Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Boyutlarına Göre Sıralanmış Dünyanın En Büyük 12 Monoliti


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Boyutlarına Göre Sıralanmış Dünyanın En Büyük 12 Monoliti

Ünlü yerler turistlerden büyük ilgi görüyor. Görmeleri nefes kesici ve selfie çekmek için harikalar. Gerçekten büyük bir şeyle kamera oyunları oynamak özellikle eğlencelidir, böylece onu sosyal medyaya koyabilir ve "Dünyanın en büyük monolitini tutuyorum!" diyebilirsiniz. Sözcük, çok büyük bir şeye atıfta bulunmak için gelişigüzel kullanılsa da, bir monolit aslında herhangi bir tek doğal kaya oluşumudur, ancak dikilitaş gibi tek bir taştan yapılmak üzere tasarlanmış bazı insan yapımı yapılar da sayılabilir.

AA12Jznd.img?w=768&h=404&m=6

Bu listedeki monolitler doğal oluşumlardır ve eski Mısırlılar veya Romalılar tarafından çıkarılan her şeyi cüceler. Washington Anıtı aslında tuğladan yapılmış, yani sayılmaz. İşte dünyanın en büyük on coğrafi monoliti ve bu özçekimle zaman ayırın çünkü bu devasa kayalar hiçbir yere gitmiyor.

Monolitler, Avustralya'daki Uluru/Ayers Kayası ve Amerika'daki Şeytan Kulesi'nin özellikle ünlü olmasıyla en göz alıcı doğal yerlerden bazılarıdır. Bu liste, listeyi dünyanın en büyük ve en göz alıcı monolitlerinden 10'dan 12'ye genişletecek şekilde güncellendi.

Scullin Monolith, Antarktika

Belki de bu listede ziyaret edilmesi en uzak ve en zor monolit Antarktika'daki Scullin Monoliti'dir. Mac'te denize bakan hilal şeklinde dev bir kayadır. Roebertson Land, Antarktika. Bu dik masif, 40 metrelik veya 131 fit yüksekliğindeki buz kayalıklarına sahip bir sahil şeridindedir.

Scullin Monolith, 435 metre veya 1427 fit yüksekliğe kadar yükselir. İlk olarak 1930'da (yüz yıldan daha az bir süre önce) bir hava uçuşuyla yapılan erken bir araştırma seferi sırasında kaydedildi. Bu izolasyon nedeniyle, biri bu listedeki tüm monolitleri ziyaret etmek isterse, bunu kaçırmak gerekebilir.

Guatape Kayası, Kolombiya

Daha göz alıcı monolitlerden biri Kolombiya, Antioquia'daki Guatapé Kayası. Kaya, çağların aşınmasına ve aşınmasına direnmeyi başarmış bir granit kaya kalıntısından oluşuyor. Çevredeki ana kayadan daha az kırık olması nedeniyle muhtemelen dayanabilmiştir.

Adımlar: En Üste 708 Adım

Ziyaretçiler, 708 basamaklı yolu yukarı tırmanarak devasa kayayı ölçekleyebilir. Yakınlarda bazı tesisler var, ziyaretçiler yiyecek için pazar tezgahının etrafında alışveriş yapabilirler. Monolite tırmanırken görülmesi gereken yerlerden biri de Meryem Ana tapınağıdır. En üstte bir seyir kulesi ve bir market var.

Devil's Tower - Şeytan Kulesi, Amerika Birleşik Devletleri

Aynı zamanda film yıldızı olan herhangi bir monolit varsa, Amerikan girişlerinden biri olması gerekir. Devil's Tower, Steven Spielberg'in hit filmi Close Encounters of the Third Kind'da başrol oynadı ve şimdi bu ayırt edici görüntü sonsuza kadar pop kültürüne ait.

