Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çin, Cip sıkıntısı Büyürken ABD'yi 'Teknolojik Terörizm'le Suçladı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çin, Chip sıkıntısı Büyürken ABD'yi 'Teknolojik Terörizm'le Suçladı

AAZfT8E.img?w=768&h=512&m=6

(Bloomberg) -- Çin, Washington'un çabalarına yönelik şimdiye kadarki en güçlü eleştirilerinden bazılarında, ABD'yi ASML Holding NV ve Nikon Corp.'un ülkeye önemli çip yapım teknolojisi satmasını durdurmaya zorlamakla "teknolojik terörizm"le suçladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, Bloomberg News'in ABD'nin dünya çiplerinin büyük bir bölümünü yapmak için gerekli olan ana akım teknolojinin satışını durdurmak için müttefikleri lobi yaptığını ve ülkenin yükselişini durdurmak için yıllarca süren bir kampanyayı genişlettiğini bildirmesinin ardından Washington'a sert çıkıştı. Çin'in harekete yanıt olarak herhangi bir misilleme önlemi planlayıp planlamadığını söylemedi.

“Bu, devlet gücünü kötüye kullanarak ve teknolojik hegemonyayı kullanarak ABD'nin zorlayıcı diplomasi uygulamasının bir başka örneğidir. Bu, klasik teknolojik terörizmdir” dedi. "Bu, tüm ülkelere yalnızca ABD'ye teknoloji bağımlılığının risklerini hatırlatacak ve onları daha hızlı bir şekilde bağımsız ve kendi kendine yeten hale gelmelerini sağlayacak."

Önerilen kısıtlama, ülkenin çip üretiminde dünya lideri olma planlarını engellemek amacıyla en gelişmiş sistemlerin Çin'e satışına ilişkin mevcut bir moratoryumu genişletecek. Hollanda kabul ederse, şu anda Çin'e gitmesi yasak olan talaş imalat teçhizatının yelpazesini ve sınıfını önemli ölçüde genişletecek ve potansiyel olarak Semiconductor Manufacturing International Corp.'dan Hua Hong Semiconductor Ltd.'ye kadar Çinli çip üreticilerine ciddi bir darbe indirecektir.

Konuya aşina olan kişiler, Amerikalı yetkililerin, ASML'nin eski derin ultraviyole litografi veya DUV sistemlerinden bazılarını satmasını engellemek için Hollandalı meslektaşlarına lobi yaptıklarını söyledi. Bu makineler, son teknoloji ürünü bir nesildir, ancak yine de arabaların, telefonların, bilgisayarların ve hatta robotların ihtiyaç duyduğu daha az gelişmiş bazı çipleri yapmak için kullanılan en yaygın yöntemdir.

İnsanlardan biri, Washington'ın aynı teknolojiyi Çinli yonga üreticilerine göndermeyi durdurması için Japonya'ya da baskı uygulamaya çalıştığını söyledi. Japon Nikon bu alanda ASML ile rekabet ediyor.

Asimetrik Danışmanlardan Amir Anvarzadeh, "Çinli yonga üreticileri Trump döneminden beri ikinci el ekipman biriktiriyor" dedi. En gelişmiş araçları yasaklamak, “Çin'in yarı iletkenlerdeki ilerlemesini durdurmaya yetmedi, özellikle de savunma amaçlı kullanılan çiplerin çoğu çok daha az gelişmiş geometriler kullandığından”.

Kaynak: Bloomberg

chips-20072.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.