Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Beyaz Soğan ve Sarı Soğan: Fark Nedir?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Beyaz Soğan ve Sarı Soğan: Fark Nedir?

Bir sonraki akşam yemeği tarifiniz sadece bir soğan gerektiriyorsa, neye ulaşacağınızı biliyor musunuz? Soğan, muhtemelen daha fazla yemeniz gereken bir sebzedir, ancak beyaz soğan mı yoksa sarı soğan mı kullanmanız gerçekten bir fark yaratır mı? İşte beyaz ve sarı soğanlar hakkında, en iyi kullanımları ve markette en iyi soğanların nasıl seçileceği de dahil olmak üzere bilmeniz gerekenler.

AA13siv3.img?w=768&h=512&m=6

Beyaz ve sarı soğan arasındaki fark nedir?

Sarı soğan harika bir beygir soğanıdır, bu yüzden pek çok insan kilerinde bir çuval bulundurur. Aroması ve aroması beyaz soğanınkinden biraz daha güçlüdür, ancak pişirildiğinde ezici bir şekilde değil (bazı insanlar çiğ sarı soğanın tadını tatsız bulabilir).

Saratoga Springs, New York'taki Sağlıklı Yaşam Pazarı genel müdürü Duane Hendershot, "Soğan [pişirme] gerektiren bir tarifiniz varsa, en iyi seçeneğiniz sarı soğandır" diyor.

Beyaz soğan, sarı soğandan biraz daha hafiftir ve tadı biraz daha tatlıdır. Bir sandviçe, salataya veya salsaya çiğ soğan ekliyorsanız, sarı yerine beyaz soğan doğru yol olabilir. Adlarından da anlaşılacağı gibi, beyaz soğanlar beyaz kağıt gibi bir cilde ve beyaz bir iç kısma sahipken, sarı soğanların etlerinde koyu sarı veya kahverengi bir cilt ile daha fazla altın rengi vardır. (İspanyol soğanı bir tür sarı soğandır ve sıklıkla sarı soğan olarak kullanılır ve etiketlenir.)

Yerel pazarınızdaki ürün reyonunda gezinirken fark etmiş olabileceğiniz gibi, beyaz soğanlar sarı soğanlardan biraz daha yüksek, genellikle pound başına yaklaşık bir kuruş kadar fiyatlandırılır. Ulusal Soğan Derneği'ne göre, sarı soğan Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ticari soğan mahsulünün yaklaşık %87'sini oluştururken beyaz soğan sadece %5'ini oluşturur.

Nasıl benzerler?

Ekinlerdeki büyük farklılıklara rağmen, hem beyaz hem de sarı soğan şekil ve boyut olarak benzerdir ve kuru, kağıda benzer katmanlara sahiptir. (Ayrıca düşündüğünüzden daha besleyicidirler.)

Hendershot, "Eğer [kesilmiş] soğanlarınızın çok keskin olduğunu hissederseniz, herhangi birini 30 dakika ila 1 saat arasında suda bekletebilirsiniz. Bu, keskinliğini giderecektir" diyor. Sarı ya da beyaz soğanların yaşıyla birlikte artabilen o kükürtlü koku, soğanlar pişince de azalacaktır. Çiğ soğanlar kesildiğinde sülfürik bileşikler saldığından, hem sarı hem de beyaz soğan, onları dilimlerken veya küp küp doğrarken sizi ağlatabilir. (Ağlamadan Soğan Kesmenin En İyi Yolu, dilimler arasında başınızı dondurucuya sokmak dışında öğrenin.)

En iyi soğan nasıl seçilir

Hendershot, yerel bakkalınızdaki ödülden gördüğünüz ilk soğanı almak yerine, "çok sağlam, boyutlarına göre ağır ve çürüksüz" olduklarını hızlı bir şekilde kontrol etmek için bir dakikanızı ayırın. "Herhangi bir filiz içermeyen kuru, kağıt gibi bir cilde sahip olmalılar."

