Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Nobel tıp ödülü evrim araştırmasına verildi


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Nobel tıp ödülü evrim araştırmasına verildi

STOCKHOLM (AP) - İsveçli bilim adamı Svante Paabo, Pazartesi günü bu yılki Nobel Tıp Ödülü'nü, insan evrimi üzerine, bağışıklık sistemimize ve soyu tükenmiş kuzenlerimizle karşılaştırıldığında bizi benzersiz kılan şeylere ilişkin temel bilgiler sağlayan keşifleri nedeniyle kazandı.

AA12x2mJ.img?w=768&h=537&m=6

AA12x1kY.img?w=768&h=512&m=6&x=284&y=110

Paabo, araştırmacıların modern insanın genomunu ve diğer homininlerin (Neandertaller ve Denisovalılar) genomunu karşılaştırmasına olanak tanıyan yeni tekniklerin geliştirilmesine öncülük etti.

AA12xgfe.img?w=768&h=512&m=6

Nobel Komitesi başkanı Anna Wedell, “Svante Paabo'nun çığır açan keşifleri, evrimsel tarihimiz hakkında önemli yeni bilgiler sağladı” dedi.

Neandertal kemikleri ilk olarak 19. yüzyılın ortalarında keşfedilmiş olsa da, bilim adamları türler arasındaki bağlantıları tam olarak anlayabildiler.

Bu, modern insanlarla Neandertallerin bir tür olarak ayrıldığı ve yaklaşık 800.000 yıl önce olduğu belirlenen zamanı içeriyordu.

Wedell, "Paabo ve ekibi, şaşırtıcı bir şekilde, Neandertallerden Homo sapiens'e gen akışının meydana geldiğini ve birlikte yaşama dönemlerinde birlikte çocukları olduğunu gösterdi." Dedi.

Hominin türleri arasındaki bu gen transferi, modern insanın bağışıklık sisteminin koronavirüs gibi enfeksiyonlara nasıl tepki verdiğini etkiler. Afrika dışındaki insanlar Neandertal genlerinin %1-2'sine sahiptir.

Paabo ve ekibi ayrıca Sibirya'daki bir mağarada bulunan küçük bir parmak kemiğinden DNA çıkarmayı başardı ve bu da Denisovalılar adını verdikleri yeni bir antik insan türünün tanınmasına yol açtı.

Wedell bunu, daha sonra Neandertallerin ve Denisovan'ın yaklaşık 600.000 yıl önce birbirinden ayrılan kardeş gruplar olduğunu gösteren "sansasyonel bir keşif" olarak nitelendirdi. Asya ve Güneydoğu Asya'daki modern insanların %6'sına kadarında Denisova genleri bulunmuş ve bu da melezleşmenin orada da gerçekleştiğini göstermektedir.

Wedell, "Afrika'dan göç ettikten sonra onlarla karışarak homo sapiens, yeni ortamlarında hayatta kalma şanslarını artıran diziler aldı" dedi. Örneğin, Tibetliler, Denisovalılarla yüksek irtifaya uyum sağlamalarına yardımcı olan bir geni paylaşır.

Nobel panelinin bir üyesi olan Nils-Goran Larsson, “Örneğin, farklı enfeksiyon türlerine karşı savunmamızı veya yüksek irtifa ile nasıl başa çıkabileceğimizi zaten biliyoruz” dedi. "Fakat temel bilimdeki tüm büyük keşifler gibi, önümüzdeki on yıllarda daha fazla içgörü ortaya çıkacak."

AA12x8TH.img?w=768&h=512&m=6&x=167&y=63&

67 yaşındaki Paabo, ödüllü çalışmalarını Almanya'da Münih Üniversitesi'nde ve Leipzig'deki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nde gerçekleştirdi. Paabo, 1982'de tıpta Nobel ödülünü kazanan Sune Bergstrom'un oğlu.

Tıp ödülü, bir haftalık Nobel Ödülü duyurularıyla başladı. Salı günü fizik ödülü, Çarşamba günü kimya ve Perşembe günü edebiyat ile devam ediyor. 2022 Nobel Barış Ödülü Cuma günü, ekonomi ödülü ise 10 Ekim'de açıklanacak.

Geçen yılki ilaç alıcıları, insan vücudunun sıcaklığı ve dokunmayı nasıl algıladığına dair keşiflerinden dolayı David Julius ve Ardem Patapoutian'dı.

Ödüller, 10 milyon İsveç kronu (yaklaşık 900.000 $) nakit ödülü taşıyor ve 10 Aralık'ta dağıtılacak. Para, ödülün yaratıcısı, 1895'te ölen İsveçli mucit Alfred Nobel tarafından bırakılan bir vasiyetten geliyor.

Kaynak: AP Associated Press

human-evolution-3801547.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.