Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bilim insanları, bir yılın 8,5 gün olduğu potansiyel olarak yaşanabilir bir gezegen buldu


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bilim insanları, bir yılın 8,5 gün olduğu potansiyel olarak yaşanabilir bir gezegen buldu

AA11JpZt.img?w=768&h=432&m=6

Bilim adamları, Dünyamızdan yaklaşık 100 ışıkyılı uzaklıkta iki 'süper Dünya' tipi gezegen keşfettiler.

İki gezegenin, çevresinde gezegenlerin tespit edildiği küçük, serin bir yıldız olan TOI-4306 veya SPECULOOS-2'nin yörüngesinde olduğu bulundu.

Astrofizikçi Laetitia Delrez liderliğindeki uluslararası bir bilim adamları ekibi tarafından yapılan keşif, Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınlandı.

İlk gezegen, LP 890-9b veya TOI-4306b, sistemin en içteki gezegenidir ve başlangıçta, yakındaki yıldızların yörüngesinde dönen ötegezegenleri aramaya adanmış bir uzay görevi olan, Nasa'nın Transit Exoplanet Survey Satellite (TESS) tarafından tanımlandı.

Uzay ajansının en yeni uzay teleskobu, Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), özellikle güneş sistemimizin dışındaki yabancı dünyalar olan sözde ötegezegenleri aramak için inşa edildi.

Dünya'dan yaklaşık %30 daha büyük olan bu gezegen, yıldızın etrafındaki dönüşünü sadece 2,7 günde tamamlıyor.

AA11J0Ac.img?w=768&h=768&m=6

Liège Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bu gezegeni doğrulamak ve karakterize etmek ve ayrıca sistemi 'kaçırmış' olabilecek diğer gezegenler için derinlemesine araştırmak için yer tabanlı SPECULOOS (Yaşanabilir Gezegenleri Tutun ULtra-cOOl Yıldızları Arayın) teleskoplarını kullandılar. TESS tarafından.

Delrez, "TESS, binlerce yıldızın parlaklığını aynı anda izleyerek, yıldızlarının önünden geçen gezegenlerin neden olabileceği hafif karartmalara bakarak, geçiş yöntemini kullanarak ötegezegenleri arar" diye açıkladı.

'Ancak, tespit edilen adayların gezegensel yapısını doğrulamak ve boyutlarının ve yörünge özelliklerinin ölçümlerini iyileştirmek için genellikle yer tabanlı teleskoplarla bir takip gereklidir,'

Bu takip, ışıklarının çoğunu yakın kızılötesinde yayan ve TESS'in oldukça sınırlı bir duyarlılığa sahip olduğu LP 890-9 gibi çok soğuk yıldızlar söz konusu olduğunda özellikle önemlidir.

Buna karşılık, SPECULOOS konsorsiyumunun teleskopları, yakın kızılötesinde çok hassas kameralar sayesinde bu tür yıldızları yüksek hassasiyetle gözlemlemek için optimize edilmiştir.

AA1154Vf.img?w=768&h=432&m=6

'SPECULOOS'un amacı, TRAPPIST-Güney teleskopumuzla yaptığımız bir pilot proje sayesinde 2016 yılında keşfettiğimiz TRAPPIST-1 gezegen sistemi gibi güneş çevresindeki en küçük ve en havalı yıldızlardan geçen potansiyel olarak yaşanabilir karasal gezegenleri aramaktır. ' dedi SPECULOOS projesinin baş araştırmacısı Michaël Gillon.

Bu tür gezegenler, Nasa'nın James Webb teleskobu gibi büyük gözlemevleri ile olası yaşam izleri için atmosferlerinin ayrıntılı çalışmalarına özellikle uygundur.

LP 890-9'un gözlemleri yalnızca ilk gezegenin doğrulanmasına yardımcı olmakla kalmadı, aynı zamanda daha önce bilinmeyen ikinci bir gezegenin tespit edilmesini de mümkün kıldı.

Bu ikinci gezegen, SPECULOOS-2c, birincisine benzer boyuttadır ve Dünya'dan yaklaşık %40 daha büyüktür, ancak yaklaşık 8,5 günlük daha uzun bir yörünge periyoduna sahiptir ve onu yıldızının etrafında "yaşanabilir bir bölge" içine yerleştirir.

"Bu gezegen yıldızına çok yakın, Güneşimizin etrafındaki Merkür'ünkinden yaklaşık 10 kat daha kısa bir mesafede dolanıyor olsa da, aldığı yıldız ışınımı miktarı hala düşük ve gezegenin yüzeyinde sıvı su bulunmasına izin verebilir, yeterli bir atmosfere sahip olması şartıyla," dedi makalenin ana yazarlarından biri olan Francisco J. Pozuelos.

Bunun nedeni, LP 890-9 yıldızının Güneş'ten yaklaşık 6,5 kat daha küçük olması ve yıldızımızınkinin yarısı kadar bir yüzey sıcaklığına sahip olmasıdır. Bu, LP 890-9c'nin yıldızına, Dünya'nın Güneş'e olduğundan çok daha yakın olmasına rağmen, neden hala yaşam için uygun koşullara sahip olabileceğini açıklıyor,'

LP 890-9c, James Webb teleskobu tarafından incelenecek potansiyel olarak yaşanabilir karasal gezegenler arasında ikinci en uygun hedeftir.

Metro'nun Haber Güncellemeleri bültenine kaydolarak bilmeniz gereken en son haberleri, iyi hissettiren hikayeleri, analizleri ve daha fazlasını alın

Kaynak: Metro

galaxy-11098.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.