tarihi geçtikten sonra bu yiyecekleri atın

Kiler ve buzdolabını düzenlerken hepimiz bu senaryoyla karşılaştık. Yiyecekleri ayırırız ve ambalaja bakarız, ancak son kullanma tarihinin gelip geçtiğini fark ederiz. Evet! Bu, iyi görünse bile hemen atmanız gerektiği anlamına mı geliyor?

Cevap: bağlıdır. ABD Tarım Bakanlığı'na göre, pek çok gıda, son kullanma ve son kullanma tarihleri geçtikten sonra yenilebilir, çünkü bu tarihler gıda güvenliğini değil gıda kalitesini yansıtır. Bebek formülünün yanı sıra, FDA bu tarihleri düzenlemez, yani esas olarak insanların yiyeceklerin ne zaman en lezzetli olacağını belirlemelerine yardımcı olmak için kullanılır. Bu nedenle, yemek bozulmadığı sürece, yemekte sakınca yoktur.

Bununla birlikte, et ve bazı süt ürünleri gibi son kullanma tarihlerine daha fazla uyulmasını gerektiren bazı gıdalar vardır. Fazladan hasta bir günde zar atmak istemiyorsanız, bu listedeki diğer yiyecekleri son kullanma tarihleri geçtikten sonra atmak da en iyisidir. Sütün son kullanma tarihinden sonra ne kadar sürdüğünü, süresi dolmuş yumurtaları yemenin güvenli olup olmadığını ve pişmiş etin buzdolabında ne kadar süre dayandığını okumayı da unutmayın; gıda israfını azaltmaya yardımcı olan önemli bilgiler.

AA10KSN2.img?w=800&h=415&q=60&m=2&f=jpg

Yumurta ikameleri

Ne kadar dayanırlar: Açılırsa üç ila beş gün; açılmamışsa 10 gün

Dolu bir karton yumurta, kutulu ikamelerine göre biraz daha fazla serbestliğe sahiptir, ancak her ikisi de zamanında tüketilmelidir. O iki haftalık beyaz kartonu bitirip bitirmemek konusunda tartışıyorsanız, yapmayın. “Çiğ ve kabukluysa, yumurtaları buzdolabında üç ila beş hafta tutmak çok güvenlidir. Yumurta yerine geçen ürünler için, açıldıktan sonra ortalama üç ila beş gününüz vardır. Açılmamışlarsa, yaklaşık 10 gününüz var ”diyor Denver merkezli kayıtlı bir diyetisyen, sertifikalı diyabet eğitimcisi ve Beslenme ve Diyetetik Akademisi ulusal sözcüsü Jessica Crandall.

AA10L7z8.img?w=800&h=415&q=60&m=2&f=jpg

Yumuşak Peynirler

Ne kadar dayanırlar: Yumuşak peynirin türüne bağlı olarak bir ila iki hafta; ancak, bozulmanın ilk işaretinde atılmalıdırlar.

Çedar veya gouda gibi daha sert peynirlerin buzdolabında daha uzun raf ömrü vardır çünkü bakteri ve küfün bunlara nüfuz etmesi daha zordur. Bununla birlikte, Beslenme ve Diyetetik Akademisi'ne göre, sert ve işlenmiş peynirler açıldıktan sonra yaklaşık üç ila dört hafta dayanır ve küçük bir küflü alanın etrafında bir inçlik bir kare kesebilir ve peynirin geri kalanını kullanabilirsiniz. ile.

Bununla birlikte, ricotta, krem peynir veya keçi peyniri gibi daha yumuşak peynirler bakterilere karşı daha hassastır ve hangisi önce gelirse, bozulmanın ilk belirtisinde veya son kullanma tarihi geçtikten sonra atılmalıdır. Beslenme ve Diyetetik Akademisi uzmanları, genel bir kural olarak, peynir ne kadar yumuşaksa raf ömrü o kadar kısadır, yani krem peynir için en fazla iki hafta ve ricotta için bir haftadır, diyor. Dikkate alınması gereken başka bir şey: Tereyağı gerçekten sona eriyor mu?

AA10KSN8.img?w=800&h=415&q=60&m=2&f=jpg

Kavanozda Çeşniler

Ne kadar dayanırlar: Çeşniye bağlı olarak bir ay veya bir yıl; ancak, renk değişikliği veya tuhaf bir koku varsa atılmalıdırlar.

