Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

İşte Plastik Geri Dönüşüm Sayıları ve Sembolleri Gerçekten Ne Anlama Geliyor?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

İşte Bu Plastik Geri Dönüşüm Sayıları ve Sembolleri Gerçekten Ne Anlama Geliyor?

Amerika geri dönüşüm yapıyor, ancak yeterli değil ve her zaman gerektiği gibi değil. Geri dönüşümün geleceğinin iyileşmesini umabilirken, gerçek şu ki, Çevre Koruma Ajansı'na (EPA) göre şu anda gerçekten geri dönüştürülen plastik miktarı yapılanın sadece %8,7'si. Bu, boş su şişesini geri dönüşüm kutusuna attığınızda gezegeni kurtarmak için üzerinize düşeni yapıyormuş gibi hissetseniz bile, o plastiğin her zaman doğru yere ulaşmadığı anlamına gelir. Ne yazık ki, sorunun bir kısmı, her bir geri dönüşüm sembolünün ve ne anlama geldiğinin genel olarak anlaşılmamasıdır.

geri dönüşüm sembolleri
Tüm plastiklerin üç oklu bir sembolü olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Bunun aslında pek bilinmese de bir adı var: Adı Mobius Döngüsü ve içinde o malzemenin geri dönüştürülmesiyle ilgili ayrıntıları sağlayan bir sayı - bir geri dönüşüm sembolü - var. Bir ev eşyaları tasarım şirketi olan iDESIGN'de ürün geliştirme kıdemli direktörü Mike Scherzer, "Oklar daireselliği ve yeniden kullanımı temsil ediyor" diyor. Mobius Loop'un içinde birden yediye kadar bir numara bulacaksınız. Scherzer, "Geri dönüşüm şirketleri, geri dönüşümün bir sonraki aşamasından önce öğeleri ortak malzeme türlerine göre sıralamak için bu numaraları kullanıyor" diyor.

Bu geri dönüşüm numaralarının ne anlama geldiği hakkında hiçbir fikriniz yoksa, sorun değil. Geri dönüşüm kutunuza hangi öğelerin atılması gerektiğini daha iyi anlamak için her bir geri dönüşüm sembolünün kodunu nasıl çözeceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

AA10CBlM.img?w=700&h=700&m=6

reçine tanımlama kodları

Her geri dönüştürülebilir plastik, birden yediye kadar bir sayı ile kodlanmıştır ve Amerikan Kimya Konseyi'ne göre her kimlik, kullanılan plastik reçinenin türüne dayanmaktadır. Resmi olarak bunlara reçine tanımlama kodları denir.

Kod genellikle evrensel bir geri dönüştürülebilirlik işareti olarak algılansa da, koleksiyoncular her plastik türünü veya numarasını kabul etmez. Yerel kurallarınıza uyun ve yalnızca kabul edilen plastik türlerini geri dönüşüm kutunuza atın; bu, geri dönüşüm sürecini hat boyunca kolaylaştırmaya yardımcı olur ve sonuçta daha başarılı hale getirir.

Geri Dönüşüm #1: Polietilen tereftalat (PET veya PETE)

Şunlarda bulunur: Tek kullanımlık plastik su, soda ve meyve suyu şişeleri, fıstık ezmesi kavanozları, salata sosu şişeleri, yemeklik yağ şişeleri, gargara, şampuan ve sıvı el sabunu şişeleri ve kapları, cam temizleme şişeleri ve tenis topları.

Polietilen tereftalat genellikle PET veya PETE olarak kısaltılır. PET, şeffaflığı, gücü ve sıcaklık stabilitesi nedeniyle çoğu içecek ve gıda ambalajı için popüler bir seçimdir (olduğu gibi, sıcak bir şeyle doldurabilirsiniz). Çoğunlukla kavanozlar ve diğer şişeler şeklinde bulsanız da, özel dereceli PET bazen taşınabilir yiyecek kapları ve fırında veya mikrodalgada ısıtılabilen hazır yemek tepsileri için de kullanılır.

