Gönderi tarihi: 24 Ekim , 2022 2 yıl Admin Okyanusta yakalanan balıkların üçte biri nasıl kimsenin yemediği bir şeye dönüşüyor? Okyanuslarda balık tükeniyor. Bu sorunu yavaşlatmak için çevreciler balık yetiştiriciliği veya su ürünleri yetiştiriciliği için baskı yaptılar. Bunun çözüm olması gerekiyordu, ancak sonunda kendi başına bir sorun haline geldi. Bu endüstri çok büyük ve çok aç oldu. Çiftlik balıklarını daha hızlı şişirmek için, denizde yakalanan ve toz haline getirilen çok miktarda balıktan yapılan balık unu adı verilen yüksek proteinli peletlerle beslemeye başladılar. Artık denizden çekilen tüm deniz yaşamının %30'dan fazlası karadaki diğer balıkları beslemeye gidiyor. Washington, D.C. merkezli kâr amacı gütmeyen bir gazetecilik örgütü olan Outlaw Ocean Project, bu tepetaklak durumu araştırmak için, yüzlerce Çinli ve diğer balıkçı teknesinin balık unu üretimi için trol avladığı ve yerel gıda kaynağını krater ettiği bir açık deniz devriyesi için Batı Afrika'ya gitti. ve kıyı şeridini kirletiyor. CBC Podcasts ve L.A. Times'ın yayınladığı "The Outlaw Ocean" podcast'inin beşinci bölümü, neredeyse herkesin bilmeden yediği ve denizlerde balıkların bitmesini yavaşlatması amaçlanan ama aslında balık unu'nu tartışıyor. sorun - ve kıta Afrika'sının en küçük ülkesi Gambiya'ya getirdiği korkunç sonuçlar. Buradan dinleyin: Yaklaşık 15.000 kişilik bir kasaba olan Gunjur, güney Gambiya'nın Atlantik kıyı şeridinde oturuyor. 2017 baharında kasabanın beyaz kumlu plajları hareketliydi. Balıkçılar, pirogue olarak bilinen uzun, canlı renklere boyanmış ahşap kanoları kıyıya doğru yönlendirdiler ve hala çırpınan avlarını su kenarında bekleyen kadınlara aktardılar. Balıklar, paslı metal el arabalarında veya kafaları üzerinde dengelenmiş sepetlerde yakındaki açık hava pazarlarına götürüldü. Turistler şezlonglardan izlerken küçük çocuklar futbol oynadı. Akşama doğru sahil şenlik ateşleriyle doldu. Davul ve kora çalma dersleri vardı; Yağlı sandıkları olan erkekler geleneksel güreş maçlarında boğuştu. Ancak iç kısımda sadece beş dakika daha sakin bir ortamdı - Bolong Fenyo olarak bilinen vahşi yaşam rezervi, 790 dönümlük plajı, mangrov bataklığını, sulak alanı ve savanı ve ayrıca dikdörtgen bir lagünü korumayı amaçlıyordu. Biyoçeşitlilik harikası olan rezerv, güney Gambiya'nın ekolojik ve ekonomik sağlığının ayrılmaz bir parçasıydı; her yıl yüzlerce kuş gözlemcisi ve diğer turisti çekiyor. Ancak 22 Mayıs 2017 sabahı, Gunjur topluluğu uyandı ve Bolong Fenyo lagününün bir gecede bulutlu bir kıpkırmızıya dönüştüğünü keşfetti. Ölü balıklar yüzeyde yüzüyordu. Bazı sakinler, kıyamet sahnesinin kanla verilen bir alamet olup olmadığını merak etti. Daha büyük olasılıkla, lagündeki su pireleri, pH veya oksijen seviyelerindeki ani değişikliklere tepki olarak kırmızıya dönmüştü. Yakında bölgedeki kuşların çoğunun artık lagünün yakınında yuva yapmadığına dair haberler geldi. Yerel bir mikrobiyolog, suların güvenli kabul edilen arsenik miktarının iki katı ve fosfat ve nitrat miktarının 40 katı olduğu sonucuna vardı. Bu seviyelerdeki kirliliğin tek bir kaynağı olabilir: rezervin kenarında faaliyet gösteren Golden Lead adlı Çin'e ait bir balık işleme tesisinden yasa dışı olarak atılan atıklar. Altın Kurşun ve diğer fabrikalar, su ürünleri yetiştiriciliğinde kullanılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Asya'ya ihraç edilen balık unu için patlayan küresel talebi karşılamak için hızla inşa edildi. Batı Afrika, dünyanın en hızlı büyüyen üreticileri arasında yer alıyor: Moritanya, Senegal, Gine-Bissau ve Gambiya kıyılarında 50'den fazla işleme tesisi faaliyet gösteriyor. Ve tükettikleri balık miktarı çok büyük. Tek başına bir Gambiya bitkisi yılda 7.500 tondan fazla balık alıyor, çoğunlukla bonga olarak bilinen yerel bir tür balık - yaklaşık 10 inç uzunluğunda gümüşi bir balık. Gunjur sakinlerine Altın Kurşun'un iş, balık pazarı ve yeni asfaltlanmış 3 millik bir yol getireceği söylendi. Gerçekte, tesisin kokuşmuş kokusu hızla yükselen bir sahil otelini kapattı, yerel balık pazarı azalıyor ve virajlı, çukurlarla dolu yol hem bölge sakinleri hem de turistler için bir güvenlik endişesi. Çoğu ağlarını küçük dıştan takma motorlarla çalışan piroguelardan elle atan bölgenin balıkçıları için su ürünleri yetiştiriciliğinin yükselişi çalışma koşullarını değiştirdi. Endüstriyel trol tekneleri ve gırgır tekneleri de dahil olmak üzere yüzlerce yasal ve yasadışı yabancı balıkçı teknesi, Gambiya kıyılarındaki suları çaprazlamaya başlayarak bölgenin balık stoklarını yok etti ve yerel geçim kaynaklarını tehlikeye attı. Gunjur'un kuzeyindeki Tanji pazarında avını satan yerel bir balıkçı, yirmi yıl önce bonga'nın o kadar bol olduğunu ve bazen bedavaya verildiğini söyledi. Ancak son yıllarda balığın fiyatı yükseldi ve yarısı yoksulluk içinde yaşayan birçok Gambiya için bonga artık karşılayabileceklerinden daha pahalı. Bugün Gambiya, balık ununun çoğunu, Avrupa ve Amerika tüketimi için bol ve ucuz bir çiftlik somonu kaynağı sağladığı Çin ve Norveç'e ihraç ediyor. Bu arada, Gambiya'nın güvendiği balıklar hızla yok oluyor. Kaynak: Yahoo News US
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.