Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Nobel ödüllü kuantum tuhaflığı, iletişimleri şifrelemenin ve vücudunuzu görüntülemenin daha iyi yollarını vaat ediyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Nobel ödüllü kuantum tuhaflığı, iletişimleri şifrelemenin ve vücudunuzu görüntülemenin daha iyi yollarını vaat eden, gelişmekte olan bir yüksek teknoloji endüstrisini destekliyor.

Hacklenemez iletişim cihazları, yüksek hassasiyetli GPS ve yüksek çözünürlüklü tıbbi görüntülemenin hepsinin ortak bir yanı var. Bazıları geliştirilmekte olan ve bazıları halihazırda piyasada bulunan bu teknolojilerin tümü, sezgisel olmayan kuantum dolanıklık olgusuna dayanmaktadır.

AA12HYHi.img?w=768&h=610&m=6

Atom çiftleri veya fotonlar gibi iki kuantum parçacığı birbirine karışabilir. Bu, bir parçacığın özelliğinin diğerinin özelliğiyle bağlantılı olduğu ve bir parçacıkta meydana gelen değişiklik, birbirlerinden ne kadar uzakta olduklarına bakılmaksızın anında diğer parçacığı etkilediği anlamına gelir. Bu korelasyon, kuantum bilgi teknolojilerinde önemli bir kaynaktır.

Çoğunlukla, kuantum dolaşıklığı hala fizik araştırmalarının bir konusudur, ancak aynı zamanda ticari olarak mevcut teknolojilerin bir bileşenidir ve ortaya çıkan kuantum bilgi işleme endüstrisinde başrol oynar.

öncüler

2022 Nobel Fizik Ödülü, Fransa'dan Alain Aspect'in, ABD'den John F. Clauser'ın ve Avusturyalı Anton Zeilinger'in, bir fizikçi olarak lisansüstü okul kariyerimin başlangıcından beri beni kişisel olarak etkileyen kuantum dolaşıklık ile ilgili deneysel çalışmasının derin mirasını tanıdı. Anton Zeilinger, doktoramın akıl hocasıydı. fotonik dolaşıklıkta eşevresizliği deneysel olarak anlama konusundaki tezimi büyük ölçüde etkileyen akıl hocası Paul Kwiat.

Eşevresizlik, ortam kuantum bir nesneyle - bu durumda bir foton - onu kuantum süperpozisyon durumundan çıkarmak için etkileşime girdiğinde meydana gelir. Süperpozisyonda, bir kuantum nesnesi çevreden izole edilir ve aynı anda iki zıt durumun garip bir karışımında bulunur, tıpkı bir yazı turasının hem yazı hem tura olarak inmesi gibi. İki veya daha fazla kuantum nesnesinin dolanık hale gelmesi için süperpozisyon gereklidir.

Dolaşma uzaklara gider

Kuantum dolaşıklık, kuantum bilgi işlemenin kritik bir unsurudur ve Nobel ödüllülerin öncülük ettiği türden fotonik dolaşıklık, kuantum bilgilerinin iletilmesi için çok önemlidir. Kuantum dolaşıklığı, büyük ölçekli kuantum iletişim ağları oluşturmak için kullanılabilir.

Uzun mesafeli kuantum ağlarına doğru giden bir yolda, Zeilinger'in eski öğrencilerinden Jian-Wei Pan ve meslektaşları, uydu iletimi yoluyla Dünya üzerinde 764 mil (1.203 km) ile ayrılmış iki konuma dolaşıklık dağılımını gösterdi. Bununla birlikte, kuantum bilgisinin doğrudan iletim hızları, kayıp nedeniyle sınırlıdır; bu, çok fazla fotonun geçiş halindeki madde tarafından emildiği ve bu nedenle hedefe yeterince ulaşamadığı anlamına gelir.

Dolaşıklık, kuantum tekrarlayıcıların yeni gelişen teknolojisi aracılığıyla bu engeli çözmek için kritik öneme sahiptir. Dolanıklık değiş tokuşu adı verilen erken kuantum tekrarlayıcılar için önemli bir dönüm noktası, 1998'de Zeilinger ve meslektaşları tarafından gösterildi. Dolanıklık değiş tokuşu, iki dolanık foton çiftinin her birini birbirine bağlar, böylece başlangıçta birbirinden çok uzak olabilen iki bağımsız fotonu birbirine dolaştırır.