Scherzer, "PET, dünyadaki en geri dönüştürülmüş malzemedir" diyor. PET Reçine Derneği'ne (PETRA) göre, bu özel plastik, Kuzey Amerika'daki hemen hemen her geri dönüşüm merkezinde kabul edilmektedir. Bu reçinenin benzersiz özellikleri, sürekli geri dönüşüm için harika olmasını sağlar. Amerika yılda yaklaşık 1,5 milyar pound PET şişe ve konteyneri geri dönüştürüyor, ancak bu sayı çok daha yüksek olabilir; PETRA, PET geri dönüşüm oranımızın sadece %31 olduğunu tahmin ediyor.

Geri Dönüşüm #2: Yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE)

Bulunanlar: Süt sürahileri, çamaşır deterjanı ve çamaşır suyu kapları, şampuan şişeleri, kesme tahtaları, borular, alışveriş çantaları, ahşap-plastik kompozitler, snowboardlar, ayakkabı kalıpları, 3D baskı filamentleri ve diğer plastik şişeler.

Yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE), sağlam ancak hafif olarak kabul edilir ve çoğu solvente karşı dirençlidir. Neredeyse PET kadar yaygındır.

PET gibi, bu reçinenin özellikleri geri dönüşüm için iyi olmasını sağlar ve çoğu geri dönüşüm merkezinde kabul edilir. Scherzer'e göre, geri dönüştürülmüş HPDE en çok plastik kereste, zemin kaplaması ve banklarda kullanılıyor.

Geri Dönüşüm #3: Polivinil klorür (PVC, Vinil)

Bulunduğu yerler: Borular, boru bağlantı parçaları, tıbbi cihazlar, tel ve kablo yalıtımı, kılıflar ve el çantaları ve daha fazlası.

Geri dönüşüm sembolü 3 olan polivinil klorür (PVC), dünyanın en yaygın olarak üretilen üçüncü sentetik plastik polimeridir. Son derece dayanıklı ve gres, yağ ve diğer kimyasallara karşı dayanıklı PVC, ince ve esnek veya sert (endüstriyel borularda olduğu gibi) yapılabildiğinden borular, boru bağlantı parçaları ve farklı yalıtım türleri için idealdir. Scherzer, otomobilin iç kısımlarında ve koltuk kaplamalarında bulunanlar gibi yumuşak, esnek plastik parçaların yanı sıra bazı elektrik kablolarındaki yalıtım için de kullanıldığını açıklıyor.

Genel olarak PVC geri dönüştürülebilir, ancak kısmen geri dönüşüm işlemi sırasında diğer plastik türlerini potansiyel olarak kirletebilecek kimyasallar içerdiğinden, onu kabul eden bir geri dönüşüm merkezi bulmak zor olabilir. PVC'yi nasıl işlemeniz gerektiğini öğrenmek için yerel atık yönergelerinizi kontrol edin.

Geri Dönüşüm #4: Düşük yoğunluklu polietilen (LDPE)

Bulunduğu yerler: Bakkal poşetleri, çöp poşetleri, meyve suyu kapları, konteyner kapakları, sıkılabilir şişeler, bazı oyuncaklar ve streç film.

Scherzer, "Düşük yoğunluklu polietilen çok yumuşak, esnek bir malzemedir ve genellikle plastik bakkal poşetleri ve gıda depolamak için kullanılan diğer poşetleri yapmak için kullanılır" diyor. "Diğer sert plastiklerle geri dönüşüm akışında karıştırıldığında bazı zorluklara neden olabilir, bu nedenle doğru şekilde geri dönüştürülmesi önemlidir."

