Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kene Güvenli Şekilde Nasıl Çıkarılır?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Kene Güvenli Şekilde Nasıl Çıkarılır?

AAYFVH5.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Akrepler ve örümcekler ile aynı gruba ait olan keneler, ev sahiplerinin kanıyla beslenirler (Medical News Today aracılığıyla). Boyutları yalnızca birkaç milimetre olmasına rağmen, bu sekiz ayaklı haşereler, Lyme hastalığı gibi hastalıkların bulaşması yoluyla insan sağlığı için önemli bir risk oluşturabilir (InformedHealth.org'a göre). Bir kez ısırıldığında, kenenin tamamını derhal çıkarmak önemlidir. American Family Physician'da yayınlanan araştırmaya göre, bir kene deride ne kadar uzun süre gömülü kalırsa, hastalık transfer şansımız o kadar yüksek - özellikle 24 saat sonra.

Kene çıkarmanın paraziti vücuttan bir bandaj gibi koparmak kadar kolay olduğunu düşünebilirsiniz, ancak uygunsuz kene çıkarma aslında enfeksiyon riskimizi artırabilir (InformedHealth.org aracılığıyla). Bu nedenle, bu istenmeyen ziyaretçilerden birini cildinizin kıvrımları arasında saklanırken bulursanız ne yapacağınızı ve ne yapmayacağınızı bilmek önemlidir.

Uygun Kene Çıkarma Yöntemi

AAYGlue.img?w=768&h=431&m=6

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, keneyi vücudunuzdan çıkarmak için bir çift temiz cımbız kullanmak isteyeceksiniz. İçe doğru açılı ince uçlu cımbız en iyi seçeneğiniz olacaktır (InformedHealth.org). Öte yandan, kaşlarımızı almak için kullanılanlar gibi düz uçlu cımbızların (Medical News Today aracılığıyla), keneyi sıkıştırması ve potansiyel olarak sıvısının daha fazlasını vücudumuza itmesi daha olasıdır. American Family Physician, aşırı keskin forseps kullanmaktan da kaçınmanız gerektiğini söylüyor.

Cımbızı kenenin ağız kısımlarına sabitleyerek, yavaşça ve eşit bir şekilde yukarı doğru bir hareketle çekeceksiniz (CDC aracılığıyla). Herhangi bir bükülme veya sarsılma hareketinden kaçının, çünkü bu, kenenin gövdesini yırtıp başını deriye gömülü halde bırakabilir. Kafa geride kalırsa, genellikle küçük, siyah bir nokta olarak görünür (InformedHealth.org aracılığıyla). Çıkarıldıktan sonra ellerinizi sabun ve suyla yıkayın, bölgeyi ovalama alkolüyle dezenfekte edin ve keneyi tuvalete atarak, alkole koyarak veya bantla kapatarak ve (CDC'ye göre) atarak uygun şekilde atın. Kendi başınıza çıkaramıyorsanız, bir doktor yardımına ihtiyacınız olabilir.

American Family Physician'da yayınlandığı gibi, alev veya ısı uygulayarak keneyi çıkarmaya çalışmayın. Ayrıca petrol jölesi, oje çıkarıcı, alkol veya benzin, kenenin çıkarılması için onaylanmış maddeler değildir.

Kendinizi Kene Isırmalarından Nasıl Korursunuz?

AAYGiDo.img?w=768&h=431&m=6

İş kene ısırıklarına geldiğinde, iyi bir savunma gerçekten en iyi saldırınızdır. Bir kene tarafından ısırılmazsanız, keneyi çıkarmanıza gerek yoktur. Ayrıca kenelerin taşıdığı hastalıklara yakalanma riskiniz de olmaz.

Medical News Today'deki uzmanlar, dışarıdayken yoğun ağaçlık veya yapraklı alanlardan uzak durmanızı ve yürüyüş yaparken parkurların merkezinde kalmanızı tavsiye ediyor. Ek olarak, uzun pantolonlar, çizmeler ve uzun kollu gömlekler gibi koruyucu giysiler giymek ve vücudunuzun potansiyel olarak maruz kalan bölgelerini kapalı tutmak yardımcı olabilir. %20 ila %30 DEET içeren kene kovucu ürünler kullanmak, keneleri uzak tutmaya da yardımcı olabilir. Son olarak, Ordu Halk Sağlığı Merkezi, herhangi bir potansiyel kene habitatında bulunduktan sonra, özellikle kulaklara, göbek deliğine, saç çizgisine, dizlerin arkasına ve kolların altına dikkat ederek vücudunuzu keneler için iyice incelemenizi önerir.

Kaynak: Health Digest

mite-2151688.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.