Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 16 Ekim , 2022 Admin Gönderi tarihi: 16 Ekim , 2022 Kahveyi dondurucuda saklamalı mısınız? Bir kimyager depolama hackini açıklıyor Yiyeceklerin nasıl saklanacağı şaşırtıcı derecede tartışmalı bir konudur. Annene sor, sonra arkadaşına sor: Elmalar dolaba mı yoksa tezgaha mı konur? Peki ya domates? Tereyağını nerede saklıyorsun? Muhtemelen her biri size farklı bir cevap verecektir - belki de karşıt cevaplar. Bu yiyecekler bozulabilir, ancak bazıları onları tezgahta tutmakta ısrar ediyor - nedenler kültürel olabilir, ancak bilimsel anlayıştan (veya yanlış anlamadan) da kaynaklanabilirler. Kahve telvesi, malzemeyi oda sıcaklığındaki bir durum gibi hissettiren sabit bir kaliteye sahiptir; zaten size öyle satılıyorlar. Bu, ya tezgahta ya da kilerde kalabilmeleri gerektiği anlamına gelir (ancak bunu fıstık ezmesi buzdolabı evangelistlerine söyleyin). Bazıları için kahveyi saklamanın tek yolu dondurucuda. En eski anılarımdan biri, şu anda yaptıkları gibi, her sabah anne ve babamın dondurucuya Zabar kahvesi ikram etmesidir. Kahve ağız hissinin kimyasını araştıran Pennsylvania Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırmacı Brianne Linne, ekibinin laboratuvarda fasulyeleri soğuk tuttuğunu söylüyor. Yani bu herkesin fasulyesini dondurmanın yanına koyması gerektiği anlamına mı geliyor? Kahveyi dondurucuda saklamalı mıyım? Linne'ye göre en bilimsel karar, kahveyi oda sıcaklığında tutmaktır. Joe'yu dondurucuda tutmanın arkasındaki mantık, uzun ömürle ilgili herhangi bir şeyden ziyade aromayı korumakla ilgilidir. Kimyager Christopher Hendon, yıllık bir kahve konferansındaki 2017 sunumunda kahvenin dondurulmasının ardındaki moleküler mantığa değindi. Arrhenius denklemi, diyor ki, her 10 santigrat derecelik artış için reaksiyon hızı iki katına çıkıyor. Kahveyi özel yapan, içindeki uçucu maddeler veya kendine özgü aromasını üreten kimyasallardır. Benzer şekilde, reaksiyon hızı her 10 santigrat derecelik düşüş için yarıya iner, bu nedenle kahveyi daha soğuk tutmak kokuyu koruyacaktır. Java'yı dondurucuda saklamanın bir doğru bir de yanlış yolu var. Linne, en iyi uygulamanın nemi dışarıda tutmak için fasulyeleri Tupperware veya Mason kavanoz gibi hava geçirmez bir kapta tutmak olduğunu söylüyor. Ayrıca, kullanımdan önce tamamen çözüldüğünden emin olmak için fasulyeleri ayırmanızı ve her porsiyonu ayrı ayrı kontrol etmenizi önerir. Ancak çoğu insan kahve yaparken fasulyeleri incelemek için sabra, enerjiye veya dikkate sahip değildir. Bu kurallara uyulmaması, kahvenin bayatlama sürecini hızlandıran ekstra nem riskini beraberinde getirir. Linne, Inverse'e şunları söylüyor: "İnsanlar onu sadece bir torbaya koyup etrafına lastik bant yapıştırıyorlarsa... Bence bu durumda, tezgahın üzerinde veya dolapta saklamak en iyisidir," diyor. "Bu noktada, getirdiğiniz nem risktir." Peki ya öğütülmüş kahve? Linne, öğütülmüş kahvenin son derece kuru olduğunu söylüyor. Kuru şeyler nemi emmek ister, bu nedenle öğütülmüş kahveyi dondurucuda uygunsuz bir şekilde saklamak kahveyi daha hızlı bayatlayabilir. Başka bir deyişle, bir ev bitkisi gibi bakmayacaksanız, öğütülmüş kahvenizi de tezgahın üzerine koyun. Linne, çekilmiş kahve yerine tam çekirdekli kahveyi övüyor. Kahve çekirdeğinin petek gibi gözenekli olduğunu söylüyor. Kavurma işlemi sırasında, bu cezbedici kokuyu oluşturan uçucu bileşikler bu gözeneklere salınır, böylece çekirdekler öğütüldükten sonra bu aromalar dışarı çıkar. Linne, taze fasulyeyi kendiniz öğütmenin, uçucu bileşikleri içeride tuttukları için tutan daha büyük bir yüzey alanı olduğu anlamına geldiğini söylüyor. Taze çekilmiş fasulye maksimum lezzete eşittir. Kahve bozulur mu? Gıda güvenliği açısından, hayır. Ancak tadı ve aroması nedeniyle birçok kişinin sevdiği bir incelik olarak tadı bayatlayabilir. Zamanla, kavurma işlemi sırasında oluşturulan bazı lezzetli bileşikler, oksijene veya oksidasyona maruz kaldıklarında bozulur. Oksidasyon reaksiyonları, bazı koku veren yağ bazlı bileşikleri bayat veya kahve benzeri olmayan bir kokuya dönüştürebilir. Veya kahveyi açıkta bırakırsanız, uçucu bileşikler kolayca buharlaşabilir. Bu değişiklik, lezzet profilini değiştirmez, ancak lezzeti tamamen saptırır. İster buzdolabında ister oda sıcaklığında saklayın, kahveden gıda zehirlenmesi riski yoktur. Linne bütün fasulyeleri tezgahının üzerinde tutar ve merak ediyorsanız, tam lezzet profilini elde etmek için sade kahve içmeyi tercih eder. Kaynak: Inverse Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.