HDPE gibi, #4 plastikler çoğu geri dönüşüm merkezinde kabul edilir, ancak LDPE'nin kabulü daha yeni bir gelişmedir, bu nedenle kaldırım kenarında alınıp alınamayacağını görmek için yerel yönergelerinizi kontrol ettiğinizden emin olun. Her zaman olduğu gibi, geri dönüşümden önce eşyaları, özellikle de yiyecek kaplarını iyice yıkadığınızdan emin olun.

Geri dönüştürülmüş LDPE, yer karosu, mobilya, kompost ve çöp kutuları, nakliye zarfları ve daha fazlasını yapmak için kullanılabilir.

Geri Dönüşüm #5: Polipropilen (PP)

Bulunduğu yerler: Yoğurt kapları, ketçap şişeleri, şurup şişeleri, pipetler, çamaşır deterjanı şişe kapakları, halı lifleri, ilaç şişeleri ve bazı su şişeleri.

Esnetildiğinde bile son derece dayanıklı ve strese karşı dirençli olan PP, daha güvenli plastiklerden biridir ve teknik olarak mikrodalgaya uygun hale getiren yüksek bir erime noktasına sahiptir. (Her ne kadar The Healthy, ısıtıldığında plastik sızan potansiyel toksinler nedeniyle PP'yi veya bu konuda herhangi bir plastiği mikrodalgada pişirmeye karşı uyarıyor.)

Polipropilenin genel geri dönüştürülebilirliği açısından ABD, #5 plastiği işlemek için iyi bir donanıma sahiptir ve PP geri dönüştürülebilir. Süpürgelere, çöp kutularına, paletlere, sinyal lambalarına, buz kazıyıcılara, otomatik akü kutularına ve bisiklet raflarına geri dönüştürülebilir.

Geri Dönüşüm #6: Polistiren (PS)

Şunlarda bulunur: Tek kullanımlık kahve fincanları, ambalaj fıstıkları, soğutucular, hazır gıda kapları, köpük tepsiler, CD kutuları, yumurta kartonları ve diğer Strafor ürünleri.

Scherzer, polistiren (PS), sert, katı plastik haline getirilebilen veya Strafor yapmak için "köpük" hale getirilebilen ve daha sonra soğutucular için yalıtım, tek kullanımlık sıcak içecek kapları veya nakliye sırasında eşyaların korunmasına yardımcı olmak için ambalaj olarak kullanılabilen çok yönlü bir plastiktir, diye açıklıyor.

PS birkaç nedenden dolayı sorunludur. Üretildiğinde, özellikle ısıtıldığında potansiyel olarak zararlı toksinleri süzer; ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı tarafından olası bir kanserojen olarak listelenmiştir ve maruz kalınması ciltte, gözlerde, gastrointestinal sistemde ve solunum yollarında tahrişe ve ayrıca bir dizi başka soruna neden olabilir.

Scherzer, pratik olarak konuşursak, köpüksüz PS kırılgandır ve kolayca çatlayabilir veya kırılabilir, diye açıklıyor. "Şeffaf plastik menteşeli kutularda gelen bir müzik CD'si koleksiyonunuz olacak kadar büyükseniz ve yanlışlıkla birini düşürdüyseniz ve birden fazla parçaya ayrıldıysanız, PS'nin sınırlarını bilirsiniz."

Daha sonra, bazı tahminlere göre, straforun ayrışması 500 yıl kadar sürer ve hacmi nedeniyle, birçok çöp sahasındaki alanın %30'unu kapladığı tahmin edilmektedir.

Strafor teknik olarak geri dönüştürülebilir olmasına rağmen, genellikle geri dönüşüm merkezlerinde kabul edilmez. Çok hafif olduğu için PS oldukça kolay parçalanır ve bu da diğer malzemelerin kirlenmesine neden olabilir. Ayrıca gözenekli yapısı nedeniyle temizlenmesi de son derece zordur. Son olarak, sıklıkla geri dönüştürülmez çünkü PS'yi geri dönüştürmek o kadar uygun maliyetli değildir, bu yüzden çoğu merkez bunu ilk etapta yapmaz.

