Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Araştırma: Cumhuriyetçilerin Yaşadığı Şehirler ve İlçeler Demokratların Yaşadığı Şehirlere Göre daha yüksek ölüm oranlarına sahip ve aradaki fark büyüyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Araştırma: Cumhuriyetçilerin Yaşadığı Şehirler ve İlçeler Demokratların Yaşadığı Şehirlere Göre daha yüksek ölüm oranlarına sahip ve aradaki fark büyüyor

AAYi2ol.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

Amerikan siyasetindeki kırmızı-mavi ayrımı, kültür ve maske takma alışkanlıklarının ötesinde sağlığa da uzanıyor. Gerçekten de, Demokrat eğilimli ilçelerin sakinleri, sürekli olarak Cumhuriyetçilere oy veren ilçelerden daha az erken ölüm görüyor.

Bu, Brigham ve Kadın Hastanesi'nin, özellikle son yirmi yılda kırmızı ve mavi Amerikan eyaletleri arasında ölüm oranlarında genişleyen bir fark olduğunu tespit eden yeni araştırmasına göre. Tıp uzmanları, genel olarak ölüm oranlarının artmaya devam ettiğini vurgularken (2014 civarında başlayan ve pandemi sırasında daha da düşen yaşam beklentisinde hafif bir düşüşe rağmen), 2000'den 2016'ya kadar yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Demokratlara oy veren ilçelerde daha hızlı bir düşüş görüldü. Erken ölümlerde Cumhuriyetçi emsallerine göre düşüş.

Başka bir deyişle, kırmızı ve mavi ilçeler arasındaki "ölüm farkı" büyüyor.

Dr. Haider Warraich, sağlık hizmetlerine erişimin siyasi olarak sağlamlaştırılmasının suçlanacağına inanıyor.

En yaygın 10 ölüm nedenine bakıldığında, Salı günü British Medical Journal'da yayınlanan çalışma, 2001 ve 2019 yılları arasında Cumhuriyetçi ve Demokrat eğilimli ilçeler arasındaki ölüm oranı farkının %600 arttığını buldu. (Özellikle, çalışma pandemiden önce sonuçlandı.) Kalp hastalığı, kanser, kronik akciğer hastalığı, kasıtsız yaralanmalar ve intihar nedeniyle ölümler bu boşluğu büyük ölçüde artırdı.

Araştırmaya göre, 50 eyaletteki 3.000'den fazla ABD ilçesini karşılaştıran ekip, ölüm oranlarının Demokrat eğilimli ilçelerde %22, Cumhuriyetçi eğilimli ilçelerde ise yalnızca %11 düştüğünü buldu.

Bulguları yansıtan Dr. Haider Warraich, sağlık hizmetlerine erişimin siyasi olarak sağlamlaştırılmasının suçlanabileceğine inanıyor.

Salon'a, "Bugün içinde yaşadığımız ülkede sağlık politikaları her zamankinden daha fazla iç içe geçti" dedi. Pandemiden önce ve kesinlikle pandemi sırasında bile, siyasi ideoloji ve aidiyet ile kişisel sağlık ve halk sağlığı arasındaki örtüşme her zamankinden daha net hale geldi."

Tıptaki gelişmelerin yanı sıra sosyal ve ekonomik koşullarla, uzmanlar genellikle erken ölümlerin zaman içinde azaldığını görmeyi bekliyorlar. Yaşam beklentisi artacak ve ölüm oranları azalmalı; çoğu zengin ülkede, bu tam olarak gördüğümüz eğilimdir. Ancak onlarca yıldır Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşam beklentisi gecikti ve şimdi Kanada gibi demografik olarak benzer diğer ulusların gerisine düştü.

Dr. Warraich, tutarsızlıklara neden olan mekanizmanın tam olarak ayrıştırılmasının zorluğunu vurgularken, açık olan şu ki, Cumhuriyetçi adayların kazandığı ilçelerde ikamet eden Amerikalılar en kötü sağlık sonuçlarına sahipler.

