Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Sivrisinekler Sizi Çok Mu Seviyor? Nedeni Kokunuz Olabilir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Sivrisinekler Sizi Çok Mu Seviyor? Nedeni Kokunuz Olabilir

NEW YORK (AP) - Yeni bir araştırma, bazı insanların gerçekten "sivrisinek mıknatısı" olduğunu ve bunun muhtemelen koku alma biçimleriyle ilgili olduğunu ortaya çıkardı.

AA136rrG.img?w=768&h=507&m=6

Araştırmacılar, sivrisinekleri en çok çeken insanların derilerinde kokuya bağlı birçok kimyasal ürettiğini buldular. Ve sivrisinek mıknatısları için kötü haber: Kan emiciler zamanla favorilerine sadık kalırlar.

New York'taki Rockefeller Üniversitesi'nde nörobiyolog olan çalışma yazarı Leslie Vosshall, “Cildinizde bu maddeden yüksek düzeyde varsa, piknikte tüm ısırıkları alan kişi olacaksınız” dedi.

Vosshall, kimin daha fazla ısırıldığına dair pek çok folklor olduğunu ancak birçok iddianın güçlü kanıtlarla desteklenmediğini söyledi.

Araştırmanın yazarı Maria Elena De Obaldia, sivrisinek manyetizmasını teste tabi tutmak için, araştırmacılar insanların kokularını birbirine karıştıran bir deney tasarladılar. Bulguları Salı günü Cell dergisinde yayınlandı.

Üniversiteden ve çevresinden 64 gönüllüden tenlerinin kokusunu almak için önkollarına naylon çorap giymelerini istediler. Çoraplar uzun bir tüpün sonunda ayrı ayrı kapanlara kondu, ardından onlarca sivrisinek serbest bırakıldı.

De Obaldia, "Temelde en çekici konulara akın edeceklerdi" dedi. "Bir anda çok bariz oldu."

Bilim adamları bir tur-robin turnuvası düzenlediler ve çarpıcı bir boşlukla sonuçlandılar: En büyük sivrisinek mıknatısı, sivrisinekler için son sırada bitiriciden yaklaşık 100 kat daha çekiciydi.

Deneyde sarı humma, Zika ve dang humması gibi hastalıkları yayan Aedes aegypti sivrisinek kullanıldı. Vosshall, diğer türlerden de benzer sonuçlar bekleyeceğini, ancak doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyacağını söyledi.

Araştırmaya dahil olmayan Florida Uluslararası Üniversitesi'nden nörogenetikçi Matt DeGennaro, aynı insanları birkaç yıl boyunca test ederek, bu büyük farklılıkların varlığını gösterdiğini söyledi.

DeGennaro, "Sivrisinek mıknatısları sivrisinek mıknatısları gibi görünüyor" dedi.

Araştırmacılar, favoriler arasında ortak bir faktör buldular: Sivrisinek mıknatıslarının derilerinde yüksek düzeyde belirli asitler vardı. Vosshall, bu "yağlı moleküllerin" cildin doğal nemlendirici tabakasının bir parçası olduğunu ve insanların bunları farklı miktarlarda ürettiğini söyledi. Ciltte yaşayan sağlıklı bakteriler bu asitleri tüketir ve cildimizin koku profilinin bir kısmını üretir, dedi.

Howard Hughes Tıp Enstitüsü tarafından ödenen ve baş bilim sorumlusu olarak görev yapan Vosshall, cilt sağlığınıza da zarar vermeden bu asitlerden kurtulamazsınız, dedi. Enstitü ayrıca Associated Press' Sağlık ve Bilim Departmanını da desteklemektedir.

Ancak, Washington Üniversitesi'nde çalışmaya dahil olmayan bir nörobiyolog olan Jeff Riffell, araştırmanın sivrisinekleri kovmak için yeni yöntemler bulmaya yardımcı olabileceğini söyledi. Deri bakterileriyle uğraşmanın ve insanların cezbedici kokularını değiştirmenin yolları olabilir, dedi.

Yine de, sivrisineklerle savaşmanın yollarını bulmak kolay değil, dedi Riffell, çünkü yaratıklar "zayıf, acımasız ısıran makineler" olarak evrimleştiler.

Çalışma bu noktayı kanıtladı: Araştırmacılar, koku alma duyularına zarar verecek şekilde genleri düzenlenen sivrisineklerle de deney yaptılar. Böcekler hala aynı sivrisinek mıknatıslarına akın ediyordu.

"Sivrisinekler dayanıklıdır," dedi Vosshall, "Bizi bulup ısırmak için birçok yedek planları var."

Kaynak: AP Associated Press

mosquitoe-1548947.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.