Not: Yerli Amerikalılar Tarafından Kutsal Olarak Kabul Edilir
Bu, benzersiz makyajı ve oluşum tarihi için listede bir yeri hak ediyor. Şeytan Kulesi kendine özgü bir şekle sahiptir. Dıştaki kayanın aşınıp geriye sadece magmatik çekirdek kalmasından sonra bir yanardağın geriye kalan kısmıdır. Hollywood günlerinden önce, monolit dağcılar için popüler bir yerdi ve hala öyle. Zirveden tabana kadar ölçülen 867 fitte duruyor.

Sigiriya, Sri Lanka

Bu, ülkenin en popüler turistik yerlerinden biridir ve onu gördüğünüzde nedenini anlıyorsunuz. Yemyeşil ormandan 1200 fit yükselen sadece muhteşem monolit değil. Ziyaretçiler antik freskler, sanat eserleri, parlak kentsel tasarım ve zengin tarih için geliyor. Adı Sanskritçedir ve "Aslan Kayası" anlamına gelir. 477 yılında Kral Kashyapa sarayı için burayı seçmiştir.

Yükseklik: 1200 Feet

Monolitin kenarlarını fresklerle süsledi ve tepeye giden yamacın yaklaşık yarısına kadar tabanın bir parçası olarak dev bir aslan pençesi ile tamamlanmış bir geçit inşa etti. Mühendisler hala şehrin kentsel planlamasının dehasına hayran kalıyorlar ve kısmen de bu yüzden Lion Rock aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde.

Sugarloaf Dağı, Brezilya

Guanabara Körfezi'nin ağzından Rio de Janeiro'nun silüetine bakan bu somun şeklindeki kayanın görüntüsü, devasa taş oraya ait olmadığı için hem doğal hem de oldukça komik. Aslında, Brezilya kıyı şeridinden çıkan diğer birkaç kuvars ve granit monolitinden biridir.

Bu, Uluru ve Zuma gibi bu listedeki münferit örneklerin aksine, yaşıtlarıyla birlikte yaşayan bir monolittir. Sugarloaf Dağı, teleferiği olduğu ve 1.299 ft zirvesinden muhteşem manzaralar sunduğu için şehrin en gözde mekanlarından biridir. Aynı zamanda 2012'den beri UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde.

Ben Amera, Moritanya

Ben Amera'nın ne kadar büyük olduğundan tam olarak emin değiliz, çünkü şimdiye kadarki diğer girişlerimizin aksine, Afrika'daki en büyük ve dünyanın ikinci veya üçüncü en büyük monolitini neredeyse hiç turist ziyaret etmiyor. Çevredeki çölden 1300 metreden fazla yükselir, ancak diğer birkaç gerçek bilinmektedir. Batı Sahra sınırına yakın, en yakın köyden yaklaşık üç mil uzakta, sert ve izole ama delicesine güzel bir konumda. Alışılmışın dışında bir monolit arıyorsanız, Ben Amara'yı düşünün.

Boyut: Dünyanın İkinci Veya Üçüncü En Büyük Monolit

Cebelitarık Kayası, Britanya Denizaşırı Toprakları

Aslında bir kayadır. Ne kadar serin? Kesin olmak gerekirse, gerçekten büyük bir kireçtaşı parçası, bu da ona belirgin bir soluk renk veriyor. Zirve 1.396 fit yüksekliğindedir. Kayanın üst kısmı, Avrupa'da kalan son vahşi Barbary makak türlerine ev sahipliği yapan bir doğa koruma alanıdır. Avrupa ile Afrika arasındaki uçurumu daraltan önemli bir stratejik nokta olan savaş, seyahat ve siyasi entrikalarla ilgili bir dizi hikaye bu bölgede geçiyor.

Yükseklik: 1.396 Feet

Romalılar, Herkül'ün sütunlarından biri olduğuna inanıyorlardı. Bond filminin açılış sahnesi You Only Live Twice burada çekildi ve neşeli bir sahil kasabası gibi görünen bir savaş oyununu içeriyordu. Askeri tarih ve tatil hayatıyla ilgileniyorsanız, deniz kenarı kaçamağı için harika bir yer. Cebelitarık, Avrupa'nın görülmeye değer en sıra dışı yerlerinden biridir.

