Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yeni bir ilaç, virüsü kendine karşı çevirerek COVID'den 'gerçek intikam' alıyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Yeni bir ilaç, virüsü kendine karşı çevirerek COVID'den 'gerçek intikam' alıyor

Prestijli bir ABD araştırma enstitüsünde çalışan anörolog, virüsü kendisine karşı silah haline getiren “gerçek intikam” adını verdiği deneysel bir COVID tedavisi geliştirdi.

AA12yt2B.img?w=768&h=512&m=6

NMT5 olarak adlandırılan tedavi, Scripps Araştırma Enstitüsü'nün Nörodejenerasyon Yeni İlaçlar Merkezi kurucu direktörü Dr. Stuart Lipton ve bir bilim adamları ekibi tarafından oluşturuldu. Lipton, 1990'larda geliştirilen ve 1960'larda grip bulaşmış kişilerde kullanılan bir ilaçtan kaynaklanan bir Alzheimer ilacı olan memantinin bir türevidir.

Şimdi bir COVID antiviral, NMT5 - ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onaylanırsa - virüs teşhisi konanların evde aldığı popüler haplar olan Paxlovid gibi enfekte bir kişi tarafından ağızdan alınacak.

Ancak, COVID'in enfekte olmuş bir kişinin vücudunda çoğalmasını engelleyen Paxlovid'in aksine, NMT5 virüsü değiştirir ve COVID'in genellikle yapıştığı ve girdiği hücreleri geçici olarak değiştiren “savaş başlıkları” kazanmasına neden olur, böylece virüs artık onları enfekte edemez.

Virüse saldırmak için farklı yaklaşımlar nedeniyle, NMT5'in enfeksiyonun başkalarına yayılmasını önlediği düşünülmektedir. Çalışmaya göre, yeni ilacı alan COVID ile enfekte olanların kendini yok eden virüsü yayması bekleniyor - bu, araştırmaya göre yeni bir konağa bulaşmaması gerektiği anlamına geliyor.

San Diego Üniversitesi'nde sinirbilim ve nöroloji profesörü olan Lipton, başka hiçbir COVID aşısının veya tedavisinin henüz başaramadığı bir başarı - son yıllarda çok fazla ölüme ve acıya neden olan bir virüsten “gerçek intikam” diyor. Tıp Fakültesi ve Yale Tıp Fakültesi.

Lipton ve ekibi tarafından 29 Eylül'de Nature Chemical Biology'de yayınlanan hakemli bir çalışma, deneysel ilacı COVID'e son derece duyarlı olan ve potansiyel terapötikleri test etmede altın standart olarak kabul edilen Suriye altın hamsterlerinde kullanarak umut verici sonuçlar buldu.

Çalışma ayrıca hamsterlarda ilacın akciğerlerdeki büyük kanamaları "neredeyse ortadan kaldırdığını" da buldu. Ayrıca, almayan hamsterlara kıyasla, onu alan hamsterlerde inflamatuar yanıtı önemli ölçüde azalttı.

Dahası, NMT5'in COVID varyantları Alpha, Beta, Gamma, Delta ve Omicron'a karşı oldukça etkili olduğu bulundu. Çalışma, virüsün konakta çoğalma ve başkalarına bulaşma yeteneğini %95'e kadar azalttığını belirtiyor.

Başka bir avantaj: Hap şeklinde alınmasına ek olarak, ilaç solunabilir, yani virüsün vücuda girdiği akciğerlere ve burun geçişlerine hemen yayılabilir ve ideal olarak daha fazla yayılmayı önler.

Lipton, NMT5'in FDA onaylı iki ilacın (memantin ve nitrogliserin) bir kombinasyonu olduğu için, muhtemelen güvenli olduğunu söylüyor, ancak yine de bir FDA incelemesinden geçmesi gerekecek. İnsan denemelerinin önümüzdeki birkaç ay içinde, en fazla bir yıl içinde başlayabileceğini umuyor. FDA tarafından onaylanırsa, ilaç kısa bir süre sonra piyasaya girecek.

En iyi senaryoda bile ilacın pandemiyi bitireceği konusunda bir yanılsama içinde değil. Ancak virüse karşı yeni bir araç olarak hizmet edebilir - bu, gelişmiş güçlendiricilerle birleştiğinde sonunda azgın virüsü evcilleştirebilir.

Lipton, bir Alzheimer ilacına dönüştürülmeden önce grip tedavisi olarak başlayan ve şimdi belki de COVID'ye karşı en son silah olan ilaç hakkında "Bu yeni ilacın güzelliği, tamamen yeni olması" dedi.

"Bir antiviral ilaç aldık ve beyin için daha iyi hale getirdik, sonra virüse karşı daha iyi hale getirdik. Bundan daha güzel bir hikaye ne olabilir?”

Kaynak: Fortune

gloves-5073717.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.