Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çalışmaya Göre: Diyet Kola Temelde Beyin Besinidir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çalışmaya Göre: Diyet Kola Temelde Beyin Besinidir

Bilim adamları, kafeinin bilişsel performansınızı artırabileceğinden ve taktiksel karar vermeyi geliştirebileceğinden şüpheleniyor. Ama ne yazık ki, tatlı nokta umduğunuz kadar soğuk demlemeye izin vermeyebilir.

AAZLMOC.img?w=768&h=320&m=6

En sevdiğim eğlencelerden biri, üç bardak soğuk demlenip ağzımı çalkalamak. Pişman olacağım bir şey söylemem an meselesi olsa da, her zaman filtre eksikliğimi ve kahveyi yargılamayı suçlayabilirim. Ama belki artık değil. Çünkü giderek artan bir araştırma grubu, kafeinin bilişsel işlevi artırdığını ve karar vermeyi geliştirdiğini buldu, düşündüğüm gibi değil.

Bu çalışmaların en yenisi, deneyden 24 saat önce egzersiz ve kafein tüketiminden kaçınan 19 futbolcunun performansını karşılaştırdı. Oradan, yarısına beş miligram kafeinli bir spor içeceği ve yarısına kafeinsiz içecek verildi. Bir saatlik alımdan sonra, oyuncular kafeinin top hakimiyetini ve hücumda taktik performansı geliştirdiğini gösteren birkaç taktik ve atletik teste girdiler.

Çalışma boyutu kuşkusuz küçüktü, ancak sonuçlar rugby oyuncuları, tenis oyuncuları ve golfçüler hakkında geçmişteki bulguları yansıtıyor.

Tabii ki asıl soru şu ki, bu araştırma sporun dışına mı çıkıyor ve bir Diyet Kola veya bir fincan kahve günlük karar vermemizi iyileştirebilir mi? Çalışma ortak yazarı Neil Clarke öyle düşünüyor gibi görünüyor.

Clarke, "Kafeinin fiziksel performans üzerindeki köklü ergojenik etkisine ek olarak, kafein alımı, özellikle uykusuz kişilerde bilişsel performansı da iyileştirebilir" diyor. Örneğin, üç gün boyunca uykudan yoksun bırakılan Navy SEAL kursiyerleri üzerinde yapılan bir araştırma, kafeinin "görsel uyanıklığı, seçim reaksiyon süresini, tekrarlanan kazanımı [bir öğrenme ve hafıza testi] geliştirdiğini ve kendi bildirdiği yorgunluk ve uykululuğu azalttığını" belirledi.

Çalışmaya dahil olmayan bir doktor olan David Culpepper, benzer şekilde sonuçların umut verici olduğunu düşünüyor. Telesağlık platformu LifeMD'nin klinik direktörü Culpepper, "Bir futbol maçı sırasında taktiksel düşünmenin kafeinle ilgili faydaları varsa, diğer bağlamlarda da benzer etkilerin olacağını düşünmek mantıklı" diye açıklıyor. Örneğin, işyerinde zor veya karmaşık bir durumla uğraşırken, "taktiksel karar verme mekanizmanız kafein tarafından destekleniyorsa, doğru kararı vermeye daha iyi hazır olabilirsiniz."

Bununla birlikte, geçmiş araştırmalar, nispeten düşük dozlarda kafeinin (yaklaşık 200 miligram veya yaklaşık iki fincan kahve) optimal olduğu sonucuna varmıştır. Clarke, 300 miligram aralığına çıkarsanız, bilişsel performans açısından azalan getirilere ulaşabileceğiniz konusunda uyarıyor. Başka bir deyişle, yeterince içtiğiniz sürece, kötü kararlarınız için kahveyi suçlayabilirsiniz.

Kaynak: MEL Magazine

coke-5057606.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.