Şimdi öyle görünüyor ki, siyasi kutuplaşma Amerikan yaşamına egemen olmaya başladıkça, karşıt ideolojilerde yerleşik bölgelerdeki eşitsizlikler de öyle. Dr. Warraich, tutarsızlıklara neden olan mekanizmanın tam olarak ayrıştırılmasının zorluğunu vurgularken, açık olan şu ki, Cumhuriyetçi adayların kazandığı ilçelerde ikamet eden Amerikalılar en kötü sağlık sonuçlarına sahipler.

Elbette, Demokrat eğilimli bir kentsel alan ile Cumhuriyetçi eğilimli bir kırsal alan arasında bir karşılaştırma, önceden var olan ve derinleşen bir eşitsizliği birleştirme riskini taşır. Bunu önlemek için yazarlar, karşılaştırılabilir bölgelerdeki siyasi olarak muhalif ilçeleri karşılaştırdılar.

Dr. Warraich, "Genel olarak, Demokratik eğilimli alanlar - ister şehirler olsunlar, ister banliyöler - Cumhuriyetçi eğilimli muadillerinden daha iyi performans gösterdiler" dedi.

Kırsal alanlarda bile, durumun genellikle böyle olduğunu gördüler. 2001'de, kırsal alanlardaki Demokrat eğilimli ilçelerde, Cumhuriyetçi eğilimli ilçelere göre kişi başına daha fazla ölüm oldu, ancak o zamandan beri bu ilişki tersine döndü. 2009'dan bu yana, Cumhuriyetçi adaylara oy veren ilçelerde iyileşmeler durdu.

Şimdi Cumhuriyetçi eğilimli ilçeler yalnızca Demokrat eğilimli ilçelerden daha yüksek bir ölüm oranına sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda Demokrat veya Cumhuriyetçi olsun, diğer herhangi bir alanda en az derecede gelişme gösterdi; kırsal, banliyö veya kentsel.

Çalışmanın yazarları, Cumhuriyet siyasetinin daha kötü sağlık sonuçlarına doğrudan atfedilmesinin zor olduğunu iddia etse de, çalışma, özellikle kırsal alanlarda bu artan açığı neyin tetikleyebileceğine dair bazı ipuçları sunuyor.

Dr. Warraich, "Son 20 yılda sağlık politikasının bu ülkede derinden kutuplaştığını biliyoruz," diye devam etti. "Bu ortaklığın parlama noktalarından biri, Uygun Bakım Yasası, özellikle Medicaid genişlemesiydi."

Önceki çalışmalar, Medicaid genişlemesinin daha erişilebilir sağlık hizmetlerine ve daha düşük ölüm oranları dahil olmak üzere daha iyi sağlık sonuçlarına yol açtığını göstermiştir. Medicaid'i genişleten eyaletler ayrıca daha az kırsal hastane kapanması yaşadı. Yine de Uygun Bakım Yasası'nın Medicaid genişlemesi, parti çizgileri boyunca derinden bölünmüştü. Tipik olarak Cumhuriyetçi adaylara oy veren birçok eyalet, seçmenlerinin sağlığına olan faydalarına rağmen değişikliği uygulamadı.

Bununla birlikte, sağlık sonuçları tüm gruplar için hala düşüşte. Pandemi bu kazanımları kesinlikle olumsuz etkilemiş olsa da, Dr. Warraich, kendisi ve meslektaşlarının, sosyal, ekonomik ve sağlık politikası değişikliklerinin sağlık koşullarını iyileştirmede etkili olduğunu belirterek, ırk ve cinsiyet açısından iyileştirmeler bulduğunu kaydetti.

Yaşadığınız yerdeki siyasi eğilimin ne kadar yaşayacağınız üzerinde kesinlikle hiçbir etkisi olmadığı bir zamana geri dönmeyi arzulamalıyız” dedi. "Bunun olması için, sağlığın olağan sosyal itici güçlerine ek olarak, siyasetin de Amerikalıların sağlık durumunda önemli bir faktör haline geldiği gerçeğini kabul etmeliyiz. Bu kaçınabileceğimiz bir şey, ancak biz Sağlığın artık bu ülkede siyasetten bağımsız olmadığı gerçeğiyle yüzleşmek zorundayım."

Kaynak: Salon

midsummer-142484.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.