Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

İşlenmiş Ahşap Nedir?

Tasarlanmış ahşap, bir biyo-laboratuardan geliyormuş gibi geliyor, ancak içiniz rahat olsun - hiçbir genetik değişiklik söz konusu değil. Terim, yapıldıkları hammaddelerden daha güçlü ve daha uzun ömürlü, farklı biçimlerde modifiye edilmiş gerçek ahşabı ifade eder.

AAVpOr6.img?w=768&h=512&m=6

Her ihtimalde, şu anda işlenmiş ahşapla çevrilisiniz. Oturduğunuz masa ve sandalyeniz çok iyi işlenmiş ahşap içerebilir. Mutfağınızın ve banyonuzun dolaplarında ve raflarında muhtemelen işlenmiş ahşap da vardır. Bir binanın içindeyseniz, çatı ve duvarlar mühendislik ahşabı içerir. Aynı zamanda popüler bir döşeme malzemesidir.

Kontrplak, ilk olarak 1920'lerde geliştirilen mühendislik ahşabına bir örnektir. Günümüzde mühendislik ürünü ahşap, kısmen geri dönüştürülmüş malzemelerden yapıldığı için yeşil bir bina kaynağı olarak kabul edilmektedir. İnşaat endüstrisinin azalan kereste kaynakları karşısında kendisini sürdürülebilir tutmasının bir yolu.

İşlenmiş Ahşap Nedir?

Basitçe söylemek gerekirse, mühendislik ürünü ahşap ürünler (EWP'ler), reçineler veya yapıştırıcılar ile birleştirilmiş ham ahşaptan üretilir. Odun, ağaç gövdelerinden kesilebilir veya dilimlenebilir veya kereste fabrikalarından talaş ve talaş olarak geri kazanılabilir. Reçineler genellikle sentetiktir. Mühendislik süreci, karışımı kullanılabilir bir forma sıkıştırmak için ısı ve basınç kullanır.

Kontrplak: Üreticiler, Douglas köknar, çam ve ladin gibi yumuşak ağaçlardan ince tabakaları dilimleyerek ve güçlü bir yapıştırıcı ile bir arada tutulan çapraz geçişli katmanlar halinde lamine ederek kontrplak yaparlar. Aslen 1920'lerde kapı panelleri ve otomobil koşu tahtaları için üretilen kontrplak, 1934'te su geçirmez yapıştırıcıların geliştirilmesiyle kendine geldi. Temel bir savaş malzemesi haline geldi ve üretimi savaş sonrası inşaat patlaması sırasında hızla arttı.

Lamine kaplama kereste (LVL): Kontrplak benzeri bir işlemle üretilen LVL levhaları, boyutlu kerestenin yerini alacak kadar kalındır. LVL panoları, I-kirişler, başlıklar, kenar panoları, kirişler ve kafes kirişler için kullanılır. Ayrıca kaykaylarda ve kamyon kasası astarlarında da bulunurlar.

Yönlendirilmiş yonga levha (OSB): Üreticiler, basınç altında ahşap şeritleri birbirine yapıştırarak OSB üretir. OSB, kontrplak ile aynı boyutta levhalarda gelir. Alt zeminlerin yanı sıra duvar ve çatı kaplaması için yapısal olarak yeterince sağlamdır.
Tutkal lamine (Glulam) kereste: Daha kalın ahşap parçaları, boyutlandırılmış kereste oluşturmak için birbirine yapıştırılır. Kirişler ve kirişler gibi glulam boyutlu elemanlar, inşaat endüstrisinde bir başka mühendislik ürünü zımbadır. Glulam işlemi, minimum ahşap atığı ile kalın yapısal kereste sağlar.

Sunta: Kereste fabrikası atıklarının (esas olarak talaş ve talaş) kontrplak benzeri tabakalara sıkıştırılmasıyla yapılır. Sunta, kontrplak veya OSB'nin yapısal bütünlüğünden yoksundur, ancak bu, plastik laminat tezgahlar için ortak bir alt tabakanın yanı sıra ortak bir dolap malzemesidir.