Sürmeler ve soslar sonsuza kadar sürecek gibi görünebilir, ancak soğuk buzdolabında saklanmış bir cam kavanozda olmaları, bakteriler tarafından dokunulmaz oldukları anlamına gelmez. Crandall, “Kapağı açtığınızda, bu güvenlik mührü kırılır ve bu baharatı zamanında kullanmalısınız” diyor. "Ayrıca örneğin sandviç yaparken bıçağımızı yayma kabına batırıp sandviçin üzerine siliyoruz ve tekrar kaba daldırıyoruz. Bunu yaparak, o bakterilerin bir kısmını tekrar kabın içine koymuş olursunuz.”

Hardal buzdolabında bir yıla kadar dayanabilir, ancak New York Tarım Bakanlığı'na göre bir ay sonra salsa, iki ay sonra mayonez, dört ay sonra barbekü sosu ve altı ay sonra ketçap atın. Ancak üzerinde su yüzdüğünü, renginin solduğunu veya tuhaf kokular olduğunu fark ederseniz, buzdolabında ne kadar süre kalırsa kalsın çöpe atmak en iyisidir.

AA10KVsr.img?w=800&h=415&q=60&m=2&f=jpg

Patates Salatası

Ne kadar sürer: Üç ila beş gün

Patates, ton balığı veya yumurta salataları, kavanoza sürülerek sürülmeye benzer şekilde, bakteri oluşumuna daha duyarlıdır, çünkü daha fazla maruz kalma örneklerine sahiptirler - örneğin, kaptan bir seferde sadece birkaç kepçe aldığınızda. Ayrıca salatanın günlerce orada oturduğunu da unutabilirsiniz. Ve salatanız bir kez kirlendiğinde, gıda zehirlenmesi riskiniz artar. Crandall, "Gıda sistemimiz çok güvenlidir, ancak bazen sıcaklık düştüğünde veya bakteri girdiğinde ekstra dikkatli olmamız gerekir" diyor. Bu yüzden üç ila beş gün sonra şarküteri veya ev yapımı salataları atın, USDA'yı uyarır. O patates salatasına biraz tuz serpmek istiyorsanız, işte tuzun son kullanma tarihi hakkında bilmeniz gerekenler.

AA10KXLp.img?w=800&h=415&q=60&m=2&f=jpg

Soğuk preslenmiş meyve suyu

Ne kadar sürer: Açıldıktan sonra beş gün, ancak yüksek basınçlı işleme tabi tutulursa 30 güne kadar sürebilir.

Yeşil meyve suları Instagram beslemelerinizi dolduruyor olabilir, ancak çiğ versiyonlar buzdolabınızda kalıcı bir yuva bulamamalıdır. Ham, işlenmemiş meyve suları, besin açısından yoğun oldukları için sağlık bilincine sahip kişiler arasında inanılmaz derecede popülerdir, ancak bunları satın aldıktan hemen sonra tüketmek önemlidir.

Zararlı bakterileri öldürmek ve raf ömrünü uzatmak için pastörizasyona tabi tutulan tipik işlenmiş meyve sularının aksine, bu ham meyve suları pastörize edilmez, bu da onları bakteriyel kontaminasyona çok daha yatkın hale getirir. Bazı soğuk preslenmiş meyve suları, bazen soğuk pastörizasyon olarak adlandırılan yüksek basınçlı işleme tabi tutulur. Bu, taze meyve suyunun raf ömrünü yaklaşık 30 güne kadar uzatabilir ve açıldıktan sonra beş gün boyunca uygun şekilde soğutulduğunda genellikle iyidirler. Son kullanma tarihi ve kullanım talimatları için bir ürünün etiketini kontrol ettiğinizden emin olun. İşte bu yüzden asla arabada yiyecek bırakmamalısınız.

AA10KZgI.img?w=800&h=415&q=60&m=2&f=jpg

Taze Et

Ne kadar sürer: Etin son kullanma tarihine bakın

Taze etle ilgili olarak, genellikle, mağazaya o ürünü satıştan uzak tutabileceğini son gün bildiren bir son kullanma tarihi ile uğraşırsınız. Bu sizin için ne anlama geliyor? Eve döndüğünüzde ya yemeniz ya da dondurmanız gerekir. "Satış, mağazaya raflarında bulunması için son günün ne zaman olması gerektiğini söylüyor. Crandall, “Raflarına alabilecekleri son günse, ondan kurtulmak için yiyecekleri indirim yapıyor bile olabilirler” diyor. Bir çok taze çiğ et de Salmonella, E. coli veya diğer bakterilerle kontamine olur. Bunu akılda tutarak, bakterilere karşı daha büyük bir savunma olarak eti uygun sıcaklıklarda pişirmek çok önemlidir.

