Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Neden tuzlu su içemeyiz?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Neden tuzlu su içemeyiz?

Su, hayatta kalmamız için gereklidir ve yine de gezegenin sıvı suyunun %96'sından fazlası okyanus suyudur ve o kadar çok tuz içerir ki, insanlar tarafından içilemez.

AAYVHEg.img?w=768&h=512&m=6

Tuzlu deniz suyu susuzluğunuzu gidermez ve çok fazla içmek dehidrasyon nedeniyle ölüme bile yol açabilir.

Ama eğer tuzlu su hala su ise, neden içmiyoruz?

Bu sorunun cevabı aslında oldukça basit: Tuzlu su, böbreklerimizin yönetemeyeceği kadar tuzlu.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre deniz suyunun ağırlığının yaklaşık %3,5'i çözünmüş tuzdan gelir. NOAA, okyanuslardaki tüm tuzların çıkarılıp Dünya üzerindeki her kara yüzeyine yayılması durumunda, tuzlu tabakanın 500 fitten (166 metre) daha fazla yükseleceğini - yaklaşık 40 katlı bir ofis binası kadar yüksek olacağını söylüyor. Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'ndeki Sackler Karşılaştırmalı Genomik Enstitüsü'nün küratörü Rob DeSalle, deniz suyunun tuzluluğunun veya tuzluluğunun, hücrelerimiz "nispeten saf bir biçimde" suya ihtiyaç duyduğundan, insanların güvenli bir şekilde işlemesi için çok yüksek olduğunu söyledi. New York'ta.

DeSalle, WordsSideKick.com'a verdiği demeçte, "Çoğu hayvan için böbrekler sudaki yabancı maddeleri filtreler" dedi. "Tuzlu su içtiğinizde ne olur, vücudun şimdi [vücuttan] atması gereken çok fazla tuz yutarsınız."

Bunu, böbreklerin fazla sudaki yabancı maddeleri çözerek ürettiği ve daha sonra atılmak üzere mesaneye gönderen idrar şeklinde yapar. Ancak Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne göre böbrekler yalnızca kanımızdan daha az tuzlu idrar üretebilir ve tuzlu su, normalde insan kanında bulunan tuz miktarının üç katından fazlasını içerir. Bu, içtiğiniz her bir bardak tuzlu su için, böbreklerinizin tüm bu tuzu atması için en az aynı hacimde su içmeniz gerektiği anlamına gelir.

DeSalle, "Neden sadece daha fazla tuzlu su içmiyorsunuz?" diyebilirsiniz. "Ama sonra daha fazla su ile yıkamak zorunda kalacağınız daha fazla tuzla kalırsınız. Yani tuzlu su asla susuzluğunuzu gideremez - sadece sizi daha fazla susatır."

Bazı hayvanlar tuzlu su içebilir, peki biz neden içmeyelim?
Bununla birlikte, okyanus ekosistemlerindeki bazı hayvanlar, güvenli bir şekilde tuzlu su içmelerine izin veren adaptasyonlara sahiptir. Açık okyanusta görünürde tatlı su olmadan haftalarca kalabilen albatros, martı ve penguenler gibi deniz kuşlarının gagalarında, yutulan sudaki fazla tuzu midelerine çarpmadan ve emilmeden önce süzmek ve temizlemek için özel tuz bezleri ve olukları bulunur. Audubon Derneği'ne göre kanları. Balinalar, yunuslar ve foklar gibi deniz memelileri de tatlı suyun kıt olduğu veya bulunmadığı bir ortamda yaşama adaptasyonlar geliştirmiştir.

DeSalle, "Deniz memelileri, sistemlerinden fazla tuzu temizlemelerine izin veren özel enzimleri ve hücresel yapıları uyarladılar." Dedi. "Sanki süper böbrekleri var."

Öyleyse neden yapmıyoruz? Tuzlu su çok daha bolken neden insanlar - ve neredeyse tüm diğer kara hayvanları - tatlı su içmek için evrimleşti? Hayvanlar yüz milyonlarca yıl önce antik denizlerden çıkıp karadaki yaşama uyum sağlamaya başladıkça, türler de bol miktarda tuzlu su bulunan kıyı habitatlarından uzaklaştı. Primat atalarımız da dahil olmak üzere birçok karasal tür, sonunda göllerde ve nehirlerde bol miktarda tatlı su bulunan, ancak varsa çok az tuzlu su kaynağı olan iç ekosistemlerde yaşamaya başladı. Bu muhtemelen tuzlu olmayan içme suyu için biyolojik adaptasyonları şekillendirdi.

DeSalle, "Atalarımızın çoğu, ister genel olarak hayvanlar, ister primatlar veya böcek öldürücüler olsun, tuzlu suya maruz kalmadı" dedi. "Doğal seçilim, tuzsuz suyu işlemeye odaklandı ve fizyolojimiz o kadar ince ayarlandı ki, onu tuzlu suyla bozmak çok tehlikeli ve zarar verici hale geldi."

Kaynak: Popular Science

wave-1913559.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.