Kompozit levhalar: Sunta gibi, kompozit levhalar da talaşların reçineler ve plastik ile sıkıştırılmasıyla yapılır. Güverte ve çitler gibi dış projeler için uygun olan daha yüksek sentetik malzeme konsantrasyonuna sahiptirler.
Orta yoğunluklu sunta (MDF): Sunta gibi MDF, ahşap atıklardan yapılır. Ancak ahşap parçacıkları, basınç altında mum ve reçinelerle birleştirilmeden önce liflere ayrılır ve tabakalara dönüştürülür. Kontrplak veya yonga levhadan daha yoğun olan MDF, genellikle dolaplarda ve raflarda görülür.

Mühendislik döşeme: Üst katı masif ahşap ve kontrplak veya MDF çekirdek ile üretilen mühendislik ahşap döşeme tahtaları masif ahşap gibi görünür. Çünkü üst katman incedir - 1/8-'den 3/16-inç'e. - Masif ahşap levhalar halinde öğütülürse aşırı derecede pahalı olacak egzotik sert ağaçlardan yapılabilir.

İşlenmiş Ahşabın Özellikleri

Üretim süreci ve sentetik reçinelerin dahil edilmesi, mühendislik ahşabına gerçek olana göre şu avantajları sağlar:

Boyutsal stabilite: Çapraz katmanlarda üretilen EWP'ler gerçek ahşaptan daha güçlüdür. Bükülmeye, termal genleşmeye ve bölünmeye karşı direnç gösterirler.

Sürdürülebilirlik: İşlenmiş ahşap, ham orman ürünlerinin korunmasına yardımcı olur.

Boyut mevcudiyeti: Gerçek ağaçlardan üretildiğinden ve kesilmediğinden, mühendislik ahşap, masif ahşap ürünlerden daha fazla boyutta mevcuttur.

EWP'lerin maliyeti gerçek ahşapla hemen hemen aynıdır, ancak LVL gibi bazı ürünler daha pahalı olabilir. EWP'lerin dezavantajları şunları içerir:

Ekstra ağırlık: Bazı ürünler, özellikle MDF ve kompozitler, ahşaptan daha ağırdır.

Çekici değil: OSB, sunta ve düşük dereceli kontrplak gerçek ahşap kadar iyi görünmüyor.

Değişken nem direnci: Başta yonga levha ve MDF olmak üzere bazı EWP'ler neme maruz kaldıklarında hızla bozulur. Kompozit levhaların ilk versiyonları, elementlere uzun süre maruz kaldıktan sonra şişti, ancak daha sonraki versiyonlar, hava koşullarına dayanıklılık açısından ahşaba göre daha uygun.

Değişken işlenebilirlik: Tüm EWP'ler ağaç işleme aletleriyle kesilebilirken, hepsi şekillendirilemez veya zımparalanamaz. Ve ne yonga levha ne de MDF çivi tutamaz.

Bazı insanlar mühendislik ahşabına insan yapımı ahşap, imal edilmiş tahta veya kompozit ahşap olarak atıfta bulunur. Çoğu EWP, işlenebilirlik, esneklik ve ısı yalıtımı dahil olmak üzere masif ahşabın birçok özelliğini korur. Birçok yönden, onu geliştirir.

1933'te Amerikan Kontrplak Derneği (hala APA kısaltmasıyla bilinir) olarak kurulan Engineered Wood Association, EWP'lerin tanıtımına ve geliştirilmesine adanmıştır. Web sitesi, mühendislik ahşabının inşaatta kullanıldığı birçok yolu detaylandırıyor. Bu çok yönlü ürün için başka birçok yaygın uygulama vardır.

İşlenmiş Ahşap Türleri Nelerdir?

Kontrplak, mühendislik ahşabının orijinal ve tartışmasız en yaygın örneğidir. Ancak mühendislik yapı panellerinin, yapısal elemanların ve kabin malzemelerinin başka birçok türü vardır.

Kaynak: The Family Handyman

wood-8196.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.