Gönderi tarihi: 3 Ekim , 2022 2 yıl Admin Marlon Brando'nun Oscar'ını reddeden Amerikan Yerlisi aktivist Sacheen Littlefeather, 75 yaşında öldü. 1973'te Marlon Brandon'ın en iyi erkek oyuncu Oscar'ını reddeden Kızılderili aktris Sacheen Littlefeather öldü. 75 yaşındaydı. Ailesi, USA TODAY'e yaptığı açıklamada, Littlefeather'ın Pazar günü California, Marin County'de "sevdikleriyle çevrili" olarak "evde huzur içinde" öldüğünü doğruladı. Apaçi ve Yaqui olan Littlefeather, 14 Kasım 1946'da Salinas, California'da Marie Louise Cruz'da doğdu. Hayward'daki California Eyalet Üniversitesi'nden (şimdi California Eyalet Üniversitesi, East Bay) mezun olan ve San Francisco'daki Amerikan Konservatuarı Tiyatrosu'nda oyunculuk eğitimi alan aktris, 1973'te "Counselor at Crime", 1974'te "The Trial of Billy" gibi filmlerde rol aldı. Jack" ve 1975'lerde "Johnny Firecloud". Akademi'nin o zamanki başkanı David Rubin tarafından imzalanan bir özür mektubu, "Yaşadığınız duygusal yük ve sektörümüzdeki kendi kariyerinizin maliyeti onarılamaz. Gösterdiğiniz cesaret çok uzun süredir kabul görmedi" dedi. Bunun için hem en derin özürlerimizi hem de en içten hayranlığımızı sunuyoruz” dedi. Littlefeather, Ağustos ayında Hollywood Reporter'a resmi bir özür almanın "şaşırdığını" söyledi. Littlefeather, "Bunu duyacağım, bunu yaşayacağım günü göreceğimi hiç düşünmemiştim" dedi. "1973'te podyumdayken orada tek başıma durdum." Ancak Hollywood Yerlilerin temsili için hâlâ anlamlı adımlar atmak için mücadele ederken, Kızılderili topluluğunun bazı üyeleri halkın Littlefeather'dan özür dilemesini asgari düzeyde buldu. Minneapolis'teki Augsburg Üniversitesi'nde Amerikan Kızılderilileri, Birinci Milletler ve Yerli Çalışmaları bölümü başkanı Eric Buffalohead, Akademi etkinliğinden sonra USA TODAY'e “Dürüst olmak gerekirse, 50 yıl geçti” dedi. "(Bu) kesinlikle çok geç hissettiriyor." "Hollywood, 100 yılı aşkın bir süredir Amerikan Kızılderililerini geçmişin bir parçası olarak tasvir ederek, 18. ve 19. yüzyıl ortamlarında sonsuza kadar sıkışıp kaldı. Amerikan Kızılderililerinin fantezisi, insanların zihnindeki Amerikan Kızılderililerinin gerçekliğinin yerini aldı." Littlefeather, Oscar'larda sahnede konuşan ilk Kızılderili kadın oldu. Derisi bir elbise ve mokasen giyerek 60 saniyelik bir konuşma yaptı ve Brando'nun "bugün film endüstrisinin Amerikan Kızılderililerine yaptığı muamele" nedeniyle ödülü kabul edemediğini açıkladı. 1973 Oscarları, Brando'nun yaptığı konuşmada atıfta bulunduğu Güney Dakota'daki Amerikan Kızılderili Hareketi'nin iki aylık Wounded Knee işgali sırasında yapıldı. Konuşmasının ardından Oscar sahnesinden çıkarken Variety'ye yaptığı açıklamada, "Basmakalıp tomahawk pirzolası, beni arayan kişilerle karşılaştım ve hepsini görmezden geldim" dedi. "Dosdoğru yürümeye devam ettim. Başımı dik tuttum ve Akademi Ödülleri tarihinde bu siyasi açıklamayı yapan ilk Yerli kadın olmaktan gurur duydum." O zamandan beri, Littlefeather, kısa görünümü nedeniyle ayrımcılığa uğradığını ve kişisel olarak saldırıya uğradığını söyledi. Pazar günü Akademi, sivil haklar aktivistinden bir alıntı paylaştı: "Ben gittiğimde, gerçeğinizi savunduğunuzda, sesimi ve uluslarımızın ve halkımızın sesini canlı tutacağınızı her zaman hatırlatın. " Ailesi, bağışların California, Oakland'daki Amerikan Kızılderili Çocuk Kaynakları Merkezi'ne yapılmasını istedi. Kaynak: USA TODAY
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.