Φ kralx Gönderi tarihi: 13 Ocak , 2007 Yazar Gönderi tarihi: 13 Ocak , 2007 Sayın Brain ben oradayım zaten.. Bilgisayarların düşünebildiğini açıklamaya çalışacaksın biliyorum.. Ama bütün dünya biliyorki, bilgisayarlar düşünemezler.. Saygılar.. Alıntı
Φ Rastlantı Gönderi tarihi: 13 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 13 Ocak , 2007 sayın xlark tades, kendiniz haricinde karşınızdaki bir insanın düşünebildiğini nasıl ortaya koyarsınız? Sadece olaylar ve sorular karşısında verdiği tepkiye bakarak öyle değil mi? Organik olmayan yapay zekanın düşünemediğine nasıl kara verirsiniz? Yine olaylar ve sorular karşısında verdiği tepkiye bakarak. Peki bu tepkileri analiz ederek hangi tepkilerin düşünme olarak kabul edilip hangilerinin düşünme olarak kabul edilemeyeceğini analiz edip ortaya koyabilir misiniz? Yanı bu satırları size cevap olarak yazan bir yapay zeka programı da olabilirdi? Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 13 Ocak , 2007 Yazar Gönderi tarihi: 13 Ocak , 2007 Yapay zeka programı benden gelecek olan bütün verileri önceden tanımlaması lazımdır.. Yani bir insan o yapay zekaya bunları önceden yüklemelidir.. Yav arkadaşlar hadi yaratılışı tartışıyoruz, tetkiki zor yada imkansız mantık harekatları var aramızda.. Bari bunun üzeirnde yapmayalım.. Gerçekten bileğimize parmaklarımıza klavyemize yazık.. Bakın bu sitenin binlerce okuru var.. Bu okurların karşısında düşünmenin yada maddenni düşünebileceğininde tartışmasını yapmamız ne kadar doğru.. Maddenin düşünemeyeceği bilgisiyle, Türkiyenin başkenti Ankaradır bilgisi doğruluk bakımından eş değerdir.. Bir arkadaşımız kazara başkentimiz İçel yazsa, sırf yazısından geri adım atmamk için bin bir türlü mantık oyunu ile bana İçel in başkentimiz olduğunu söylemeye başlaması ne kadar sıkıcı olur değil mi.. Saygılar.. Alıntı
Misafir aslan34 Gönderi tarihi: 13 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 13 Ocak , 2007 Fazlaca komplo teorisi propagandası altında kalmışsınız. İslam'dan bahsediyoruz, çünkü Müslümanların çok olduğu ve islami inançların toplumsal kurallara etki ettiği, islami kavgaların gündemi belirlediği bir ülkede yaşıyoruz. Bir katolik ülkede yaşıyor olsaydık o zaman da Hristiyanlığı eleştirirdik. İslam'ı eleştirelim diye bize kimse para da vermiyor. Sadece hurafelerin belirlediği bir gündemde, bir otamda yaşamaktan sıkıldık, artık o hurafeler gündemi, siyaseti, ekonomiyi belirlemesin istiyoruz. Saygılar. İyide İslamın karşısına ne koydugunuz belli degil yani bir takım fikirler var gibi, lakin bunlarda tamamen İslam karşıtı/zıddı . Burdaki ateist arkadaşların kendilerini tamamen 'din'den oluşturdukları izlenimim güçleniyor.Hayatda bir çok görüş varken sadece Din/İslam üzerinden söylemler geliştirmeye çalışmak tersinden sizi Din kendine mahkum kılmış. Siz de iman sahipleri gibi onsuz yapamıyorsunuz.Dinden bagımsız düşünemiyorsunuz. Allah ile ama inkar üstünden (haşa) alakanız kesilmiyor. Ki bu ülkede sizin gerekçelerinize bakarak söylersek, kesilmeyecek gibi. saygılar. Alıntı
Φ TARAFSIZ Gönderi tarihi: 13 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 13 Ocak , 2007 Dünya düşünemez, kayalar, taşlar, dağlar, tepeler, sula bunlar neresiyle düşünüyormuş..dünya,, güneş vs düşünemeseydi nasıl böyle bir düzen içinde olabilirlerdiki ? bana dünyanın düşünemeyeceğini kanıtlayabilirmisin ? ben sana kainatta var olan herşeyin ddüşündüğünü yaptığı hareketlerden dolayı açıklıyorum. Düşünmeden böyle hareket edemezlerki. Lütfen biraz daha ciddi şeylerden bahsedelim olmaz mı..? benim bahsettiğim şey seninkinden daha ciddi. en azından gözümüzle görebiliyoruz, anlayabiliyoruz. Şu saatten sonra gelmiç geçmiş hiç bir bilim insanının söylemediği bir varsayımı, hiç bir ehliyet (bilimsel) olmaksızın ve hiç bir dayanak olmaksıız söylemeyin.. sizin inancınızın ne kadar dayanağı varsayımı varsa, benimde var. arada bir fark yok. Yanlış düşündüğümü bana aksini kanıtlayarak gösterin. Dünyanın ve kainattaki bütün yapıların düşünmediğini bana kanıtlayın ki, bende size inanayım. Alıntı
Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 13 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 13 Ocak , 2007 Yapay zeka programı benden gelecek olan bütün verileri önceden tanımlaması lazımdır..Yani bir insan o yapay zekaya bunları önceden yüklemelidir.. Yav arkadaşlar hadi yaratılışı tartışıyoruz, tetkiki zor yada imkansız mantık harekatları var aramızda.. Bari bunun üzeirnde yapmayalım.. Gerçekten bileğimize parmaklarımıza klavyemize yazık.. Bakın bu sitenin binlerce okuru var.. Bu okurların karşısında düşünmenin yada maddenni düşünebileceğininde tartışmasını yapmamız ne kadar doğru.. Bu temel dini tartışmalardan biridir. Sen beyin'e "et" deyip düşünemez diyordun. Ruh var diyordun. Ama ruhu kanıtlayamıyorsun. Biz de sana silikom+metal+nikel+elektrik yığını birşeyin basit de olsa düşünebildiğini, muhakeme yapabildiğini gösteriyoruz. Bir insanı programlama, doldurma balaım. Ne oluyor. Mesela hiç ateş ve ızgara görmemiş bir çocuk ateşe gider mi gitmez mi? Bu programlamadır. Beyinde trilyonlarca hücre var. Bilgisayarlarda da o kadar çip/işlem gücü olunca, o metal+silikon+plastik+elektrik yığınının daha iyi düşünemeyeceklerini nerden biliyorsun? Saygılar. Alıntı
Φ Tengeriin boşig Gönderi tarihi: 14 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 14 Ocak , 2007 Bu temel dini tartışmalardan biridir. Sen beyin'e "et" deyip düşünemez diyordun. Ruh var diyordun. Ama ruhu kanıtlayamıyorsun. Biz de sana silikom+metal+nikel+elektrik yığını birşeyin basit de olsa düşünebildiğini, muhakeme yapabildiğini gösteriyoruz. Bir insanı programlama, doldurma balaım. Ne oluyor. Mesela hiç ateş ve ızgara görmemiş bir çocuk ateşe gider mi gitmez mi? Bu programlamadır. Beyinde trilyonlarca hücre var. Bilgisayarlarda da o kadar çip/işlem gücü olunca, o metal+silikon+plastik+elektrik yığınının daha iyi düşünemeyeceklerini nerden biliyorsun? Saygılar. Düşünme sadece yyapısal durumdan meydana gelmez... Düşünmenin temeli aynı zamanda Duyulardır, Algılardır, Duygulardır... Bilgisayara vurduğunuzda size tepki vermez. Bağırdığınızda yada Sevdiğinizde... Japonyada, insan duygularını "Takilt" eden robotlar geliştirdiler. Siz ona bağırdığınızda yüzünü ekşitiyor... Sizin ses tonunuzu, kendisine yüklenmiş yazılımla değerlindiriyor, kategorilendiriyor, ve ilgili kategoriyeki tespit edilmiş komutları yerine getiriyor... Ancak şu var ki, bu dahada geliştirilse bile "Biricikliği" olmayacaktır. Yani insan gibi olamayacaktır. Düşünme kabiliyeti İnsanınkiyle en ufak bir benzerlik dahi gösteremeyecek ve kıyaslanamayacaktır. Çünkü "Fabrikasyon" olacaktır... Her model aynı şekilde tepki verecektir... Farklı bir anlam katmayacaktır. Siz hangisine bağırırsanız bağırın size hoşgörü ile yaklaşmayacaktır... Hepsi aynı tepkide bulunacaktır... İşte bu yüzden düşünemezler... Bilgisayarlar hiç bir şekilde Düşünemez, Muhakeme Yapamazlar... İnsan Beyni, bir bilgisayarın yapısı kadar basit değildir... Hala yapısı kavranamamıştır bile... Konu ile ilgili olarak bakınız: Madde Düşünebilir mi? : Tengeriin Boşig İletisi Saygılarımla... Alıntı
