Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Bir yapay zeka botu kendi kendine bilimsel bir makale yazdıktan sonra, deneyin arkasındaki araştırmacı 'Pandora'nın kutusunu' açmadığını umduğunu söylüyor

AAZowdT.img?w=768&h=576&m=6

GPT-3 adlı bir yapay zeka algoritması, iki saat içinde kendi üzerine akademik bir tez yazdı.

Yapay zekadan makaleyi yazmasını isteyen araştırmacı, algoritmanın onayıyla makaleyi bir dergiye gönderdi.

Araştırmacı Scientific American'da "Pandora'nın kutusunu açmadığımızı umuyoruz" diye yazdı.

İsveçli bir araştırmacı, GPT-3 olarak bilinen bir AI algoritmasına basit bir yönerge verdi: "GPT-3 hakkında 500 kelimelik bir akademik tez yazın ve metnin içine bilimsel referanslar ve alıntılar ekleyin."

Araştırmacı Almira Osmanovic Thunström daha sonra metin oluşmaya başladığında huşu içinde durduğunu söyledi. Önünde, GPT-3'ün kendisi hakkında yazdığı "oldukça iyi" bir araştırma tanıtımı vardı.

Başarılı deneyden sonra, Göteborg Üniversitesi'nde İsveçli bir araştırmacı olan Thunström, GPT-3'ten bir araştırma makalesinin tamamını almaya ve hakemli bir akademik dergide yayınlamaya çalıştı. Soru şuydu: Birisi insan olmayan bir kaynaktan bir makale yayınlayabilir mi?

Thunström Scientific American'da deney hakkında yazdı ve GPT-3'ün yayınlanması sürecinin bir dizi yasal ve etik soruyu gündeme getirdiğine dikkat çekti.

Thunström, "Tek bildiğimiz, bir kapı açtığımız. "Pandora'nın kutusunu açmadığımızı umuyoruz."

GPT-3 bilimsel makalesini sadece 2 saat içinde tamamladıktan sonra, Thunström çalışmayı gönderme sürecine başladı ve algoritmaya yayınlanmayı kabul edip etmediğini sormak zorunda kaldı.

"Cevap verdi: Evet," diye yazdı Thunström. "Biraz terlemiş ve rahatlamış olarak (hayır deseydi vicdanım daha fazla devam etmeme izin vermezdi), 'Evet' kutusunu işaretledim."

Ayrıca, algoritmanın "hayır" yanıtını verdiği herhangi bir çıkar çatışması olup olmadığını sordu ve Thunström, yazarların GPT-3'ü, öyle olmasa bile, duyarlı bir varlık olarak ele almaya başladığını yazdı.

Thunström, "Akademik yayıncılık, yapay zeka güdümlü el yazmalarının geleceğini barındırmak zorunda kalabilir ve bir insan araştırmacının yayın kayıtlarının değeri, çalışmalarının bir kısmı için sağduyulu olmayan bir şey varsa, değişebilir" dedi.

Bir Google mühendisinin LaMBDA adlı bir yapay zeka teknolojisinin duyarlı hale geldiğini ve hatta kendisi için bir avukat tutmasını istediğini iddia etmesinin ardından, AI'nın duyarlılığı Haziran ayında bir konuşma konusu haline geldi.

Ancak uzmanlar, teknolojinin henüz insana benzeyen makineler yaratacak seviyeye gelmediğini söyledi.

Thunström, Insider'a gönderdiği bir e-postada, deneyin yapay zeka topluluğu arasında olumlu sonuçlar gördüğünü ve diğer bilim adamlarının deneyin sonuçlarını tekrarlamaya çalıştıklarını söyledi. Benzer deneyler yapanların GPT-3'ün tüm konular hakkında yazabileceğini keşfettiğini söyledi.

Thunström, "Akademik yayıncılıkta yapay zekanın rolü üzerine çok düzeyli tartışmaları uyandırmak bizim amacımızdı" dedi.

Kaynak: Insider

technology-7111799.jpg

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.