Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Neden Tavuk Yanında Diğer Kuş Yumurtalarını da Yemiyoruz?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Neden Tavuk Yanında Diğer Kuş Yumurtalarını da Yemiyoruz?

AARj6Yc.img?w=800&h=415&q=60&m=2&f=jpg

Yumurtalar lezzetli ve son derece besleyicidir. Haşlanmış, kızartılmış veya haşlanmış, sayısız tarifte tüketilebilir. Peki, mağazalarda neden sadece tavuk yumurtası bulunduğunu hiç merak ettiniz mi? Çiftçi pazarlarında, organik veya özel mağazalarda bıldırcın yumurtası bulabilirsin, peki ya kaz, hindi ve ördek yumurtaları?

AARiVTq.img?w=800&h=415&q=60&m=2&f=jpg

Yumurta nedir?

İlk önce bir yumurtanın gerçekte ne olduğunu hatırlamamız gerekiyor. Yumurtalar, kuş embriyolarının yumurtadan çıkıncaya kadar olgunlaştığı küçük kuluçka makineleridir. Yavru kuşları korurlar ve onlara yiyecek sağlarlar. Dişi kuşlar da tıpkı dişi insanlar gibi yumurtlar. İnsanlarda bu yaklaşık 28 günde bir olur; kuşlarda döngünün farklı bir frekansı vardır. Tavuklar bu bağlamda özellikle dikkat çekicidir.

AARiGwe.img?w=800&h=415&q=60&m=2&f=jpg

Tavuk yumurtası ekonomik olarak faydalıdır

Genç tavuklar yaklaşık olarak her 25 saatte bir yumurtlar. Yumurtanın döllenip döllenmediğine bakılmaksızın atılır. Bu, genç tavukların, cins ve hayvancılık (bakım, yetiştirme ve üreme) durumuna bağlı olarak, 2 yaşında ilk tüy değişimine kadar yılda 250 ila 300 yumurta bıraktığı anlamına gelir. Tavukların bakımı da oldukça az bakım gerektirdiğinden, (ne yazık ki, çoğu zaman pişmanlıklarına göre) endüstriyel yumurta üretimi için çok uygundurlar. Peki ya ördek, kaz ve bıldırcın gibi diğer "yararlı" kuşlar?

AARj0iF.img?w=800&h=415&q=60&m=2&f=jpg

Ördek yumurtaları: yenilebilir ancak iyi pişirilmesi gerekir

Ördek yumurtaları aslında mükemmel bir şekilde yenilebilir. Tavuk yumurtasından biraz daha yoğun ve doyurucu bir tada sahiptirler ve bu nedenle uzun zamandır bir incelik olarak kabul edilirler.

Ancak, ördekler sadece ilkbaharda, şubat ve mayıs ayları arasında yumurta bırakırlar. Ek olarak, ördekler, bakım konusunda tavuklardan daha talepkardır. Yüzmek ve banyo yapmak için mutlaka bir yere ihtiyaçları vardır, bu da onları endüstriyel yumurta üretimine daha az uygun hale getirir.
Ördeklerin olduğu bir çiftliğin yakınında yaşıyorsanız, zaman zaman yumurtalarından birkaçını satın alıp alamayacağınızı her zaman sorabilirsiniz. Ancak geçmişte yüksek düzeyde salmonella ile ilişkilendirildikleri için asla çiğ olarak tüketilmemelidirler.

AARj2nn.img?w=800&h=415&q=60&m=2&f=jpg

Kaz yumurtaları: yenilebilir ancak daha az yaygın

Büyük, güzel kaz yumurtaları yenilebilir ve güçlü bir tada sahiptir. Bazılarını elinize alabilir ve pişirmek istiyorsanız, en az 10 dakikalık pişirme süresine izin vermelisiniz.

Dişi kazlar yalnızca Ocak-Haziran ayları arasında yumurta bırakır ve tavuklara kıyasla çok daha düşük bir miktarda - yılda yaklaşık 40 yumurta üretirler. Onları denemek isterseniz, onları seçkin şarküterilerde bulabilir veya doğrudan yerel çiftçilerden çevrimiçi olarak sipariş edebilirsiniz.

AARiL7l.img?w=800&h=415&q=60&m=2&f=jpg

Bıldırcın yumurtası: yenilebilir, ancak bu acımasız bir iştir

Bazı organik marketlerde veya çiftçi pazarlarında bıldırcın yumurtası bulabilirsiniz. Tavuk yumurtası kadar besleyicidirler ve benzer bir tada sahiptirler ancak boyutları çok daha küçüktür. Size bir fikir vermek için, yaklaşık üç ila dört bıldırcın yumurtası, bir tavuk yumurtasının porsiyon boyutuna eşdeğerdir. Kabukları belirgin benekli bir görünüme sahiptir ve yumurtalar sadece 0,35 ila 0,42 ons ağırlığındadır. Açlığınızı gidermek için birkaç tane yemeniz gerekir.

Ancak ne kadar lezzetli olurlarsa olsunlar, bıldırcın yumurtası yetiştirmek acı bir gerçeği gizler:

Tavuk yetiştiriciliğinden farklı olarak, bıldırcın yetiştiriciliği koşulları daha az düzenlenir ve satıcılar tarafından iletilmesi gerekmez. Bu nedenle bıldırcınlar genellikle küçük kafeslerde tutulur, serbestçe dolaşamaz ve 24 saat boyunca yapay ışığa maruz bırakılır.

Vahşi doğada bıldırcın yılda sadece 15 yumurta bırakır. Yüksek performanslı üremede, 38 haftalık kısa "kullanım sürelerinde" 200'e kadar yumurta bırakırlar ve ardından kesilirler.

AARiVTD.img?w=800&h=415&q=60&m=2&f=jpg

Alt çizgi - Sonuç

Tavuk yumurtası, tüm kuş yumurtaları arasında en ekonomik olanıdır, bu da neden toplu olarak üretilip satıldıklarını açıklar. Ancak üreme koşulları her zaman optimal değildir. Bazı tavuk çiftliklerinde, genellikle en küçük alanlarda sıkışıp kalırlar, etrafta koşacak neredeyse hiç alanı yoktur ve düzenli olarak yaralanır veya hastalanırlar. Hayvan refahı sizin için önemliyse, paketler veya yumurta kartonları üzerindeki kalite etiketlerine dikkat edin ve "insancıl sertifikalı" olanları arayın.

Kaynak: Gourmandize

eggs-3183410.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.