Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kuantum İşlemci / Hesaplama Ateşin Keşfinden Daha Büyük Olacak!


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Kuantum İşlemci / Hesaplama Ateşin Keşfinden Daha Büyük Olacak!

AAYRemu.img?w=624&h=399&m=6

Ateşin keşfinin insanlık tarihindeki en derin devrim olduğu genel olarak takdir edilmektedir. Ve dün, Bank of America'nın (BAC) önemli bir direktörünün, bugünlerde pek kimsenin bahsetmediği bir teknolojinin insanlık için ateşten daha kritik olabileceğini düşündüğünü okudum!

Bu, teknolojik mega trendler söz konusu olduğunda yapabileceğiniz kadar cesur bir iddia. Eğer doğruysa, bu teknoloji herhangi birinin hayatındaki en umut verici ve kazançlı yatırım fırsatı olabilir.

Yönetmenin adı? BofA'nın küresel tematik yatırım araştırması başkanı Haim Israel.

Onun sözleriyle, bu teknoloji “insanlık için ateşten daha büyük, tekerlekten daha büyük bir devrim” yaratabilir.

Bay Israel neden bahsediyor?

İki kelime: Kuantum Hesaplama.

Kuantum Hesaplama Nedir?

Bu atılımın altında yatan fiziğin – kuantum mekaniğinin – oldukça karmaşık olduğunu söyleyerek başlayacağım. Tam olarak anlamak için muhtemelen 500'den fazla sayfa gerekir.

Ama ne yazık ki, bunun yerine Cliff's Notes versiyonunu 500 kelimeyle yapmaktaki en iyi işim.

Yüzyıllar boyunca bilim adamları, klasik mekanik olarak bilinen fiziksel dünyanın yasalarını geliştirdiler, test ettiler ve onayladılar. Bunlar, işlerin nasıl ve neden çalıştığını, nereden geldiklerini vb. bilimsel olarak açıklar.

Fakat 1897'de J.J. Thomson elektronu keşfetti. Ve klasik mekaniğin yasalarına hiç uymayan, süper küçük şeylerden oluşan yeni, atom altı bir dünyayı ortaya çıkardı. Bunun yerine, o zamandan beri kuantum mekaniği olarak bilinen kendi kurallarına uydular.

Kuantum mekaniğinin kuralları, klasik mekaniğinkinden çok tuhaf, neredeyse sihirli iki şekilde farklıdır.

Birincisi, klasik mekanikte nesneler aynı anda bir yerdedir. Ya mağazadasınız ya da evde, ikisi birden değil.

Ancak kuantum mekaniğinde, atom altı parçacıklar, gözlemlenmeden önce teorik olarak aynı anda birden fazla yerde var olabilir. Tek bir atom altı parçacık, biz onu gözlemleyene kadar A noktasında ve B noktasında aynı anda var olabilir. Ve bu noktada, yalnızca A noktasında veya B noktasında bulunur.

Dolayısıyla, bir atom altı parçacığın gerçek "konumu", onun tüm olası konumlarının bir kombinasyonudur.

Buna kuantum süperpozisyonu denir.

AAYRemr.img?w=624&h=230&m=6

İkincisi, klasik mekanikte nesneler sadece aynı zamanda “gerçek” olan şeylerle “çalışabilir”. Kanepeyi hareket ettirmek için hayali bir arkadaş kullanamazsınız. Bunun yerine gerçek bir arkadaşa ihtiyacın var.

Ancak kuantum mekaniğinde, atom altı parçacıkların tüm bu olasılıksal durumları bağımsız değildir. Dolaşmışlar. Yani, eğer bir atom altı parçacığın olasılıksal konumu hakkında bir şeyler biliyorsak, o zaman diğerinin olasılıksal konumu hakkında da bir şeyler biliyoruz. Bu, zaten süper karmaşık olan bu parçacıkların aslında süper karmaşık bir ekosistem oluşturmak için birlikte çalışabileceği anlamına gelir.

Buna kuantum dolaşıklık denir.

Kısacası, atom altı parçacıklar teorik olarak aynı anda birden fazla olasılık durumuna sahip olabilir. Ve tüm bu olasılık durumları, bir görevi yerine getirmek için birlikte -yine, hepsi bir kerede- çalışabilir.

Oldukça vahşi, değil mi?

