Gönderi tarihi: 7 Eylül , 2022 2 yıl Admin Ahh, Neden Bu Kadar Gazlıyım? GI Dokümanlarına Göre 8 Yaygın Neden Gaz çıkarmak hayatın bir gerçeğidir; herkes bunu yapıyor ve aslında birinin hiç gaz çıkarmaması, yapmasından daha fazla endişe verici olurdu. Ancak gaz, normal olduğunu düşündüğünüzden daha fazla yaşadığınız bir şeyse, giderilmesi zor bir sorun olabilir. Gastro Health'de kurul onaylı bir gastroenterolog olan Dr. Leon S. Maratchi, "Gazlanma ve şişkinlik, hastaların gastroenterolog ofisinde tanımladığı en yaygın semptomlardan bazılarıdır" diyor. Kurul onaylı bir gastroenterolog ve Massachusetts General Hospital'daki Gastrointestinal Motilite Laboratuvarı direktörü Dr. Kyle Staller, MD, MHP, bunun hastalardan da duyduğu en önemli şikayet olduğunu söylüyor. Hastalar kendisine sürekli gazlı hissettiklerini ifade ettiklerinde, önce onlardan ne anlama geldiklerini tam olarak açıklamalarını ister. Dr. Staller, bazı insanlar için gazlı olmanın çok fazla geğirme anlamına geldiğini söylüyor. Diğerleri için, GI yolunda şişkinlik ve anormal miktarda gaz hissetmek anlamına gelir. Bazıları öncelikle şişkinlikle ilgilenir. Bazı insanlar düzenli olarak sabahları gazlılık yaşar, bazıları ise geceleri. Bir gastroenterologla görüştüğünüzde, ne demek istediğiniz konusunda net olmanız önemlidir. Ve utanmana gerek yok; sonuçta gazdan bahsetmek onların işi. Gazlılığı nasıl tanımlarsanız tanımlayın, her iki doktor da suçlu olarak düzenli olarak ortaya çıkan bazı nedenler olduğunu söylüyor. Gazlılık için buldukları ilk sekiz neden aşağıdadır. Gazlı Hissetmenin 8 Yaygın Nedeni 1. Yakın zamanda fiber tüketiminizi artırdınız Lif, sağlık için önemli bir besindir ve insanların büyük çoğunluğunun yeterince yemediği bir besindir. Ancak Dr. Staller, birinin lif alımını kısa sürede önemli ölçüde artırmasının gazlı hissetmeye yol açabileceğini söylüyor. Bunun nedeni, sindirim sistemlerinin aynı anda çok fazla işlemeye alışık olmaması olduğunu söylüyor. Dr. Maratchi, “Günde 70 gramdan fazla, çok fazla lif tüketirsek şişkinlik ve gaz oluşabilir. Lif, bağırsak hareketlerini daha büyük ve hacimli hale getirir ve ayrıca fermantasyonu ve gaz oluşumunu destekler. Bu nedenle aşırı lif alımı gaz oluşumuna neden olur.” Dr. Staller, gazlılığın lifi hayatınızdan çıkarmanın bir işareti olmaması gerektiğini vurguluyor. Bunun yerine, alımınızı yavaş yavaş artırmanızı söylüyor. Dr. Maratchi, lif açısından zengin öğünlerle birlikte su içmenin de lifi seyrelterek sindirim sistemini kolaylaştırdığını söylüyor. 2. FODMAP gıdalarına karşı hassassınız FODMAP, fermente edilebilir oligo-, di- ve monosakkaritler ve polioller anlamına gelir. Dr. Staller, FODMAP gıdalarının öncelikle vücuttaki bakterilerin fermente edip gaza dönüştüğü karbonhidratlar olduğunu açıklıyor. Bu nedenle FODMAP gıdalarının diğer gıda türlerine göre gaz oluşumuna neden olma olasılığının daha yüksek olduğunu söylüyor. Bu nedenle, bir GI doktoru, düzenli olarak gaz sorunu yaşayan birine düşük FODMAP diyeti önerebilir. Dr. Staller, düşük FODMAP diyetine bağlı kalmanın oldukça kısıtlayıcı olduğunu ve besin açısından zengin birçok gıdayı kişinin diyetinden çıkardığını söylüyor. Bu nedenle, uzun vadeli takip etmek anlamına gelmez. Ayrıca, birisi yalnızca belirli FODMAP türlerine duyarlı olabilir ve tüm FODMAP türlerini diyetlerinden çıkarmaları gerekmez. Çok karmaşık olduğu için Dr. Staller, hem bir GI doktoru hem de bir diyetisyen veya beslenme uzmanı ile çalışmayı önerir. Bu şekilde, ihtiyaç duyduğunuz tüm besinleri almaya devam ettiğinizden ve ayrıca düşük FODMAP diyetinden geçiş planı için çalıştığınızdan emin olabilirsiniz. 