Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dünyanın İlk Hipersonik Seyir Füzesi Rekabet Ettiklerinden 20 Kat Daha Hızlı Uçacak


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Dünyanın İlk Hipersonik Seyir Füzesi Rekabet Ettiklerinden 20 Kat Daha Hızlı Uçacak

Raytheon, Pentagon için yeni bir seyir füzesi inşa etme sözleşmesi için Boeing ve Lockheed Martin'i yendi.

Bununla birlikte, çoğu seyir füzesinin aksine, bu füze Mach 5'i aşan hızlarda uçma kabiliyeti ile ses hızından çok daha hızlı hareket eder.

Yeni Hipersonik Saldırı Seyir Füzesinin tam olarak ne kadar hızlı olacağı bir sır olarak kalmaya devam ediyor.

Pentagon'un cephaneliğinde uzun süredir hizmet veren Tomahawk'tan yeni JASSM-ER'ye kadar çok sayıda seyir füzesi var. Ancak 2027'de hizmete girecek yeni bir füze kökten farklı: Yeni Hipersonik Saldırı Seyir Füzesi (HACM) 20 kata kadar daha hızlı uçacak ve düşmanlara gazabından kaçmak için çok az zaman tanıyacak. HACM, hava soluyan scramjet motorlarını kullanan ilk seri üretim silah olacak.

Raytheon ve Northrop Grumman, dünyanın ilk hipersonik seyir füzesini geliştirmek için 985 milyon dolarlık bir sözleşme kazandı. Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya için geliştirilen HACM, yerdeki hedefleri hızlı bir şekilde vurmak için tasarlanmış, havadan fırlatılan bir hipersonik seyir füzesidir. Sözleşme şartlarına göre Pentagon, 2027'de ilk operasyonel füzeleri görmelidir.

AA12lW42.img?w=768&h=412&m=6

2020'de ABD ve Avustralya, Southern Cross Entegre Uçuş Araştırma Deneyi ortaklığını veya SCIFiRE'yi ortaklaşa başlattı. Adını Avustralya'nın ulusal bayrağında görünen takımyıldızdan alan SCIFiRE, F/A-18 Super Hornet, F-35A Müşterek Taarruz Uçağı dahil olmak üzere hem ABD hem de Avustralya uçaklarında taşınmak üzere tasarlanmış, hava soluyan bir hipersonik silah sistemi geliştirmeyi amaçlıyordu. , P-8A Poseidon uçağı ve diğerleri. Sözleşme, Raytheon SCIFiRE prototipini gerçek bir silah sistemine dönüştürecek.

HACM, büyük ölçekli bir konvansiyonel çatışmanın ilk gününde kullanılmak üzere tasarlanmış bir taktik silahtır. Hava Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Orgeneral CQ Brown geçen hafta yaptığı bir Hava Kuvvetleri bildirisinde, "HACM, komutanlarımıza, yüksek değerli, zamana duyarlı hedefleri risk altında tutmak için savaşçıları istihdam ederken diğer stratejik hedefler için bombardıman uçaklarını muhafaza etmek için taktiksel esneklik sağlayacak" dedi. .

Geleneksel seyir füzeleri temelde pilotsuz uçaklardır. Birçok uçak gibi, turbofan motorları da seyir füzelerine güç vererek onları ses altı hızlarda iter. Seyir füzeleri, radar algılamasını önlemek için alçaktan uçar ve daha yavaş bir hız, daha alçaktan uçmalarına ve yere sarılmalarına yardımcı olur. Örneğin Tomahawk seyir füzeleri, saatte 550 mil hızla 98 ila 164 fit yükseklikte uçar.

HACM hipersonik bir silahtır, yani Mach 5 veya daha hızlı uçar - ancak tam olarak ne kadar hızlı uçacağını bilmiyoruz. Havadan havaya füzeler gibi atmosferde kalan füzelerin çoğu Mach 3+ civarında zirveye çıkıyor. SCIFiRE, bir scramjet motorunu Mach 8'e kadar hızlarda test eden önceki HIFiRE programından türemiştir.

HACM, bir scramjet motoru kullanan dünyanın ilk operasyonel silah sistemi olacak. Turbofan motorları gibi, scramjet'ler de yakıt olarak kullanmak için çevredeki atmosferden oksijen alır. İkisi arasındaki en önemli farklardan biri, bir turbofan motorunun oksijeni ses altı hızlarda, bir scramjet ise süpersonik hızlarda toplamasıdır. Daha fazla oksijen, scramjet motoru için daha fazla yakıt anlamına gelir ve bu da füzeyi daha da hızlı hareket ettirmesini sağlar. NASA'ya göre, scramjet motorları en az Mach 15'te çalışmalıdır. Bu, saatte 11.509 mil anlamına gelir veya Dünya'yı yaklaşık iki saatte çevreleyecek kadar hızlıdır.

AA12m2Zq.img?w=768&h=512&m=6

Hipersonik silahlar, savaştaki yeni sıcaklıktır. Nükleer savaş başlıkları taşıyan balistik füzeler hipersonik hızlarda hareket ederek hedeflerini saatte 15.000 mil hızla etkilediğinden, nükleer güçlerin çoğu teknik olarak yarım yüzyıl veya daha uzun süredir hipersonik silahlara sahip. Bu yeni nesil hipersonik silahlar, doğası gereği -en azından şimdiye kadar- nükleer olmaması ve konvansiyonel bir savaşta hemen kullanılması bakımından farklıdır.

HACM hakkında bilmediğimiz çok şey var. Gerçekten ne kadar hızlı uçtuğunu veya ne kadar uzağa uçtuğunu bilmiyoruz. Tek bildiğimiz, bir savaş uçağı tarafından taşınabilecek kadar küçük olduğu ve 2027'ye kadar hazır olacağı. Kesin olan bir şey var: HACM garip ve bunun için daha iyi bir isme ihtiyacımız var.

Kaynak: Popular Mechanics 

missile-1143116.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.