Kuantum koruması

Belki de en iyi bilinen kuantum iletişim uygulaması, birisinin şifreleme anahtarlarını güvenli bir şekilde dağıtmasına olanak tanıyan Kuantum Anahtar Dağıtımı'dır (QKD). Bu anahtarlar düzgün bir şekilde saklanırsa, gelecekteki güçlü, kod kıran kuantum bilgisayarlardan bile güvende olacaklardır.

QKD için ilk teklif açıkça dolaşmayı gerektirmezken, daha sonra dolaşma temelli bir versiyon önerildi. Bu öneriden kısa bir süre sonra, tekniğin ilk gösterimi, bir masa üstünde kısa bir mesafe üzerinden hava yoluyla geldi. Dolaşma temelli QKD'nin ilk gösterimleri Zeilinger, Kwiat ve Nicolas Gisin liderliğindeki araştırma grupları tarafından Mayıs 2000'de Physical Review Letters'ın aynı sayısında yayınlandı.

Bu dolaşıklığa dayalı dağıtılmış anahtarlar, iletişim güvenliğini önemli ölçüde artırmak için kullanılabilir. Bu hatlar boyunca ilk önemli gösteri, 2004 yılında Avusturya'nın Viyana kentinde bir banka havalesi gerçekleştiren Zeilinger grubundan oldu. Bu durumda, QKD sisteminin iki yarısı büyük bir bankanın ve Viyana'nın genel merkezinde bulunuyordu. Belediye binası. Fotonları taşıyan optik fiberler, Viyana kanalizasyon sistemine yerleştirildi ve bir milin onda dokuzunu (1,45 km) kapladı.

Satılık karışıklık
Bugün, QKD'ye dolaşma temelli bir yaklaşıma odaklanan grubumun işbirlikçisi Qubitekk de dahil olmak üzere, kuantum anahtar dağıtım teknolojisini ticarileştiren bir avuç şirket var. Daha yeni bir ticari Qubitekk sistemiyle, meslektaşlarım ve ben Chattanooga, Tennessee'de güvenli akıllı şebeke iletişimini gösterdik.

Kuantum iletişim, bilgi işlem ve algılama teknolojileri, askeri ve istihbarat toplulukları için büyük ilgi görüyor. Kuantum dolaşıklığı ayrıca optik algılama ve yüksek çözünürlüklü radyo frekansı algılama yoluyla tıbbi görüntülemeyi artırmayı vaat ediyor ve bu da GPS konumlandırmasını iyileştirebilir. Müşterilere güvenli iletişim için dolaşık kübitlere ağ erişimi sağlayarak hizmet olarak dolaşıklık sunmaya hazırlanan bir şirket bile var.

Gelecekteki dolanık kuantum ağları tarafından etkinleştirilecek, önerilmiş ve henüz icat edilmemiş birçok başka kuantum uygulaması vardır. Kuantum bilgisayarlar belki de geleneksel dijital bilgisayarlarda iyi ölçeklenmeyen sorunların doğrudan simülasyonunu sağlayarak toplum üzerinde en doğrudan etkiye sahip olacaktır. Genel olarak, kuantum bilgisayarlar çalışırken karmaşık dolaşık ağlar üretir. Bu bilgisayarların, enerji tüketimini azaltmaktan kişiye özel ilaç geliştirmeye kadar toplum üzerinde büyük etkileri olabilir.

Son olarak, dolanık kuantum sensör ağları, günümüzün geleneksel teknolojisiyle görülemeyen karanlık madde gibi teorik fenomenleri ölçme yeteneği vaat ediyor. Onlarca yıl süren temel deneysel ve teorik çalışmalarla aydınlatılan kuantum mekaniğinin tuhaflığı, yeni filizlenen küresel bir kuantum endüstrisine yol açtı.

Kaynak: The Conversation

black-hole-6274731.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.