Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Amerikalı Şirket Micron'un yeni çipi sayesinde 200 TB SSD'ler yakında gelebilir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Amerikalı Şirket Micron'un yeni çipi sayesinde 200 TB SSD'ler yakında gelebilir

Micron, depolama ortaklarını beslemek için yeterli hacimde ilk 232 katmanlı NAND çipinin üretimine başladı.

AAYZGaz.img?w=768&h=435&m=6

Bir NAND üreticisi ilk kez 200 katmanı kırdı ve önceki üst çip olan 176 katmanlı bir model, en son Kasım 2020'de piyasaya sürüldü, yaklaşık %32'lik bir iyileşme (veya 56 ekstra katman) iki yıl. Diğer katman sayısı işaretleri 64, 96 ve 128 katmanlı ürünleri içeriyordu.

Yeni çip, önceki nesilden fiziksel olarak daha küçük ve silikon bazlı herhangi bir depolama bileşeninin en yüksek alan yoğunluğuna sahip. Bu, yeni teknolojinin daha da küçük ürünlerin piyasaya sürülmesini teşvik edeceği ve SSD ve microSD kartlar da dahil olmak üzere daha büyük kapasiteli ürünleri etkinleştireceği anlamına geliyor. Şu anda dünyanın en büyük SSD'si, 64 katmanlı MLC yongası kullanan Nimbus Data'nın 3,5 inçlik 100 TB modelidir.

Ufukta 200 TB SSD'ler Görünüyor

İki yıl önce TechRadar Pro ile yaptığı röportajda Micron CEO'su Thomas Isakovich, "NAND yoğunluk kazanımlarının zamanlamasına bağlı olarak" 2023 yılına kadar çok daha yüksek kapasitelere (200 TB ve 400 TB) ulaşılabileceğini öne sürdü.

Micron'un yeni lansmanı ile birlikte başka bir kapasite artışının zamanı gelmiş olabilir. Micron, TLC çipini aşındırmak için hangi üretim teknolojisinin kullanıldığını doğrulamadı ancak çipin, önceki nesle göre %50 daha hızlı olan 2.4 GBps ile tüm pazarda en yüksek G/Ç hızına sahip olduğunu ekledi.

Micron'un getirdiği bir başka yenilik de, bitleri aktarmak için gereken gücü önemli ölçüde azaltan, neredeyse üçte bir oranında azaltan NV-LPDDR4 belleğinin kullanılmasıdır; bu, bir sistemin genel güç tüketimini azaltmaya yardımcı olacak ve pil ömrünü artırabilecek bir şeydir.

Micron'un yüksek yoğunluklu QLC planlarını da başlatma planları olabilir; bu, sabit disk sürücüleriyle kapasite farkının daha da kapatılmasına yardımcı olabilir ve en azından veri merkezinde onları eskimeye daha da yaklaştırabilir.

Kaynak: TechRadar

hard-drive-607461.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Micron'un 232 katmanlı NAND'ı, veritabanı iş yükleri için inanılmaz bir yenilik

AA100JS8.img?w=648&h=429&m=6

Daha hızlı, daha yüksek kapasite ve konser başına daha ucuz. Daha ne isteyebilirsin? Ah evet, dayanıklılık?
Analysis Micron'un yeni piyasaya sürülen 232 katmanlı TLC NAND modülleri, veritabanı işlemleri ve analitik gibi veri yoğun iş yükleri için bir nimet olabilir.

Gartner analisti Joe Unsworth'a göre, temel teknoloji, SSD depolama dizilerinde giderek daha büyük ve daha yüksek performanslı iş yüklerini dağıtmanın maliyetini önemli ölçüde azaltacak ve bu, çeşitli veri merkezi görevleri için bir kazanç.

Hızlar ve beslemeler üzerinde hızlı bir tarama nedenini ortaya çıkarır. Micron, 232 katmanlı TLC olduğunu söylüyor NAND, mevcut nesil 176 katmanlı ürünlerden yüzde 50 daha fazla 2,4 GB/sn IO hızına sahipken, iki kat yazma ve yüzde 77 daha yüksek okuma bant genişliği sunuyor. İşlem ayrıca, şirketin 2 TB'a kadar kapasiteyi bir posta pulundan daha küçük bir pakete sığdırmasına olanak tanıyan önemli ölçüde daha yüksek 14,6 Gbit/mm kare alan yoğunluğuna ulaşıyor.

Bunu başarmak için Micron, daha büyük kapasiteler elde etmek için belleği katmanlar halinde dikey olarak istifleyen bir teknoloji olan 3D NAND kullanıyor. Micron Kurumsal Depolama Başkan Yardımcısı Jeremy Werner'e göre, teknoloji bir gökdelen depolama inşa etmeye benziyor.

Bu hafta Moor Insights ve Strategy'den Patrick Moorhead ile bir podcast'te "Micron'un etkili bir şekilde daha yüksek gökdelenleri ölçeklendirme ve inşa etme yeteneği, sektördeki herkesten daha verimli olmamızı sağladı" dedi.

Bu da yumuşak bir lansman değil, Micron'un tüketici odaklı Crucial P2, P3, P3 Plus ve P5 Plus SSD'leri yüksek yoğunluklu süreci ilk uygulayanlar arasında olduğu için teknoloji zaten toplu üretimde. Kardeş sitemiz Blocks and Files'a göre, Crucial'ın P5 plus SSD'sinin 232 katmanlı sürümü bir araya getirildiğinde 10 GB/sn'ye kadar yazma ve 11.68 GB/sn'ye kadar okuma sağlar.