Stawamus Chief, Kanada

British Columbia'da görülecek bir dizi etkileyici kaya oluşumu vardır ve en ünlüsü The Chief'dir. M.Ö.'de küçük Kanada şehri Squamish'te bulunur ve yakındaki bir kasaba, göl ve nehirle aynı adı taşır. Yerel halk tarafından Squamish Chief veya sadece The Chief olarak adlandırılan bu granit monolit, Howe Sound'un sularının üzerinde 2.297 fit yüksekliğe kadar yükseliyor.

Efsane ve Efsane, kaya yüzündeki yarığın iki başlı bir deniz yılanı tarafından nasıl geride bırakıldığına dair hikaye gibi, huşu uyandıran dağı çevreler. Dağcılar ve fotoğrafçılar için popüler bir mekandır.

Zuma Kayası, Nijerya

2, 379 fit etkileyici bir yüksekliğe yükselen popüler bir dönüm noktası, Nijerya'nın başkenti Abuja'nın hemen dışında bu magmatik monoliti bulmak kolaydır. Cebinizde 100 nairalık banknot (yerel para birimi) taşıyorsanız, Zuma Rock'ın bir resmini taşıyorsunuz demektir. Efsaneler ve efsaneler antik dönüm noktasını çevreliyor. Bazıları bunun yeraltı dünyasına açılan kapı olduğunu söylüyor, bazıları ise kayanın yanından görünen yüzün şehri gözetleyen bir tanrı olduğunu iddia ediyor. Yerel halk, kayanın yağmur mevsiminde bile alev aldığını iddia ediyor.

Yükseklik: 2,379 Feet

Uluru/Ayer's Rock, Avustralya

Çarpıcı bir inselberg veya uçsuz bucaksız bir ovada bir kaya "adası" olan Uluru/Ayer's Rock, dünyanın en büyüğü ile birlikte dünyanın en tanınmış monoliti olabilir. Deniz seviyesinden 2.831 ft yükselir ve toplam çevresi yaklaşık altı mildir. En yüksek monolit değil, kapladığı yüzey alanı onu en büyüğü yapıyor.

En Büyük: Yüzey Alanına Göre En Büyük Monolit

Augustus Dağı daha büyük olmasına rağmen, bu bir monolitin aksine bir monoklindir. Bu, Uluru gibi tek bir kumtaşı parçasının aksine, birkaç katman tortul kayadan oluştuğu anlamına gelir. Konum, yerel Aborjin halkı Pitjantjatjara için derin bir kültürel öneme sahiptir ve UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak korunmaktadır.

El Capitan, Amerika Birleşik Devletleri

Yosemite Vadisi'nin 3000 fit üzerinde yükselen granit bir monolit, bu simge yapı adını 1851'de bölgeyi keşfetmekte olan bir Califonia eyalet milis birimi tarafından verildi. kaya tırmanışçıları kaya yüzeyinde çeşitli zorluklarla karşılaşıyorlar. Bu sadece yüksek seviyeli dağcılar içindir. Daha az bilinen rotalardan birkaçı, kendine daha az güvenen maceracıları savuşturmak için "Demir Şahin" gibi isimlere sahiptir.

Savandurga, Hindistan

Bu devasa granit kaya, deniz seviyesinden 4000 fit yükselir ve onu Asya'daki en büyük monolit yapar. Hacılar, kaya tırmanışçıları, yürüyüşçüler ve meraklı turistlerin uğrak yeridir. Yamaçlar ve tepeler türbeler ve heykellerle süslenmiştir. Uluru'dan daha yükseğe çıksa da yüzey alanı daha küçüktür. Kayanın tamamı aynı zamanda kara tepe olan Karigudda ve beyaz tepe olan Biligudda olarak da bilinir. Doğa parkurlarına, yıldız manzaralarına ve Vishnu'nun dünyevi bir avatarının bir idolünü içeren monolitin tanrısına bir tapınağa ev sahipliği yapmaktadır.

Kaynak: TheTravel

uluru-2058380.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.