Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Narsisizm Gerçekten Ne Anlama Geliyor?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Narsisizm Gerçekten Ne Anlama Geliyor?

Birkaç yıl önce, arkadaşlarınız boktan eski sevgililerini tarif ettiğinde, onlara manipülatör, dolandırıcı, zorlayıcı yalancılar, kendini takıntılı poz verenler veya yukarıdakilerin bir karışımı diyebilirlerdi. Ancak bugün, aynı özellik grubunu tanımlamak için farklı bir kelime kullanılabilir: narsist.

AA11jXnE.img?w=768&h=768&m=6&x=411&y=281

Eskiler bir yana, görünüşe göre herkes bir narsistle -ebeveyn, kardeş, öğretmen, oda arkadaşı ya da arkadaş- karşılaşmıştır. Ve bunun hakkında konuşmak istiyorlar. #narsist etiketli videolar TikTok'ta 5,3 milyar kez görüntülendi; narsistler tarafından yetiştirilen ve narsist istismardan kurtulan insanlara ayrılmış alt dizinler var. Narsisizm hakkında artan farkındalık iyi bir şey olsa da - örneğin, narsisistik eğilimleri olan biriyle romantik bir ilişki içinde olduklarını fark etmelerine yardımcı olabilir - narsisistik davranışın içeriğin çoğundan daha nüanslı olduğunu anlamak da önemlidir. Psikologlar, internette gezinmenin sizi inandıracağını söylüyor.

Açık olmak gerekirse, bugün insanlar birinden narsist olarak bahsettiklerinde, tipik olarak "kendini ilgilendiren kişi" anlamına gelen sıfatı kullanmıyorlar. (Terim, kendi yansımasına aşık olan bir tanrının oğlu olan Narcissus'un Yunan mitolojisinden türetilmiştir.) Daha ziyade, "narsisistik kişilik bozukluğu"nda olduğu gibi narsist anlamına gelir; hayranlık ihtiyacı ve empati eksikliği. Söz konusu kişinin gerçek, teşhis edilmiş NPD'si olduğunu ima etmiyorlarsa, en azından yapabileceklerini belirtiyorlar.

Bir kişi NPD teşhisi koymadan narsisizm belirtileri gösterebilir. PsyD'nin yönetmeni Beth Pausic, "Narsizm bir dizi davranıştır. Bu, bir spektruma giren bir şeydir, bu nedenle bir kişi bu özelliklerden ve davranışlardan bazılarıyla kendini gösterebilir, ancak narsisistik kişilik bozukluğu teşhisi için kriterlere ulaşamaz," diye açıklıyor PsyD. Hims & Hers'te davranışsal sağlık.

Bununla birlikte, tanıştığımız her bencil, kayıtsız kaybeden otomatik olarak narsist olarak damgalanamaz. Bazıları klinik olarak narsistik davranış belirtileri gösterebilir, evet. Ama bazen, korkunç eski sevgilin ya da patronun, toksik bir ilişkinin sadece yarısıdır. Dr. Pausic, "narsisizm" terimini "bencil pislik"in kısaltması olarak ele almanın, NPD'nin gerçekte ne olduğu konusunda yanlış anlamalara yol açabileceğini söylüyor.

Narsisistik kişilik bozukluğu olan kişilerin en yaygın özellikleri, narsisizm türleri ve biriyle ilişkiye girerseniz nasıl başa çıkacağınız da dahil olmak üzere, narsisizm ve NPD hakkında bilmeniz gereken her şeyi ortaya koymanıza yardımcı olan psikologlarla konuştuk. narsisizm ile.

Narsisizm Gerçekten Nedir?

Narsisizm veya NPD, onu borderline kişilik bozukluğu veya histrionik kişilik bozukluğu ile aynı "aile" bozukluklarına sokan bir kişilik bozukluğu türüdür. Amerikan Psikiyatri Birliği, narsistik kişilik bozukluğunu "başkaları için hayranlık duyma ve empati eksikliği örüntüsü" olarak tanımlar. New York City merkezli bir nöropsikolog olan PsyD ve Comprehend the Mind'ın direktörü Sanam Hafeez, tipik olarak, narsistik kişilik bozukluğu olan insanlar bencil ve ben-merkezcidir ve aynı zamanda manipülatiftir ve diğer insanlar üzerinde kontrol sahibidir, diye açıklıyor.