Klasik mekaniğin bize dünya hakkında öğrettiği her şeye aykırı. Sağduyuya aykırıdır. Ama gerçek bu. Bu gerçek. Ve şimdi, ilk kez, her şeyle ilgili her şeyi değiştirmek için bu eşsiz fenomeni nasıl kullanacağımıza eğiliyoruz…

Bay İsrail'in kuantum hesaplama konusunda bu kadar heyecanlı olmasının nedeni budur. Bu yüzden ateşin keşfinden veya tekerleğin icadından daha devrimci olabileceğini düşünüyor.

Daha fazla anlaşamadım.

Kelimelerimi işaretle. Önümüzdeki birkaç yıl içinde, kuantum mekaniği nedeniyle her şey değişecek. Ve bazı yatırımcılar çok para kazanacaklar.

Kuantum Bilişim Dünyayı Değiştirecek

Kuantum teorisinin incelenmesi, geçtiğimiz yüzyılda büyük ilerlemelere yol açmıştır. Bu özellikle son on yılda doğrudur. Önde gelen teknoloji şirketlerindeki bilim adamları, yeni nesil süper kuantum bilgisayarlar yapmak için kuantum mekaniğinin gücünden nasıl yararlanılacağını anlamaya başladılar. Ve günümüzün en hızlı süper bilgisayarlarından bile sonsuz derecede daha hızlı ve daha güçlüler.

Bay İsrail'in kendi sözleriyle: "Bu on yılın sonunda, [kuantum bilgisayarda] yapabileceğimiz hesaplamaların miktarı, görünür evrendeki atomlardan daha fazla olacak."

Yine, kuantum bilgisayarların arkasındaki fizik oldukça karmaşıktır. Ama bir kez daha, işte benim Cliff's Notes versiyonum.

Günümüz bilgisayarları, klasik mekanik yasalarının üzerine inşa edilmiştir. Yani, verileri "1" veya "0" olarak ikili olarak depolayabilen bit adı verilen bilgiler hakkında bilgi depolarlar.

Peki ya aynı anda hem "1" hem de "0" depoları olmak için süperpozisyondan yararlanmak için bu klasik bitleri kuantum bitlerine - kübitlere - dönüştürebilseydiniz?

Ayrıca, dolaşıklıktan yararlanabilseydiniz ve hesaplamalı vergilendirme sorunlarını çözmek için tüm çok durumlu kübitlerin birlikte çalışmasını sağlasaydınız?

Teorik olarak, günümüzün en gelişmiş süper bilgisayarlarını eskimiş gibi gösterecek kadar çok hesaplama gücüne sahip bir makine yaratırsınız.

Kuantum Hesaplamanın Arkasındaki Olasılıklar
Google, dünyanın en hızlı süper bilgisayarından yaklaşık 158 milyon kat daha hızlı bir kuantum bilgisayar geliştirdi.

Bu hiperbol değil. Bu gerçek bir sayı.

Günümüzün en hızlı bilgisayarlarından bile 158 milyon kat daha hızlı yeni bir kuantum bilgisayar setinin ardındaki olasılıkları hayal edin…

Sonunda filmlerde gördüğünüz yapay zeka seviyesine sahip olacaktık. Günümüzde yapay zekanın en büyük sınırlaması, süper bilgi işlem kapasitesi tarafından kısıtlanan makine öğrenimi algoritmalarının sağlamlığıdır. Bu kapasiteyi genişlettiğinizde, sonsuz derecede iyileştirilmiş makine öğrenimi algoritmaları ve sonsuz derecede daha akıllı yapay zeka elde edersiniz.

Hastalığı ortadan kaldırabiliriz. Gen düzenleme gibi araçlarımız zaten var. Ancak etkinliği, genleri tanımlama, hedefleme, ekleme, kesme ve onarma için temeldeki bilgi işlem kapasitesinin sağlamlığına dayanır. Kuantum bilgi işlem kapasitesini ekleyin ve tüm bunlar saniyeler içinde hatasız bir şekilde gerçekleşir - herhangi biri hakkında her şeyi düzeltmemize izin verin.

Sonunda o milyon millik EV'ye sahip olabiliriz. Pilleri ancak test edebilirsek iyileştirebiliriz. Ve onları gerçek dünyada ancak bu kadar test edebiliriz. Bu nedenle, bir milyon millik pilin kilidini açmanın anahtarı simülasyondan geçiyor. Simülasyonların hızı ve etkinliği, temeldeki bilgi işlem kapasitesinin sağlamlığına dayanır. Bu kapasiteyi 158 milyon kat büyütün ve hücresel simülasyon 158 milyon kat daha hızlı gerçekleşecek.

Buradaki ekonomik fırsatlar gerçekten sonsuzdur.