AA10L4Fs.img?w=800&h=415&q=60&m=2&f=jpg

Kıyma

Ne kadar dayanırlar: Satın aldıktan iki gün sonra (dondurulmamışsa)

USDA, kıyma, sığır eti, domuz eti, hindi, kuzu veya başka bir tür olsun, satın alındıktan sonraki iki gün içinde yenmesi veya dondurulması gerektiğini söylüyor. Öğütülmüş olduğundan, başlangıçta yüzeyde bulunan bakteriler etin her yerine karışabilir ve bu da gıda zehirlenmesi veya başka bir hastalığa yakalanma riskinizi artırır.

AA10L7zp.img?w=800&h=415&q=60&m=2&f=jpg

Şarküteri Eti

Ne kadar sürer: Üç ila beş gün

Biletinizi alın, ancak şarküteri kontuarına çok fazla yüklenmeyin. USDA'ya göre, bu jambon ve hindi dilimleri yalnızca yaklaşık üç ila beş gün sürecek, bu nedenle sadece o süre boyunca gerçekçi olarak ne yiyeceğinizi satın almak önemlidir (dondurmayı planlamıyorsanız). Hava geçirmez ambalajlarda satılan hazır ambalajlı şarküteri etler, açılmamışlarsa taze dilimlenmiş çeşitlerden iki hafta daha uzun süre dayanır, ancak mührü kırar kırmaz aynı üç ila beş günlük tüketim aralığıyla çalışıyorsunuz demektir. güvenli yemek.

Özellikle şarküteri eti, buzdolabınız gibi soğuk ortamlarda çoğalabilen Listeria adı verilen belirli bir bakteri türüne karşı hassastır, bu nedenle soğuk olması tamamen korunduğu anlamına gelmez. Sizi hasta edebilecek bazı bakterileri göremez, koklayamaz veya tadamazsınız. Ancak şarküteri eti biraz sümüksüyse veya tuhaf bir koku veriyorsa, bu iyiye işarettir. Ayrıca buzdolabınızın termometresinin 40 derecenin altında olup olmadığını kontrol edin.

AA10KZgN.img?w=800&h=415&q=60&m=2&f=jpg

Balık

Ne kadar sürer: Satın aldıktan sonra bir ila iki gün

USDA'ya göre balıklar, bakterilere etten daha az eğilimli değildir ve satın alındıktan sonra bir veya iki gün içinde tüketilmelidir. Aksi takdirde, neme dayanıklı dondurucu kağıdına veya folyoya sarın ve üç ay veya daha uzun süre kalabileceği dondurucuya koyun.

AA10L28T.img?w=800&h=415&q=60&m=2&f=jpg

Taze Orman Meyveleri

Ne kadar dayanırlar: Berry türüne bağlı olarak üç gün ile iki hafta arasında

İster mağazadan ister çiftçi pazarından alın, meyvelerin ömrü kısadır. FoodSafety.gov'un FoodKeeper uygulamasına göre, ahududu ve çilek satın alındıktan sonra sadece üç gün için iyidir, yaban mersini ise iki haftaya kadar sürebilir. Profesyonel ipucu: O zaman diliminde yemeyeceğinizi bildiğiniz tüm meyveleri dondurun. Bundan sonra, duygusallaşırlar ve büyüyen küflenmeye duyarlı hale gelirler. Yemek pişirme ihtiyaçlarınız için bilmeniz gereken bir şey daha var: Un bozulur mu?

AA10KFR6.img?w=800&h=415&q=60&m=2&f=jpg

Yapraklı Yeşillikler

Ne kadar dayanırlar: Son kullanma tarihine bağlıdır, bu yüzden onları en kısa sürede yemek en iyisidir.

Evet, önceden yıkanmış paketlenmiş yeşillikler bile. Yapraklı yeşillikler hala E. coli gibi bakterileri taşıma potansiyeline sahiptir, bu nedenle güvenliğiniz için onları çabuk yiyin ve yeşillikleri poşette belirtilen tarihten sonra tüketmeyin. Zaten ıslak bir salata istemezsin. Bu arada, taze ürünlerinizin gerçekten ne kadar süre dayanacağı burada.

AA10KXM4.img?w=800&h=415&q=60&m=2&f=jpg

Kabuklu Deniz Ürünleri

Ne kadar sürer: Kabuklu deniz hayvanlarının türüne bağlı olarak üç ila beş gün

Diğer deniz ürünleri gibi, çiğ kabuklu deniz ürünleri de herhangi bir bakteri gıda kaynaklı hastalıklara neden olacak kadar büyümeden önce buzdolabında saklanmalıdır. FoodKeeper uygulamasına göre istiridye, midye ve istiridye satın alındıktan sonra beş gün içinde yenmelidir, tarak en fazla üç gün dayanır. Herhangi bir deniz ürününde tuhaf bir koku fark ederseniz, hemen atın.

Kaynak: Reader's Digest

charcuterie-338498.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.