PS'nin geri dönüştürülmesine ilişkin önerileri için yerel yönergelerinizi kontrol edin. Fıstık paketleme ve paketleme ambalajı ile çalışıyorsanız, ambalaj malzemesini nasıl geri dönüştüreceğinizi öğrenin ve balonlu ambalajın geri dönüştürülebilir olup olmadığını öğrenin.

Geri Dönüşüm #7: Çeşitli

Şunlarda bulunur: Narenciye suyu şişeleri, güneş gözlükleri, telefon kılıfları ve karışık, özel ambalajlı diğer ürünler.

7 numaralı geri dönüşüm sembolü, diğer tüm plastik türleri için bir özettir. Bunu bazı narenciye suyu şişelerinde, özel ambalajlarda veya farklı plastik içeren karışık ambalajlarda görebilirsiniz. 7 numaralı plastikler geniş yapısı nedeniyle çoğu zaman geri dönüşüm merkezleri tarafından kabul edilmemekte ve genellikle geri dönüşüme uğramamaktadır.

Ortak geri dönüşüm sembolleri

Reçine Tanımlama Kodlarına ek olarak, bilinmesi önemli olan bazı yaygın geri dönüşüm sembolleri de vardır.

AA10CDmo.img?w=700&h=700&m=6

geri dönüşüm

Mobius Döngü sembolü size bir öğenin geri dönüştürülebileceğini söyler.

Geri Dönüşüm Yapmayın

"Geri dönüştürmeyin" sembolü olan bu etiket, sınıflandırılamayan, işlenemeyen ve/veya yeni öğelere dönüştürülemeyen ambalajlara uygulanır.

ileri dönüşüm

Bu, mevcut bir öğenin yeniden kullanıldığını ve/veya daha iyi hale getirildiğini sembolize eder.

Cam Eşyalar

Bu sembol, geri dönüştürülebilir bir cam kabı belirtir. Cam, bazı kaldırım kenarı geri dönüşüm programları tarafından alınabilir, ancak bu, yerel geri dönüşüm düzenlemelerinize bağlıdır. Programınızın bir parçası değilse, yerel bir bırakma yeri arayabilirsiniz.

Doğru Olara Geri Dönüşüm (Tidyman)

Bir sembol olarak, Tidyman insanlara çöpleri atmaktan kaçınmalarını ve eşyaları doğru şekilde elden çıkarmalarını hatırlatır.

Nasıl düzgün bir şekilde geri dönüştürülür

Geri dönüşüm, para ve enerji tasarrufu sağlayan ve atıkları azaltan bir süreçtir. Ancak, bunu doğru yapmak çok önemlidir. Scherzer, "Geri dönüşüm numaralarına sahip tüm plastiklerin çoğu geri dönüştürülebilir, ancak kullanılmış öğeleri ortak malzeme türlerine ayırmanın zorluğu nedeniyle çoğu zaman geri dönüştürülemez" diye ekliyor. Kullandığınız plastiğin üzerinde her zaman geri dönüşüm sembolü ve reçine tanımlama kodunu aramayı unutmayın ve şüpheye düştüğünüzde, Geri Dönüşüm Tesisi Bulucu aracını kullanarak daha fazla bilgi için yerel geri dönüşüm yönergelerine bakın.

Artık geri dönüşüm sembolleri hakkında her şeyi bildiğinize göre, şişe kapakları ve eski kitaplarla ne yapacağınızı bilmek ve eski kıyafetlerin (ve geri dönüştürülebilecek diğer öğelerin) geri dönüştürülmesi de dahil olmak üzere ileri dönüşüm için fazladan adım atmak da dahil olmak üzere doğru şekilde geri dönüştürdüğünüzden emin olun.

Kaynak: Reader's Digest

recycle-237874.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.