Bugünün Sorunlarını Çözmek

Gelişmekte olan teknolojik atılımlarla ilgili bir sorunum, genellikle yarının sorunlarını çözmeye odaklanmalarıdır. Ve bugünün sorunlarını çözmek için araçlara ihtiyacımız var.

Ancak kuantum hesaplamanın bu odak noktası yoktur. Bunun yerine, bugünün sorunlarını çözmemize yardımcı olması açısından kritik öneme sahip olduğunu kanıtlayabilir.

Bir milyon millik EV yapımını tekrar gözden geçirelim.

Yükselen petrol fiyatlarıyla tanımlanan küresel bir enerji krizinin ortasındayız. Sonuç olarak, hepimiz benzin için galon başına 5 dolardan fazla ödüyoruz. Bu gerçek dışı. Ve herkese zarar veriyor.

Tabii ki nihai “düzeltme” herkesin elektrikli araç satın almasıdır. Ancak EV'ler bugün teknolojik olarak sınırlıdır. Ortalama olarak, yaklaşık 250 mil sürüş mesafesinde maksimuma çıkarlar. Ve ayrıca oldukça pahalılar.

Kuantum hesaplama bunu değiştirebilir. Çok yakında bir milyon millik EV yaratmamıza izin verebilir. Ayrıca malzeme simülasyonu ve pil optimizasyonu modellemesi sayesinde EV üretim maliyetlerini de önemli ölçüde azaltacaktır.

AAYRizS.img?w=728&h=400&m=6

Başka bir deyişle, kuantum hesaplamanın yardımıyla, tek bir şarjla 1000 mile kadar gidebilen 15.000 dolarlık EV'lerden sadece birkaç yıl uzakta olabiliriz.

Gerçekten de Hyundai (HYMTF) ve Volkswagen (VWAGY) gibi otomobil üreticileri, yeni nesil yüksek performanslı, düşük maliyetli EV'ler yapmak için şimdiden kuantum bilgisayarları kullanıyor. Bunlar, benzinli arabanıza kadar gidebilen ve ondan daha ucuza mal olan EV'ler!

Ve bunlar, bugünün 70.000 dolarlık Tesla'ları veya 100.000 dolarlık Lucid (LCID) arabaları değil, dünyayı değiştirecek araçlar. Dünyayı değiştirecek EV'ler 1.000'den fazla mil yol kat edecek ve 15.000 dolardan daha ucuza mal olacak.

Kuantum hesaplama, bu EV'leri yapmanın anahtarıdır.

Ne yazık ki tekrar ediyorum: Kuantum hesaplama, dünyaya 10 yıl içinde yardımcı olacak bir bilimkurgu projesi değil. Bugün dünyanın sorunlarını çözmeye yardımcı olabilecek çığır açan bir teknoloji!

Ve en uygun uygulama? Elektrikli araçlar.

Son Söz

Kuantum bilişim, internetten bu yana en küçümsenen, en dönüştürücü teknolojik atılımdır.

Aslında, internetten daha büyük olabilir. Bay İsrail'in dediği gibi, ateşin keşfinden daha büyük olabilir.

Kuantum hesaplama teknolojisinin ilk somut, katma değerli uygulaması - elektrikli araçlar.

Kuantum hesaplamanın EV Devrimini anlamlı bir şekilde hızlandıracağına gerçekten inanıyoruz. Önümüzdeki birkaç yıl içinde, sonsuza kadar dayanan ve neredeyse hiçbir maliyeti olmayan yeni EV'lerin geliştirilmesine yardımcı olacak.

Tesla'yı unut. Bu kuantum özellikli arabaları yapacak bir sonraki EV üreticileri dalgasına odaklanın.

İster inanın ister inanmayın, bu şirketlerden biri Apple (AAPL).

Evet. Bunu doğru okudun. Dünyanın en büyük şirketinin çok yakında bir elektrikli aracı piyasaya sürmeye hazırlandığı bildiriliyor. Evde çalışan donanım ürünleri yaratma konusundaki uzmanlığı göz önüne alındığında, Apple'ın EV'sinin bizi elektrikli bir geleceğe taşıyacağını düşünüyoruz.

Ve tahmin et ne oldu? Apple otomobilin en önemli teknolojisinin tek tedarikçisi olacağına inandığımız 3 dolarlık bir hisse bulduk.

Rakamlarımıza göre mevcut seviyelerden 40 kat yükselebilir.

10X, 20X veya 30X – 40X değil - her 10.000 doları 400.000 dolara çeviren potansiyel bir yatırım.

Söylemeye gerek yok, bugün duymanız gereken bir fırsat.

Kaynak: Investor Place

black-hole-6274731.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.