Eve döndüğünüzde, bütün soğanlarınızı ısı kaynaklarından uzak, serin ve kuru bir yerde saklayın. Bir soğanın yalnızca bir kısmını kullanmayı planlıyorsanız, kalanını daha sonra buzdolabında hava geçirmez bir torba veya kap içinde saklayın. Kabınızın cam olması daha da iyidir, böylece koku oyalanmaz. Veya soğanlarınızı dondurmadan önce dilimleyip küp küp doğrayarak çorba ve güveç hazırlarken çocuk oyuncağı haline getirin!

Birbirlerinin yerine kullanılabilirler mi?

Bir sonraki çorbanız veya sosunuz için elinizde sarı soğan yoksa, sonuçta minimum farklılıklar ile beyaz soğanlar ikame edilebilir. Ancak, daha keskin aroma ve aromadan rahatsız olmadıkça, salatalarınız ve sandviçleriniz için çiğ sarı soğan yemenizi tavsiye etmiyoruz.

Beyaz soğan için en iyi kullanımlar

Hendershot, beyaz soğanların en çok "çiğ veya hızlı pişirmede (kızartma veya ızgara yapmayı düşünün) tadını çıkardığını" söylüyor. Beyaz soğan da "patates salatalarında ve guacamole gibi yemeklerde çok kullanılır."

Sarı soğan için en iyi kullanımlar

Sarı soğan çok yönlü olduğu için hemen hemen her tarifte kullanılabilir. Ancak kutunun dışında düşünün ve bir sonraki akşam yemeği partinizde beklenmedik bir taraf olarak Ballı Sırlı Soğanları veya Karamelize Balzamik Soğanları deneyin.

Kullanılacak diğer soğanlar

Beyaz ve sarı soğanların yanı sıra kırmızı soğan da yaygın olarak çağrılır. Bununla birlikte, lezzet profili tamamen farklıdır, bu nedenle bu, yapmak istemeyeceğiniz bir ikamedir. Kırmızı soğanlar daha keskin, tatlı bir tada sahiptir, bu da onları salsas, sandviç ve gevrek bir yumruk atmak istediğiniz diğer taze tariflere mükemmel bir katkı sağlar. Pişirildiğinde parlak renkleri soluyor ama lezzeti etrafa yapışıyor.

Allium ailesinin bu üyelerini unutmayın:

Cipollini soğanları: Bunlar tatlıdır ve neredeyse bir uçan daire şeklindedir. Soluk sarı bir cilde ve disk şekline sahiptirler, bu da onları basit bir kavrulmuş garnitür için ideal kılar.

İnci soğan: Beyaz inci soğan en yaygın olanıdır, ancak sarı ve kırmızı da bulabilirsiniz. Boyutları küçüktür ve genellikle süpermarketin dondurulmuş gıdalar bölümünde bulunurlar.

Arpacık: Arpacık soğana göre daha büyüktür ve uzun bir gövdeye sahiptir. Pansumanlara, garnitürlere ve daha fazlasına dahil edilebilirler.

Vidalia soğanları: Bunlar sarı soğana çok benzer, ancak daha çok çömelme şeklindedir. Vidalias'ın tadı çok hafiftir, tatlı tadı vardır ve salatalıklarla marine edilmiş basit bir salatada güzel bir şekilde bir araya gelir.

Sonuç olarak

Peki, sarı soğan beyaz soğandan daha mı iyi, yoksa tam tersi mi? Hem sarı hem de beyaz soğanın mutfağınızda yeri vardır ve gerektiğinde birbirinin yerine kullanılabilir. Ancak genel olarak pişmiş yemeklerde sarı soğan ve çiğ müstahzarlarda beyaz soğan kullanın. Artık onların farklılıklarını bildiğinize göre, bu soğanları 30 Favori Soğan Tarifimizden birinde kullanın.

Kaynak: EatingWell

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.