Mayo Clinic, NPD'nin belirti ve semptomlarının bir listesini düzenler. Bu durumdaki kişiler sürekli onay gerektirebilir, başarılarını abartabilir, konuşmaları tekellerine alabilir ve sadece kendileri gibi "üstün" insanlarla takılmak ve aşağılık olarak gördükleri insanları küçümsemek isteyebilirler. Eleştiriye aşırı tepkiler verebilirler ve duygularını kontrol etmekte zorlanabilirler. Dr. Hafeez, "Eşiniz kendisine aşırı takıntılıysa, sürekli dikkat gerektiriyorsa, her zaman haklı olduğuna inanıyorsa, eleştiriye açıksa ve üstünlük kompleksi varsa, bir narsistle ilişki içinde olabilirsiniz" diyor. Ancak bireyler farklı semptomlara ve semptom şiddetine sahip olabilir, bu nedenle bir sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından resmi bir teşhis konması çok önemlidir.

Narsistik kişilik bozukluğu teşhisi konmak için sadece TikTok'ta gördüğünüz işaretlere dayanarak gidemezsiniz. Dr. Pausic, "Narsistik kişilik bozukluğu, standart bir klinik veya psikiyatrik görüşme kullanılarak teşhis edilir" diye açıklıyor. Ruh sağlığı uzmanı kişiyle kişilerarası ilişkileri, düşünceleri ve davranış kalıpları hakkında görüşecek ve resmi bir teşhis koymak için DSM'deki (Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı) kriterlerini kullanacaktır.

Narsisizmin Sebebi Nedir?

Uzmanlar kesin olarak söyleyemezler, ancak duruma büyük olasılıkla genetik, ebeveynlik ve çevrenin bir kombinasyonu neden oluyor. Dr. Pausic, "Bazı araştırmacılar, narsistik kişilik bozukluğu geliştiren kişilerin genetik bir bağa, ihmal ve istismar, aşırı övgü ve ebeveynin aşırı hoşgörüsü veya tutarsız ebeveynlik ile karakterize travmatik bir çocukluk dönemine sahip olabileceğini öne sürdüler" diye açıklıyor.

2020'de yayınlanan bir Chicago Tıp Üniversitesi araştırması, narsistik kişilik bozukluğu olan kişilerde kan dolaşımında yüksek düzeyde oksidatif stres tanımladı. Oksidatif stres, serbest radikaller olarak bilinen zararlı maddelerin seviyeleri çok yükseldiğinde ortaya çıkar ve vücuda ve beyne zarar verir. Çalışma yazarları, stresin NPD'nin gelişimine katkıda bulunup bulunmadığını veya NPD'li kişilerin uzak görünmelerine rağmen çevrelerine karşı aşırı tepkili olup olmadıklarını ve bu da aşırı strese neden olup olmadığını bilmiyorlar. Ancak bu, araştırmacıların daha fazlasını keşfetmekle ilgilendikleri bir alan.

Narsisizm Belirtileri Nelerdir?

Narsisizmin kırmızı bayrakları kişiden kişiye değişir ve belirli noktalarda gizlenebilir ancak Dr. Pausic ve Dr. Hafeez dikkat edilmesi gereken 13 ana işaretin şu şekilde olduğunu söylüyor:

  1. Kendini önemseme, hak etme ve kibir duyguları da dahil olmak üzere aşırı şişirilmiş bir benlik duygusu
  2. Yakışıklı, güçlü veya başarılı olmakla ilgili sık düşünceler
  3. Aşırı hayranlık ve dikkat ihtiyacı
  4. Başkalarının "üstünde" olduklarına inanmak
  5. Başkalarına karşı kişisel sorumluluk eksikliği
  6. Eleştiriye olumsuz yanıt vermek
  7. Başkalarının onlara her ne isterlerse vermelerini veya her ihtiyaçlarına yönelmelerini beklemek
  8. Başkalarından yararlanmak veya başkalarını sömürmek
  9. Başkalarının ihtiyaçları, arzuları veya duyguları için empati eksikliği
  10. Başkalarını kıskanmak veya diğer insanların onları kıskandığına inanmak
  11. Kişisel veya romantik ilişkilerde insanları aydınlatmak ve duygularını geçersiz kılmak
  12. Duygusal istismar, manipülasyon veya suçluluk duygusu
  13. Fiziksel istismar, bazı durumlarda

Narsisizm Türleri Nelerdir?

