Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Güneş Evrendeki Bilinen En Büyük Yıldızın Yanında Pirinç Tanesi Gibi Kalıyor

Samanyolu Galaksisi'nin hemen dışında bulunan bir bulutsu olan Büyük Macellan Bulutu'nda yer alan, tüm Evrendeki bilinen en büyük yıldız olabilir. R136a1 adlı bu yıldız, Dünya'dan yaklaşık 150.000 ışıkyılı uzaklıkta bulunuyor (Pys.org aracılığıyla). R136a1 ilk olarak 60 yıl önce Pretoria'daki Redcliffe Gözlemevi'ndeki bir gökbilimciler ekibi tarafından keşfedildi ve bulgularını 1960 Ekim'inde Kraliyet Astronomi Derneği'nin Aylık Bildirimlerinde yayınladı.

AA12JVeX.img?w=768&h=431&m=6

R136a1'in yeni araştırması, Gemini Gözlemevi'nden Venu Kalari liderliğindeki bir gökbilimci ekibinin bulunduğu kümeyi incelemesinin ardından bu yılın Ağustos ayında yayınlandı. Yıldızın fotoğraflarını çekebildiler ve boyutu hakkında yeni tahminler yapmalarına izin verdiler. The Astrophysical Journal'da yayınlanan bulguları, evrendeki en büyük yıldızların nasıl davrandığının temsilcisi olabilecek yıldıza yeni bir ışık tuttu.

Gökbilimciler Başlangıçta R136a1'in Olduğundan Çok Daha Büyük Olduğunu Tahmin Ettiler

AA12JEeh.img?w=768&h=431&m=6

R136a1 ilk keşfedildiğinde, başlangıçta Güneşimizin kütlesinin 250 ila 320 katı olduğu tahmin ediliyordu (Science Alert aracılığıyla). Bu, daha önce bir yıldızın maksimum kütlesinin çok daha küçük olduğunu düşünen bilim adamları için büyüleyiciydi. Eddington Limiti olarak bilinen bu maksimum kütle, yıldızların dış katmanlarını (Britannica üzerinden) uçuracak kadar yüksek bir parlaklığa sahip olacağı teorik noktadır. Nature'da yayınlanan araştırmaya göre, Eddington Limitinin Güneş'in kütlesinin yaklaşık 150 katı olduğu tahmin ediliyor.

Kalari ve ekibi tarafından yürütülen araştırma, R136a1'in boyutuna ilişkin orijinal tahminlerin orantısız olduğunu buldu. Phys.org'a göre, ekip tarafından oluşturulan yeni tahminler, yıldızı Güneşimizin kütlesinin 170 ila 230 katı arasında bir yere yerleştiriyor, bu çok daha makul bir tahmin. Bunun R136a1'i daha az etkileyici kıldığını düşünmeyin; hala Evrenimizde bulunan en büyük kütleli yıldızdır (NOIR Lab aracılığıyla).

R136a1 Evrendeki En Büyük Yıldızları Temsil Edebilir

AA12JL6y.img?w=768&h=431&m=6

R136a1, yalnızca Evrenimizde şimdiye kadar keşfedilen en büyük yıldız değil, aynı zamanda bu kütledeki tüm yıldızların nasıl davrandığını doğru bir şekilde temsil edebilir. Yıldızlar, kırmızı cücelerden mavi-beyaz süper devlere (ESA Hubble aracılığıyla) kadar çeşitli farklı boyutlarda oluşur. Phys.org'a göre, gökbilimciler R136a1 gibi süper devler hakkında ne kadar yaygın oldukları da dahil olmak üzere daha fazla bilgi edinebilirse, onların nasıl oluştuklarını anlamamıza yardımcı olabilir.

R136a1 gibi büyük kütleli yıldızların nasıl oluştuğunu anlamak, Evrenimizdeki süpernova patlamalarıyla (NASA aracılığıyla) ortaya çıkan bazı ağır cisimler hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olabilir. İlginç Mühendislik'e göre, demirden daha ağır elementlerin %80'e kadarı büyük süpernovalardan geliyor. R136a1 ile ilgili bu yeni bulgular, gökbilimcilerin geçmişte meydana gelen diğer büyük yıldızları ve süpernova kalıntılarını bulmalarına yardımcı olabilir.

Kaynak: Grunge

milky-way-2695569.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.