Φ TARAFSIZ Gönderi tarihi: 16 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 16 Ocak , 2007 Ancak şu var ki, bu dahada geliştirilse bile "Biricikliği" olmayacaktır. Yani insan gibi olamayacaktır. Düşünme kabiliyeti İnsanınkiyle en ufak bir benzerlik dahi gösteremeyecek ve kıyaslanamayacaktır. Çünkü "Fabrikasyon" olacaktır... Her model aynı şekilde tepki verecektir... Farklı bir anlam katmayacaktır. Siz hangisine bağırırsanız bağırın size hoşgörü ile yaklaşmayacaktır... Hepsi aynı tepkide bulunacaktır... İşte bu yüzden düşünemezler... Bilgisayarlar hiç bir şekilde Düşünemez, Muhakeme Yapamazlar... Katılıyorum Ama şunuda dikkate almak gerekir ki, yıllar sonra kendi kendine düşünebilien bir bilgisayar yapılabilir bu mümkündür, tabiki insan gibi olamaz ama kendi kendine muhakeme yeteneği kazanabilir. Bunun için temel hazırdır, 5 duyu organımızın işlevlerini kazanacak, fabrikasyon olarak, sonrada bunları değerlendirecek, bu şu an için mümkün görünmüyor, ama herşeyi yapan insan, düşünebilen bir maddede oluşturabilieceklerdir. Ama şu durum hiçbir zaman şu argüman değişmeyecek Her tasarımın ve tasarlayıcısının, bir tasarlayıcısı vardır. Buna tanrı da dahil. O da bir tasarlayıcı olduğuna göre, var oluşu kendi kendine olamaz, varoluş sınırı yoktur. Sınır koymak yapay ve kaynaksız bir düşüncedir. Ön kabul koymak gerçeği göstermez, önkabuller gerçeğe dayalı olursa, mantıklıdır. Bir tasarımın tasarlayıcısı olmasının kaynağındaki mantık, gerçeklerden örnek alınarak düzenlenmiştir. Eğer Allah tasarlanmamıştır derseniz, düşünceniz mantığınınz gerçeklerden örnek alınmış olmaz, tamamen hayali bir varsayımdır. Alıntı
Φ Tengeriin boşig Gönderi tarihi: 16 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 16 Ocak , 2007 Katılıyorum Ama şunuda dikkate almak gerekir ki, yıllar sonra kendi kendine düşünebilien bir bilgisayar yapılabilir bu mümkündür, tabiki insan gibi olamaz ama kendi kendine muhakeme yeteneği kazanabilir. Bunun için temel hazırdır, 5 duyu organımızın işlevlerini kazanacak, fabrikasyon olarak, sonrada bunları değerlendirecek, bu şu an için mümkün görünmüyor, ama herşeyi yapan insan, düşünebilen bir maddede oluşturabilieceklerdir. Belki yapılabilir "Düşünen Bir Robot", bilemiyorum ancak Muhakeme yapabilmesi için "Tercih" hakkının olması gerekir. Mesela, örneğini verdiğim "Ben, Robot/I, Robot" adlı filmin kurgusu bu konu üzerinde çok düşünülerek hazırlanmıştır. Orada Robot'a "Tercih" edebileceği bağımsız bir özellik kazandırılıyor. Diğer tüm Robotlarda "Beyni" temsil eden bir yapı varken, "Özgür" düşünüp, muhakeme yapabilen tek bir Robot'a "Özgür Düşünce"yi temsil eden "Kalp"i temsil eden bir yapı ekleniyor. Ve Robot, Beynindeki yazılımlardan bağımsız bir tercih yani Muhakeme edebilme seviyesine ulaşıyor... İşte Muhakeme'den kastım budur. Hiç bir Robot yada en pahalı yazılım dahi "Tercih" (Özgür İrade ile) edememektedir. Gerçekten o filmi izlemenizi tavsiye ederim. Bir robot'un insanın yapabildiği en basit bir mantık dizgesini yürütebilmesi ihtimali üzerinde düşünülebilse bile, yaşamları "Yazılımlara" bağlı var olan tüm Bilgisayarların "Düşünemeyeceği" yani "Özgür Tercih" yapamayacakları kesin bir görüş gibidir. Ancak yine de Bilim bu... Ne olacağıda belli olmaz. Yani Düşünsenize; Robocop'ta ki gibi, Canlı Organizma (Beyin) ile sibernetik yapı (kablolar, elektirk akımı vs vs...) Birleştiriliyormuş... E o zaman Robocop "Özgür Bir İrade'ye sahip olmayacak mı? Sonuçta Beyni var ve Düşünüp Muhakeme yapıyor değil mi Filmde? İşte asıl tartışılması gereken konu bu bence... Zorlayın hayalinizi... İlla Cansız Maddelerin birleşiminin düşüneceğini hayal etmeyelim, Bedeni tamamen cansız maddelerden oluşan, beyni Canlı Organizma olan bir "Şey"in nasıl olabileceğini niteleyelim... Daha yararlı olmaz mı? Gerçi Bu Konuda, Buna Yakın Şeyleri Tartışıyoruz ama, olsun... Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.