Unsworth'un söylediğine göre, veri merkezinde, özellikle de büyük veritabanları gibi performans ve gecikmeye duyarlı uygulamalarda, daha yüksek depolama yoğunluğu ve performansın bu birleşimi.

Unsworth, "Daha ucuz, daha uygun maliyetli flash, tüm uygulamalara yardımcı olur, ancak kesinlikle veritabanı ve analitik ortamlarının daha büyük bir sıcak, yüksek performanslı flash depolama katmanına sahip olmasını sağlar" dedi.

Veritabanları, büyük ölçüde verilere tutarlı, düşük gecikme süreli erişime dayanır ve bu da SSD depolamayı dönen pasa çok daha iyi bir alternatif haline getirir. Unsworth, bu nedenle çok az veritabanı iş yükünün hala sabit disklerde çalıştırıldığını açıkladı. Bununla birlikte, Micron'un en yeni yongalarının altında yatan teknoloji olan 3D NAND'deki son gelişmelere rağmen, SSD'ler, daha yavaş dönen ortamlara kıyasla pahalı olmaya devam ediyor.

“Nearline diskleri, NAND'a göre gigabayt başına hala daha üstün bir avantaja sahip. 20 TB'lık bir yakın hat diski, konser başına yaklaşık bir kuruş" dedi ve Micron'un en son işleminin gigabayt başına 5-7 sent civarında bir maliyete sahip olacağını da sözlerine ekledi.

Micron'un 232 katmanlı NAND'ı, sabit disklerin sonunu fiyat açısından hecelemese de, tam kapasite ve performans söz konusu olduğunda onları yendiler.

Bugün, kurumsal SSD'ler 32 TB'a kadar kapasitelerde bulunabiliyor ve bazı özel ürünler bunun çok ötesine geçiyor. Unsworth, paket başına 2 TB ile 48 TB ve hatta 64 TB SSD'lerin yakında ana dağıtım için kullanılabileceğini söylüyor. Karşılaştırıldığında, en büyük kapasiteli kurumsal sabit diskler şu anda 26 TB ile zirveye ulaşıyor.

Daha az, daha yüksek kapasiteli disklerin, güç tüketimini ve soğutma gereksinimlerini azaltma avantajına sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Unsworth, Micron'un SSD performansını 10-11 GB/sn civarına koyan tahminlere rağmen, SSD'lerin hala Redis gibi bellek içi veritabanlarına olan ihtiyacı ortadan kaldıracak kadar hızlı veya düşük gecikmeli olmadığını belirtti.

“DRAM hala çok, çok, çok daha hızlı olacak çünkü bellek veriyolunda oturuyor, oysa flash SSD'ler, PCIe Gen 3.0, muhtemelen şimdi 4.0, yakında Gen 5.0 gibi bir çeşit arabirime sahip olacaksınız. "dedi. Bu güzel, ancak bu aynı zamanda gecikmeye neden olabilir ve veritabanlarıyla ilgili her şey gecikmeyle ilgilidir.”

Ve müşterilerin bilmesi gereken tek sorun bu değil. Yerel büyük kutu elektronik mağazanıza girip yıl içinde Micron'un hızlı yeni SSD'lerinden birini alabilecek olsanız da, OEM cihazlarına girmeleri biraz zaman alacak.

Unsworth, "Birkaç ay önce 232 katmanını zaten duyurdular, ancak şimdi sizin ve benim satın alabileceğimiz bir üründe var, ki bu onların Önemli sürücüleri" dedi. “Ama bu bir satış sonrası kanal aracılığıyla satın alındı. Bu OEM kalifikasyonundan geçmedi.”

Micron'un 232 katmanlı NAND'ının OEM pazarına girdiğini görmeye başlamadan önce 2023'ün ikinci yarısı olabileceğini tahmin ediyor.

Yanıtlanmayan bir diğer soru ise Micron'un performansının veya kapasite kazanımlarının geliştirilmiş güvenilirlik veya veri saklama ile desteklenip desteklenmeyeceğidir. Micron'un lansman sırasında yazma dayanıklılığından bahsetmediği gerçeği burada yardımcı olmuyor.

Ancak, Micron'un 200'den fazla katmanlı NAND modülünü piyasaya süren ilk şirket olmasına rağmen, bunun son olmayacağından emin olabilirsiniz. Rakipler Samsung ve YMTC'nin yakın gelecekte benzer ürünler getirmesi planlanıyor.

Dahası, yakın tarihli bir TrendForce raporuna inanılırsa, azalan taleple birleşen artan rekabet, üreticiler ürünü taşımak için distribütörleriyle anlaşmalar imzaladıkça NAND flaş fiyatlandırmasını daha da aşağı çekebilir.

TrendForce analistleri, NAND flash fiyatlandırmasının önümüzdeki çeyrekte bir bütün olarak yüzde 8-13 oranında düşmesini bekliyor. Kurumsal SSD pazarı bu olumsuz etkilerden bir şekilde yalıtılacak, ancak yine de fiyatların yüzde 5-10 oranında düşmesi bekleniyor. ®

Kaynak: The Register

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.