İki kapsayıcı narsisizm türü vardır; ilki, bazen aleni narsisizm olarak adlandırılan büyüklenmeci narsisizmdir. Bu, çoğu insanın en azından biraz aşina olduğu "klasik" narsisizm türüdür. Büyüklenmeci narsisizmi olan insanlar daha dışa dönüktür. Dr. Hafeez, "Ayrıca üstünlük duygularına ve bir 'tanrı' kompleksine sahipler" diyor.

Başka bir tür, bazen gizli narsisizm olarak adlandırılan savunmasız narsisizmdir. Biraz daha ince olan davranışları içerir (bu kişiyle kişisel bir ilişkinin derinliklerine girene kadar fark etmeyebilirsiniz). Dr. Hafeez, "Kırılgan narsistler daha yüksek düzeyde nevrotikliğe sahip olma eğilimindedir ve [kişiyi sevdiğinize veya ihtiyaç duyduğunuza dair] daha fazla güvenceye ihtiyaç duyarlar," diye açıklıyor Dr. Hafeez.

Kötü huylu narsisizm, teşhirci narsisizm veya kayıtsız narsisizm gibi başka kategoriler de görebilirsiniz. Dr. Hafeez, bunların artık yaygın olarak kullanılmadığını, ancak bazı psikologların bunları müşterileri tanımlamak için kullandığını söylüyor. "Büyüklenmeci ve savunmasız narsisistik özelliklerden daha fazla yıkmak her zaman gerekli değildir" diyor. "Sonuçta, psikolog tipine ve NPD üzerinden çalışma biçimlerine bağlı."

Narsisizm Tedavi Edilebilir mi?

Kısa cevap evet, narsistik kişilik bozukluğu ve narsist davranışlar, tipik olarak çok sayıda terapi ile tedavi edilebilir. Bazen bir psikiyatrist, aşırı duygudurum dalgalanmaları olan narsisistik kişilik bozukluğu olan kişiler için antidepresanlar veya duygudurum düzenleyiciler de reçete edebilir, ancak NPD için tıbbi bir "tedavi" yoktur.

Ancak Behavioral Medicine dergisinde yayınlanan araştırma, düşük öz-farkındalık ve diğer insanları suçlama eğilimi de dahil olmak üzere narsisizmin temel özelliklerinin, terapideki kötü sonuçlarla ve davranış değişikliklerine doğru ilerleme eksikliğiyle ilişkili olduğunu belirtiyor. NPD'li kişi bile ilk etapta terapiye girer. Dr. Hafeez, "Tedavi konusunda savunmacı hissetmek yaygındır, ancak açık fikirli olmak, hedeflerinize odaklanmak ve bir terapi planına bağlı kalmak, narsistin değişim girişiminde bulunma yolunu olumlu yönde etkileyecektir" diyor.

Ancak iyileşme zor olsa da imkansız değildir. Narsistik kişilik bozukluğu veya bu bozukluğun özellikleri olan biri gerekli kişisel çalışmayı yapmaya açık olduğunda, bir terapist onların davranışlarının ve duygularının temel nedenlerini anlamalarına, sağlıklı ve dengeli benlik saygısı geliştirmelerine ve empati duygularını geliştirmelerine yardımcı olabilir. ve başkalarıyla olan ilişkileri, diye açıklıyor Dr. Pausic.

"Narsist" Terimi Neden Şu Anda Bu Kadar Popüler?

Sosyal medya, özellikle TikTok ile, influencerlar ve ruh sağlığı profesyonelleri, farklı ruh sağlığı konuları ile ilgili yaşanmış deneyimlerini paylaşabiliyor ve ipuçları sunabiliyor. Bu, özellikle insanların uğraşabileceği akıl sağlığı sorunları konusundaki farkındalık hakkında, sohbeti sürdürmek için büyük ölçüde yardımcı ve iyi bir yoldur. Narsisizm ve NPD'ye önceden aşina olmayan insanlar için, yaşadıkları deneyimler hakkında konuşan insanları bulmak son derece doğrulayıcı olabilir.

Ancak olumsuzluklar da var. Ne de olsa sosyal medya, nüansları aşmada en iyisi değil. The Canadian Journal of Psychiatry'de yayınlanan ve TikTok'taki DEHB içeriğini inceleyen yakın tarihli bir çalışmada, araştırmacılar, durumla ilgili en popüler 100 TikTok'tan yüzde 52'sinin yanıltıcı olarak sınıflandırılabileceğini buldu; Bunların yüzde 71'i, belirli psikiyatrik semptomların (anksiyete, depresyon, öfke, ilişki çatışmaları, ayrışma ve ruh hali değişimleri dahil) DEHB'ye özgü olduğunu ima ederken, aslında birkaç farklı nedeni olabilir.