3. Süt ürünlerine karşı hassassınız “Peyniri kim kesti?” sorusunun bir karşılığı var; Her iki doktor da birçok insanın gaz oluşumuna neden olabilecek laktoz içeren gıdalara duyarlı olduğunu söylüyor. "İnsanlar, diğer türlerden yetişkinliğe kadar doğrudan süt içen tek memelidir. Çocuklar olarak, ince bağırsağımızda, sütte bulunan şeker olan laktozu sindirmeye yardımcı olan laktaz adlı bir enzime sahibiz. Yaşlandıkça, laktaz üretimi azaldıkça vücudumuzun laktozu sindirme yeteneği de azalır” diyor Dr. Maratchi. "Bu nedenle süt, peynir ve dondurma gibi süt ürünleri tüketmek şişkinliğe, gaza, gaza ve mide bulantısına neden olabilir." Anlayabiliyorsanız, süt ürünleri yemeden önce bir laktoz takviyesi almanızı önerir. Neyse ki, piyasada da süt içermeyen alternatifler sıkıntısı yok. 4. Başka bir tür gıdaya karşı hoşgörüsüz veya hassassanız Süt ürünleri yaygın bir hassasiyet olsa da Dr. Staller, diğer hassasiyetlerin veya intoleransların da gaz oluşumuna neden olabileceğini söylüyor. "Örneğin, biri glütene karşı toleranssızsa, buğday veya başka glüten içeren yiyecekler yemek potansiyel olarak gaz oluşumuna neden olabilir" diyor. Belirtilerinize neyin neden olduğundan emin değilseniz, bir yemek günlüğü tutmanızı, ne yediğinizi ve sonrasında nasıl hissettiğinizi yazmanızı önerir. 5. Yiyecek veya içeceğinizde yapay tatlandırıcı var Yemeğinizi soda, Splenda katkılı kahve veya yapay tatlandırıcı içeren başka bir içecekle tamamlamayı seviyorsanız, gazlı hissetmenizin nedeni bu olabilir. Dr. Staller, özellikle sorbitolün (genellikle diyet gazlı içeceklerde ve meyve sularında bulunur) hemen hemen hiç kimse tarafından iyi sindirilmediğini söylüyor. Birçoğunun farkında olmadığı sinsi bir gazlanma nedenidir. Ek olarak, Dr. Maratchi, gazlı içeceklerin bazı insanlar için gaz oluşumuna neden olabileceğini ve diyet sodayı iki katına çıkarabileceğini söylüyor. “Karbonatlı içecekler midemize karbondioksit şeklinde hava vererek gazoz, maden suyu veya bira tükettikten sonra şişkinliğe ve geğirmeye neden oluyor” diyor. 6. Adetinizden hemen önce Dr. Staller, adet gören kadınlarda adet görmeden hemen önce gazlı hissetmenin alışılmadık bir durum olmadığını söylüyor. Bunun, dalgalanan hormonlardan kaynaklandığını söylüyor. Bir çalışma, çalışma katılımcılarının yüzde 73'ünün (tüm adet gören ve mide-bağırsak rahatsızlıkları öyküsü olmayan kadınlar) adet döneminden önce veya sırasında en az bir GI semptomu bildirdiğini buldu. 7. Çok hızlı yiyorsun Dr. Maratchi, "Hepimiz öğle yemeğini çok hızlı yiyen birini tanıyoruz, özellikle de kaçıyorsa veya zamanı kısıtlıysa," diyor. Yemeğimizi 'soluduğumuzda' yemek yerken havayı yuttuğumuzu açıklıyor. “Bu hava midemizde sıkışıp gaza, şişkinliğe ve hazımsızlığa neden olabilir” diyor. Bunu yemek yerken yavaşlamak için bir işaret olarak kabul edin. 8. IBS, SIBO veya başka bir gastrointestinal sorununuz olabilir Daha önce vurgulanan tüm potansiyel gaz oluşumu nedenlerine ek olarak, doktorlar bunun irritabl bağırsak sendromu (IBS), ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi (SIBO) veya başka bir gastrointestinal sorunun bir göstergesi olabileceğini söylüyorlar. Bu, gazlılık düzenli olarak yaşadığınız bir şeyse, bir GI doktoruyla konuşmanın önemli olmasının bir başka nedenidir. Onların yardımıyla, altta yatan sorunu tespit edebilir ve bir tedavi planı oluşturabilirsiniz. Gazın normal olduğunu ve herkesin yaşadığı bir şey olduğunu tekrarlamakta fayda var. Ancak gazlı hissetmek normal hayatınızı yaşamanıza engel oluyorsa, bu konuda bir doktora görünmenin zamanı gelmiştir. Onların yardımıyla gazlılığınız geçecek. Kaynak: Parade
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.