Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çin, Windows'la savaşta Kylin Linux'a destek verdi


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çin, Windows'la savaşta Kylin Linux'a destek verdi

AAZ8EiJ.img?w=768&h=384&m=6

openKylin projesi, Pekin'in Redmond ile olan aşk-nefret ilişkisinin son bölümüdür

Çin'in Microsoft Windows'a olan bağımlılığını sona erdirme çabaları, openKylin projesinin başlatılmasıyla hız kazandı.

Girişim, projeyi koda katkıda bulunmak için daha geniş bir geliştirici, kolej ve üniversite topluluğuna açarak ülkenin kendi yetiştirdiği Kylin Linux dağıtımının gelişimini hızlandırmayı amaçlıyor.

2001 yılında piyasaya sürülen Kylin, bir FreeBSD çekirdeğine dayanıyordu ve Çinli yetkililerin defalarca yabancı işletim sistemlerini ortadan kaldırmaya çalıştığı hükümet ve askeri ofislerde kullanılmak üzere tasarlandı.

2010 yılında işletim sistemi Linux çekirdeğine geçiş yaptı ve 2014 yılında Canonical yazılımı geliştirmek için Çinli yetkililerle bir anlaşmaya vardıktan sonra işletim sisteminin Ubuntu tabanlı bir sürümü tanıtıldı.

openKylin projesi, bu projenin en son aşaması gibi görünüyor ve sürüm planlama, platform geliştirme ve bir topluluk sözleşmesi oluşturmaya odaklanıyor. Proje bugüne kadar Çin'in Gelişmiş İşletim Sistemi İnovasyon Merkezi de dahil olmak üzere yaklaşık iki düzine Çinli firma ve kurumdan destek aldı.

Bu endüstri ortakları, zaman içinde işletim sisteminin çeşitli yönlerini geliştirmek için çeşitli özel ilgi gruplarına katkıda bulunacaktır. Örnekler, mevcut olduğunda en yeni nesil Intel ve AMD işlemciler için optimizasyonları içerir; gelişmekte olan RISC-V CPU'ları için destek; x86'dan RISC-V'ye çeviri katmanının geliştirilmesi; ve tablet ve dönüştürülebilir cihazlar için Ubuntu Kylin Kullanıcı Arayüzü (UKUI) pencere yöneticisinde iyileştirmeler.

Çin'in Redmond'dan kurtulma çabaları hiçbir şekilde yeni değil. 2000 yılına kadar Çinli yetkililer, devlet dairelerine Windows'u Red Flag Linux lehine kaldırmalarını emretti.

Ancak, Red Flag Linux örneğinde, bu çabalar, projenin tutunamamasından sonra hiçbir yere gitmedi. Örgüt nihayetinde feshedildi ve ekip 2014'te feshedildi. Çökmesine rağmen, proje bu yıl içinde piyasaya sürülmesi planlanan bir sürümle yeniden başlatılmış gibi görünüyor.

Bu, Sam Amca ile yazılım satıcıları arasındaki periyodik tartışmaların körüklediği, düzenli aralıklarla tekrarlanacak bir hikaye.

Çin hükümetinin Redmond ile bir tür aşk-nefret ilişkisi olduğunu söylemek güvenli. 2013'te Çinli yetkililer, Microsoft'u ülkenin hâlâ büyük ölçüde bağımlı olduğu Windows XP desteğini genişletmeye çağırdı.

Ancak, bir yıl sonra, Çin hükümeti, Microsoft'un Windows XP desteğini sonlandırmasından sadece aylar sonra, kamu sektörünün çoğunda Windows 8'i yasakladı.

Statcounter'a göre bugün Microsoft, Haziran 2022 itibariyle masaüstü işletim sistemi pazarının yaklaşık yüzde 85'ini kontrol ediyor.

Bunların bir kısmı, China Electronics Technology Group ile işbirliği içinde geliştirilen Windows 10 China Government Edition'ın 2017'de piyasaya sürülmesine bağlanabilir.

Görünüşe göre bu çabalar Microsoft'un Amerikalı ortaklarını iyi niyet açısından çok fazla satın aldı, Çinli yetkililer devlet kurumlarını bu baharda tüm yabancı yapımı kişisel bilgisayarları atmaya yönlendiriyor.

Kaynak: The Register

android-4325051.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.