TikToks veya NPD ile ilgili diğer sosyal medya gönderileri benzer şekilde basit olabilir. Yanlışlıkla, nispeten yaygın olan veya diğer sorunlara kolayca atfedilebilen davranışların, özellikle de bir ilişkinin sona ermesi bağlamında onlardan bahsettiğinizde, her zaman NPD'nin kırmızı bayrak işaretleri olduğunu ima edebilirler. Los Angeles'taki Peace Over Violence'da danışmanlık hizmetleri ve travma kurtarma müdürü Wendy Blanco, verilen tavsiye veya bilgilerin narsisistik kişilik bozukluğu veya diğer kişilik bozuklukları olan kişileri önemsizleştiriyor veya hatta kötüleştiriyor olabileceğini söylüyor. Dahası, Dr. Pausic, TikTok hakkındaki bilgilerin sertifikalı akıl sağlığı uzmanlarından gelmeyebileceğini ve doğrudan yanlış bilgiler içerebileceğini ekliyor.

Sonuçta, bu siyah veya beyaz bir sorun değil. Akıl sağlığı sorunları hakkında daha fazla farkındalık ve konuşma genellikle olumlu bir şeydir. Ancak, sosyal medyanın sınırlamalarının farkında olmak ve gördüğünüz içeriği gerçek değerinden almak yerine, sertifikalı bir akıl sağlığı pratisyeninden aldığınız tüm bilgileri incelediğinizden emin olmak önemlidir.

Narsisizmi Olan Biriyle Nasıl Başa Çıkılır?

Teşhis edilebilir NPD'leri olsun ya da sadece durumla ilişkili belirli özellikleri olsun, narsisizmi olan birçok insan var. Amerikan Psikiyatri Dergisi'nde 2015 yılında yayınlanan klinik istatistikler, nüfusun yüzde bir ila yüzde 17'sinin narsisistik kişilik bozukluğuna sahip olduğuna işaret ediyor ve en yaygın grup 20'li yaşlarındaki genç, bekar erkekler. Narsisizmi olan biriyle uğraştığınızdan şüpheleniyorsanız, bu uzman destekli ipuçları yardımcı olabilir.

1. Neyi kontrol edebileceğinizi ve neyi kontrol edemeyeceğinizi fark edin.

Dr. Pausic, narsisizmi olan çoğu insanın doğuştan öz farkındalığa sahip olmadığını ve "davranışlarına ilişkin sınırlı bir kavrayışa sahip olduğunu" söylüyor. "Yani, bu ne kadar zor görünse de, eylemlerini kişisel olarak almamaya çalışın." Kötü davranışlara katlanman gerektiğini söylemiyor. Ancak, narsisizmi olan biriyle anlaşamadığınızı hissediyorsanız, pekala öyle olmayabilirsiniz - ama bu doğru şeyleri söylemediğiniz veya yapmadığınız için değil; durumlarının ayırt edici bir belirtisidir.

2. Bir destek sistemi oluşturun.

Bu, terapiyi, güvendiğiniz arkadaşlarınızı ve ailenizi veya çevrimiçi destek gruplarını içerebilir. Blanco, "Genel olarak bir ilişkinin dışında güvenli alanlara sahip olmak gerçekten önemli ve sağlıklıdır" diyor.

3. Ne zaman ayrılacağınızı bilin.

Blanco, "NPD ile yaşayan bir kişinin hayatında çok fazla kaos var. Kaostan beslenirler ve bu, o kişiyi alakalı tutmak içindir" diyor. Narsistik kişilik bozukluğu olan herkes istismarcı olmasa da, bazıları istismarcıdır, diye açıklıyor. Hayatınızdaki biri herhangi bir şey üzerinde - kararlarınız, diğer ilişkileriniz, mali durumunuz ve hatta düşünceleriniz ve duygularınız gibi - kontrol edici davranışlar sergiliyorsa, bu ilişkiden temelli olarak çıkma zamanının geldiğinin büyük bir işaretidir. Aynı şey diğer herhangi bir psikolojik veya fiziksel istismar için de geçerlidir. Henüz ayrılmak için kendinizi güvende hissetmeyebilirsiniz, bu nedenle sonraki adımları belirlemenize yardımcı olması için (ister bir terapist ister güvenilir bir arkadaş olsun) destek sisteminize güvenin.

Kaynak: PopSugar

self-love-65693.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.